StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNema povratka

Dalija Orešković odbila ministra, ne želi raditi zajedno s Josipom Rimac

Piše JL
16. ožujka 2018. - 09:14

Ministar uprave Lovro Kuščević u četvrtak je novinarima potvrdio da radnu skupinu za izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa vodi Josipa Rimac, državna tajnica u njegovu Ministarstvu.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je, podsjetimo, 2016. kaznilo Josipu Rimac sa 4000 kuna jer nije u roku dostavila imovinsku karticu, a 2017. pokrenulo i novi postupak protiv nje zbog nesrazmjera između imovine prikazane u imovinskoj kartici i stvarnog imovinskog stanja. Ministar Kuščević u četvrtak je rekao da radnu skupinu koja priprema izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa čini široka paleta stručnjaka te istaknuo: “Tu je i gospođa Dalija Orešković i vjerujem da će upravo suradnja gospođe Rimac i Orešković rezultirati time da ćemo imati dobar prijedlog Zakona”.

Članstvo po funkciji

Međutim, Dalija Orešković nam je rekla da se više ne smatra članicom radne skupine o kojoj ministar govori. - Članstvo u radnoj skupini za izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa bilo je članstvo po funkciji. Poziv za sudjelovanje u njoj bio je upućen Povjerenstvu kao tijelu i u njezinu smo radu uime Povjerenstva sudjelovali Davor Ivanjek i ja. U radnoj skupini nismo zastupali svoje osobne stavove, nego stavove Povjerenstva. Iako još nisam primila nikakvu obavijest o prestanku članstva, očekujem da će na moje mjesto doći netko od sadašnjih članova Povjerenstva - izjavila je za Jutarnji list Dalija Orešković.

Ona kaže da je ministar Kuščević njezino dosadašnje članstvo u radnoj skupini očito pokušao iskoristiti da popravi štetu nastalu objavom informacije da je Josipa Rimac na čelu radne skupinu za izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa. - Kao članovi radne skupine nismo ni na koji način mogli utjecati na to tko će biti imenovan njezinim voditeljem niti bi to bilo primjereno. S obzirom na javnu percepciju imidža Josipe Rimac, ne postoji, prema mojem viđenju, bitna razlika između toga je li ona na poziciji državne tajnice u Ministarstvu uprave ili je voditeljica radne skupine za izmjenu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. To je, međutim, stvar političke prakse i političke poruke koju šalje HDZ. Ako javnu percepciju o sebi žele graditi slanjem takvih političkih poruka, to je njihov problem - ističe.

Nema povratka

Orešković ističe kako neće ostati radnoj skupini. - Moji osobni stavovi prema potrebnim izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa radikalniji su od onih koje sam u toj radnoj skupini zastupala kao članica Povjerenstva. Zato smatram da bi moj daljnji ostanak u njoj, s obzirom na moje osobne stavove, koje sada mogu slobodno iznositi, mogao otežati poziciju Povjerenstva koje sam postavljala na noge i želim mu svako dobro u daljnjem radu. Moj ostanak u radnoj skupni ne bi bio fer ni prema novoj predsjednici Povjerenstva. Ona je sada ta kojoj se moraju obraćati za prijedloge. A što se mene tiče, raspravi o potrebnim izmjenama i dopunama Zakona mogu pridonijeti i na druge načine - istaknula je Orešković.

20. travanj 2024 12:40