StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPosljedice klizanja terena u Hrvatskoj Kostajnici

Ostali bez doma, kostajnički stradalnici očekuju da im se trajno riješi smještaj

15. ožujka 2018. - 17:17

Ministarstvo socijalne politike, brojne humanitarne organizacije i političke stranke organizirale su akcije kako bi se pomoglo evakuiranim stanovnicima desetak kuća stradalih u nedavnom klizanju teretna u Hrvatskoj Kostajnici.

Privremeno zbrinuti, stradalnici su zahvalni na svim donacijama i drugoj pomoći, ali s nestrpljenjem očekuju trajno rješenje, jer su u samo nekoliko minuta ostali bez svojih domova i druge imovine.

S olakšanjem su primili vijest o pomoći Vlade, koju im je neposredno, na sam dana katastrofe, u utorak, 13. ožujka, najavio premijer Andrej Plenković. Odluku Vlade kako će im se novcem iz državnog proračuna osigurati stambeno zbrinjavanje, obnovom oštećenih kuća i izgradnjom novih te ukloniti porušeni objekti, pozdravili su kao najracionalnije rješenje.

U Hrvatskoj Kostajnici također s nestrpljenjem očekuju stručno mišljenje geologa o stanju klizišta. Do potpunog smirivanja tla uz ulicu Stari put, pristup porušenim i oštećenim objektima, koji su i nadalje pod nadzorom policije, neće biti moguć.

Trenutačno je u kostajničkom Hotelu Central smješteno 12 evakuiranih osoba, o kojima brine Gradsko društvo Crvenog križa, dok ih je još toliko smješteno kod rođaka ili u vlastitim vikendicama. Osim smještaja, onima što su u hotelu, omogućena je prehrana s tri obroka, psihosocijalna pomoć, a na raspolaganju im je i liječnik.

"Moramo zahvaliti tvrtki Galeković iz Majura, koja je ponudila da će podmirivati hotelske i druge troškove stradalnika za tjedan dana. Ukoliko se za to vrijeme ne nađe trajno rješenje za njihov smještaj, hotelske ćemo troškove podmirivati sredstvima iz naše humanitarne akcije 'Apel' i drugih izvora. Smatramo kako nije uputno da ljude, koji su još uvijek pod stresom, seljakamo nekoliko puta", rekla je ravnateljica kostajničkog Crvenog krža Maja Böhm.

23. travanj 2024 11:00