StoryEditorOCM

Doznajte što donosi pravilnik o kategorizaciji: Neće biti rušenja, ali svi "stari" iznajmljivači moraju se prilagoditi novim standardima

Piše Filip Pavić
16. ožujka 2018. - 15:26

Neće biti rušenja, restrikcija i opresija, ali svi iznajmljivači kategorizirani do 1. rujna 2007. godine morat će se ili prilagoditi novim standardima ili rekategorizirati u iduće četiri godine.

Poručili su to u četvrtak iz Ministarstva turizma osvrćući se na nove izmjene i dopune Zakona o ugostiteljstvu i Pravilnika o kategorizaciji i razvrstavanju objekata koji je u pripremnoj fazi.

Broj domaćinstava, odnosno privatnih iznajmljivača koji iznajmljuju apartmane, u 2017. godini bio je veći od 90.000, a čak 20.000 tih privatnih smještaja kategorizirano je po Pravilniku iz 1995. godine.

– Zašto hoteli svoje prostorije obnavljaju svake četiri godine, a iznajmljivači ne? – izjavio je ministar turizma Gari Cappelli i dodao da su neki apartmani kategorizirani prije 20 godina i sada imaju istu kategoriju kao i prije, a novim izmjenama i dopunama to će se stanje na tržištu uskladiti.

– Cilj nam je sve objekte dignuti na četiri ili pet zvjezdica – rekao je ministar.
– Onaj tko se želi uskladiti, to može učiniti, ali onaj tko ne želi, bit će kategoriziran u nižu kategoriju – napomenula je glavna savjetnica ministra turizma Barbara Mesić i još jednom napomenula kako informacije koje se pojavljuju u medijima "o rušenju zidova" nisu ispravne, također neće biti ni zatvaranja objekata koji standarde ne zadovoljavaju.

Dakle, kao što su pravilnici o kategorizaciji i razvrstavanju objekata iz 2007. godine i onaj iz 2016. godine načelno isti, tako i prijedlozi novih izmjena i dopuna neće propisivati nove kvadrature objekata, nego će prvenstveno privatne iznajmljivače natjerati da se prilagode već postavljenim propisima.

– Od 2007. vrijedi pravilo da svaka soba mora imati svoj WC, ali novim pravilnikom, svi koji su kategorizirani prije nego što je taj
propis stupio na snagu morat će se prilagoditi – pojasnila je pomoćnica Monika Udovičić.

Rok za ovu prilagodbu bit će četiri godine, odnosno svi iznajmljivači koji žele zadržati svoju kategoriju, a trenutačno ne zadovoljavaju propisane standarde, imaju rok od četiri godine da predaju zahtjev. Predajom zahtjeva, napominje ministar Cappelli, iznajmljivači ostvaruju i pravo na kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a dio će financirati i Ministarstvo turizma.

Ovaj će se zahtjev moći predati u digitalnom obliku, kao dio nadogradnje sustava za odjavu i prijavu turista eVisitor.
Ove bi izmjene i dopune, za kraj je poručio ministar Cappelli, nakon što prođu potrebnu proceduru, trebale biti izglasane do 15. srpnja.
 

19. travanj 2024 12:40