StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZUCKERBERG se KAJAO

Masovna zloupotreba: Na Faceu ste? Sad vam je kasno; osnivač najpopularnije društvene mreže nije odgovorio za što se sve vaši podaci doista koriste

12. travnja 2018. - 15:54

Sada je jasno da nismo napravili dovoljno kako bismo spriječili štetu.

Nastale su lažne vijesti, utjecaj drugih zemalja na izbore... Napravili smo veliki propust. To je moja greška i ispričavam se, kazao je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg u uvodnom dijelu obraćanja američkom Kongresu, a onda je uslijedilo petosatno ispitivanje dužnosnika, prenosi Al Jazeera. Mladi internetski mogul odgovarao je na upite 44 senatora, te je obećao popraviti stvari i podržati kongresnu regulaciju američkih internetskih kompanija.


"Pokradeno" 87 milijuna ljudi


Agencije javljaju da su dionice Facebooka skočile za pet posto nakon Zuckerbergove isprike za propuste vezane uz skandal s tvrtkom za analizu Cambridge Analytica, koja je neovlašteno koristila podatke oko 87 milijuna ljudi, među kojima je najviše onih iz SAD-a, ali i oko 21 tisuća građana Hrvatske.

Ljudima je, podsjetimo, poljuljano povjerenje u Facebook kada je objavljeno da su podaci milijuna korisnika te društvene mreže došli u ruke tvrtke Cambridge Analytica koja ih je iskoristila u političkim kampanjama. Osim velikog nepovjerenja korisnika, Facebook je od ožujka na burzi navodno izgubio vrijednost od oko 80 milijardi dolara.

Šef Facebooka za, kako se očekivalo, neugodan razgovor sa senatorima pripremao se s predstavnicima odvjetničke tvrtke iz Washingtona. Independent piše da bi bilo bolje da se za taj razgovor pripremao sa svojom bakom, djedom ili nekim postarijim rođakom jer su senatori slabo poznavali tematiku, a neki, čini se, pojma nisu imali o čemu se tu radi.

Od Marka Rakara, predsjednika Europskog udruženja političkih konzultanata, čujemo kako je, prema reakcijama njegovih američkih kolega, i Zuckerberg loše odgovarao.
- Vidim da su dionice Twittera skočile i da kongresmeni pojma nemaju i ne razumiju što je Facebook, a neki su, primjerice, bili šokirani da uopće na FB-u postoje reklame - primijetio je Rakar.

Prema procjeni Alena Delića, višeg konzultanta za informacijsku sigurnost, Zuckerberg je bio vrlo oprezan dok je govorio o kontroli sadržaja koji mi sami objavljujemo, ali nikada decidirano nije odgovorio za što se sve podaci doista koriste.

Iako je Zuckerberg obećao riješiti problem, mnogi postavljaju pitanje što Facebook namjerava učiniti kako bi se spriječio neki novi skandal poput ovog s tvrtkom Cambridge Analytica, koja je prikupljala podatke o korisnicima kako bi ih bez njihovog dopuštenja koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i utjecaj na glasanje birača.

- Facebook sigurno mora mijenjati interna pravila i procedure. Oni moraju minimalizirati mjesta za treću stranu koja ima pristup podacima - ukazao je stručnjak za informacijsku sigurnost.


Pa tko vas tjera na Face?


Na upit treba li brisati podatke s Facebooka, naš sugovornik, uz osmijeh, odgovara:
- Treba li ih uopće objavljivati? Zuckerberg je cijelo vrijeme govorio da ljudi kontroliraju sadržaj, ali korisnici zapravo nemaju potpunu kontrolu u koje svrhe će se koristiti njihovi podaci. Kada su saznali za Cambridge Analyticu, iz Facebooka su samo kazali: "Nemojte to više raditi", a nisu o tome obavijestili korisnike. To su učinili tek kad je sve došlo do Senata - naglasio je Delić.

Portal Wired piše da je skandal Cambridge Analytica barem pokazao ljudima da je Facebook "alkemičar koji pretvara vaše podatke u zlato" i to će tako i ostati, ali se mora promijeniti razina transparentnosti o korištenju podataka koju vam daje ta društvena mreža.

25. travanj 2024 01:23