StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet"Pecnuli" ih po džepu

Visokopozicionirani HDZ-ovci uhvaćeni u sukobu interesa! Josipa Rimac i Nediljko Dujić kažnjeni s po 4000 kuna; Evo što su njihovi krimeni

Piše Hina, Davorka Blažević
14. travnja 2018. - 13:44

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je kaznilo državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac s 4000 kuna zbog netočne i nepotpune prijave u imovinskoj kartici, u kojoj nije prijavila da ima tri stana, već je samo prijavila kuću u Kninu.

Kao propust je utvrđena činjenica da je Rimac (HDZ) u imovinskoj kartici navela kuću u vlasništvu supruga, no kuća je etažirana i ima tri odvojena stana, tako da nije riječ o jednoj nekretnini, nego njih tri.
 
"Možemo nedvojbeno utvrditi da je dužnosnica ovdje povrijedila odredbe zakona vezano za točno i potpuno iznošenje podataka o svojoj imovini. Bez obzira na točnu vrijednost i zakonitost dobivanja te nekretnine, ona u odnosu na podatke iz zemljišnih knjiga nije istinita", kazala je izvjestiteljica u Povjerenstvu Tončica Božić.
 
Povjerenstvo se složilo da je Rimac mogla zatražiti to tijelo za dodatna objašnjenja vezano za prijavu imovine u kartici, no ona to nije učinila, a nije izmijenila podatke ni nakon pokretanja postupka zbog sukoba interesa.

 "Postoji mogućnost da se u napomeni napiše sve što treba i pojasni, pa onda ne bi bilo problema. Ovo traje dugo i dužnosnica nije izmijenila podatke u imovinskoj kartici od 2016., a s obzirom na činjenicu da je već bila sankcionirana vezano za povrede odredbe podnošenja izvješća u imovini, predlažem sankciju od 4000 kuna", kazala je Božić. 

 Rimac može platiti izrečenu sankciju u dvije rate.



Istovrsnom kaznom sankcioniran je i utvrđeni sukob interesa bivšeg skradinskog gradonačelnika, danas savjetnika u Hrvatskim šumama, Nediljka Dujića koji će kaznu od 4 tisuće kuna morati platiti u četiri rate.

-Kad sam upozorena od Povjerenstva na netočno upisanu kvadraturu kuće, omašku sam odmah ispravila, još 4. prosinca 2016. Ali Povjerenstvo smatra da sam trebala upisati i da se radi o etažnom vlasništvu, a ne kući kao cjelini. Međutim, objasnila nam je u komentaru odluke Povjerenstva Josipa Rimac, to nisam mogla učiniti zbog zemljišnika u kojem je kuća također kao cjelina.

Problem je i vlasništvo, odnosno suvlasništvo. Ali, ja nisam vlasnik nego moj suprug. A ako sam u kartici navela supruga, bračnog druga kao vlasnika, nisam mogla u izborniku koristiti termin suvlasništva. Aplikacija ne dopušta ispravak.Moj suprug je u suvlasničkom odnosu, a ne ja.

Očitovat ću se Povjerenstvu na odluku i upozoriti ih da sam u kartici ispravila sve što sam mogla, i to odmah, a radilo se o kvadraturi, gdje sam doista pogriješila. Od prvog trenutka u imovinskoj kartici imam vrijednost nekretnine koja nije sporna, dakle, nije bilo namjere da se smanjenjem kvadrature nešto lažno prikazuje. Tražili su da navedem tri stana, ali oni su darovani kao cjelina i porezna prijava je na kuću kao cjelinu. Da su mi rekli- kaže Josipa- kad sam se privi put žalila da toga što traže nema kao mogućnosti u izborniku i da na to stavim napomenu, to bi učinila. Ali, dobro, ako je to moj sav krimen, blago meni- zaključuje Josipa Rimac.

Nediljko Dujić, bivši skradinski gradonačelnik, danas savjetnik u Hrvatskim šumama i šef ŽO HDZ-a, također je anonimno prijavljen za sukob interesa zbog isplate naknada u Skupštini gradskog Vodovoda i odvodnje, a na što, navodno, nije imao pravo jer je u to vrijeme obnašao dužnost gradonačelnika Skradina.

Kada je utvrđeno da je retroaktivna isplata naknada u Skupštini Vodovoda (za tri godine odjednom) protivna zakonu, Dujić je novac vratio, ali su ostale sporne tri mjesečne isplate iz 2011. u iznosu od oko 10-ak tisuća kuna. Zbog naknada u Vodovodu koje je primio kao "skupštinar" Dujić je vodio i sudski spor, a Vrhovni sud je naposljetku presudio u njegovu korist što mu je, kaže, posebna satisfakcija.

-Kao legalist prihvaćam i poštujem odluku Povjerenstva za sukob interesa i kaznu ću platiti, ali odmah najavljujem da ću kad dobijem službeno odluku, koristiti legalne instrumente i pokrenuti upravni spor- komentirao je odluku Povjerenstva Dujić. Uvjeren je, pozivajući se upravo na presudu Vrhovnog suda, da će tako završiti i postupak na Upravnom sudu.

- U obrazloženju odluke Povjerenstva se navodi da sam povrijedio zakon u tom prijelaznom razdoblju, sredinom 2011. kad se mijenjao Zakon, dakle, da su sporne naknade iz lipnja, srpnja i kolovoza 2011.. Uvjeren sam da nisu sporne i to ću pokušati dokazati u upravnom postupku- poručuje Dujić.

23. travanj 2024 15:15