StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnepotizam i klijentelizam

Ratuju oko roda, ali ne i oko rođačkog zapošljavanja: Brat ministrice Obuljen, braća ministara Marića i Pavića, pa sin ministra Bošnjakovića - samo su neki od 'istaknutih' članova obitelji za koje se HDZ lijepo pobrinuo

Piše Anita Belak-Krile
20. ožujka 2018. - 12:49

HDZ-ovci zadnjih dana međusobno žestoko ratuju po pitanju roda i rodne ideologije, ali rođačka imenovanja i dalje preferiraju. Predizborna obećanja o istrebljenju nepotizma i klijentelizma te uvođenju modela "stručnih" umjesto "podobnih" čuvaju za neki novi ciklus izborne kampanje.

Da je to tako, pokazuje niz dosadašnjih imenovanja, a samo jedno u nizu je izbor Tonka Obuljena, brata ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, za predsjednika Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

– To imenovanje nije nezakonito, ali jest nemoralno. Vlada je toga itekako bila svjesna pa nisu odmah to stavili u priopćenje, nego ispod žita pokušali sakriti tu informaciju. Tu ima mnogo "sretnih" slučajnosti, brat ministrice je sad na čelu HAKOM-a, njezin suprug je zaposlenik u Ministarstvu kulture, vjenčani kum je voditelj poslovne jedinice na HRT-u, sve su to sretne slučajnosti – komentira saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević.

Podsjeća da ovo nije prvi slučaj "istaknutog brata", već je slično viđeno s bratom ministra državne imovine Gorana Marića, a spominje i "veselo društvo" ministra Marka Pavića koje je zaposleno u Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, a preko kojeg su svojoj udruzi dodijelili 100 tisuća kuna.

– Tu je i Josipa Rimac, koju građani nisu birali na izborima, ali se HDZ u svom hranidbenom lancu pobrinuo i pospremio je u Ministarstvo uprave, a ona ne samo da je bila predmet istrage Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i USKOK-a, nego sad vodi skupinu koja priprema novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa – kaže Glavašević.

Na kritike premijer odgovara kako u slučaju Tonka Obuljena nije riječ o nepotizmu.
– To je bio javni natječaj, radi se o čovjeku koji se cijeli život bavi tim temama. Što se tiče potencijalnog sukoba interesa, ministrica nije ni bila na toj Vladi – poručio je Andrej Plenković.

A kako izgleda javni natječaji u Hrvata, plastično je pokazao lički župan Darko Milinović koji je prije koji mjesec javno pozvao novinare kako bi im se požalio da mu na javnom, ponavljamo, "javnom" natječaju ministar Ćorić nije prihvatio jednog, pa drugog, pa trećeg, pa četvrtog, pa petog kandidata, nego je izabran šesti po volji središnjice stranke... Svi su bili HDZ-ovci i ovi Milinovićevi i oni iz središnjice.

Da su javni natječaji folklor pod čijom se krinkom uhljebljuje šaroliko društvo stranačkih junaka, rodbine i koalicijskih satelita, vidimo svaki dan na svim razinama. Od općina, gradova i županija do javnih poduzeća. Na jednom od takvih "javnih" natječaja izabran je i HDZ-ov veteran Tomislav Čuljak, koji je dobio posao savjetnika Uprave na neodređeno vrijeme na temelju javnog natječaja u državnoj tvrtki "Odašiljači i veze". Baš je 60-godišnji Čuljak, koji ima višu stručnu spremu, proglašen najstručnijim kandidatom. Za predsjednika i članove Uprave Hrvatskih autocesta također je proveden javni natječaj, ali su se fotelje ipak dijelile po stranačkom ključu.

Također na osnovi natječaja, sisački HDZ-ovac Željko Krapljan postao je direktor tvrtke kćeri Hrvatskih cesta, "Via Tel". Sa svake prethodne funkcije odlazio je s debelom otpremninom, a njegova karijera po javnim tvrtkama donijela mu je medijske epitete kralja otpremnina ili megauhljeba.

Javnost je negodovala i kad je otkriveno da je u Ivanić Gradu sin ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, 25-godišnji Dino, imenovan za predsjednika Nadzornog odbora komunalne tvrtke "Ivakop", kao i izbor Ante Žigmana za predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e. Njegova supruga Nataša Mikuš Žigman državna je tajnica u Ministarstvu gospodarstva i jedna od najbližih suradnica Martine Dalić.

Neki su se pokušaji političkih imenovanja pod pritiskom javnosti izjalovili, a među njima i imenovanje HNS-ovca Borisa Blažekovića za konzula u New York iako ima samo srednjoškolsku svjedodžbu Centra za cestovni promet. Većina ih je ipak glatko prošla, poput imenovanja nekadašnjeg predsjednika HSP-a dr. Ante Starčević Ivana Tepeša, koji je prošle godine "iz privatnih razloga" svoje mjesto u Europskom parlamentu prepustio HDZ-u, a za nagradu je imenovan zamjenikom ravnatelja Hrvatske matice iseljenika.


Automehaničar u Odboru za obitelj i sport
Među bizarnijim imenovanjima bilo je i ono Daruvarčanina Tihomira Horvata, koji je postao vanjski član saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport. Vanjski član Odbora "iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika" po zanimanju je automehaničar, u vojnoj je mirovini i amaterski se bavi sportom. Ključ za ovo imenovanje leži u činjenici da je Horvatova supruga Lidija sestra Vladimira Bileka, saborskog zastupnika češke nacionalne manjine koji je također dio vladajuće kvote. Bilek je čovjek od familije, zaposlio je sestru u saborskom uredu, pa što ne bi honorarom pomogao i šogoru.

26. travanj 2024 06:09