StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbauk rekategorizacije

Usklađivanje smještaja tražit će se za one koji su se registrirali prije 1995. i može se dogoditi da izgube jednu zvjezdicu: Nema rušenja apartmana - oni koji žele nastavljaju po starom

14. ožujka 2018. - 14:11

Obiteljski će iznajmljivači novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o kategorizaciji ugostiteljskih objekata, koji će biti doneseni, prije dobiti neku zvjezdicu više nego što sada imaju nego što će izgubiti.

Nema nikakvog razloga za stvaranje panike i sijanje straha kod iznajmljivača, jer će se sve raditi po Pravilniku koji je već 11 godina na snazi, a u novom takvom dokumentu neće biti strožih uvjeta jer smo dosegli dobre standarde koje želimo zadržati – kazala nam je Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma, reagirajući na napise o strahu iznajmljivača od rekategorizacije.

Uznemirenost koju su kod iznajmljivača obiteljskog smještaja unijele (polu)informacije o tome kako najavljena rekategorizacija privatnog smještaja ima za cilj prepoloviti broj postelja u toj smještajnoj ponudi nema temelja, objašnjavaju u Ministarstvu turizma.


Stari Pravilnik


Usklađivanje obiteljskog smještaja s odredbama Zakona neće se ni tražiti za iznajmljivače koji su rješenje dobili od 2007. godine, nego samo za one koji su prije toga po starom Pravilniku iz 1995. godine registrirali svoj smještaj.

– Za sve iznajmljivače koji moraju nešto uložiti da bi dobili bolju kvalitetu i prilagodili se zahtjevima Pravilnika o kategorizaciji koji je 11 godina na snazi, osigurali smo s HBOR-om povoljne kredite na 10 godina s počekom od godinu dana. Imaju četiri godine da to realiziraju i doista nema nikakvog razloga za stvaranje straha kod iznajmljivača. Čak ni oni iznajmljivači koji imaju ta stara rješenja, a ne žele ulagati i usklađivati kvalitetu s propisima, neće ostati bez registracije smještaja, nego će njihovi apartmani, sobe ili kuće dobiti onoliko zvjezdica koliko im realno pripada po propisima, možda jednu manje nego što sada imaju – objašnjava Udovičić.

Isto tako, među 90 tisuća kućanstava koja se bave obiteljskim smještajem u Hrvatskoj s oko 605 tisuća postelja na tržištu, procjenjuje se da je vrlo malo onih koji proteklih godina nisu baš ništa ulagali u svoje objekte, pa će za njih rekategorizacija biti čista formalnost.


Rast noćenja


– S terena dnevno imamo velik broj upita vezanih uz ove kredite jer su iznajmljivači zainteresirani za ulaganje i podizanje kvalitete svojeg smještaja. Mislimo da dio njih još nije informiran o svemu jer Zakon još nije u službenoj proceduri pa su se počele javljati poluinformacije. No, Ministarstvo turizma idućih dana otvara e-savjetovanje na temu zakona i svi građani i iznajmljivači moći će kazati što misle o predloženim zakonskim izmjenama – kažu u Ministarstvu.

Inače, rekategorizacija smještaja najavljena je kao potreba da se stara rješenja usklade s aktualnim pravilnicima, jer neki iznajmljivači i više od 20 godina iznajmljuju apartmane po rješenjima Pravilnika o kategorizaciji iz 1995. godine, koji je bio manje zahtjevan od onih kasnije donesenih.

Inače, da aktualni Pravilnik o kategorizaciji nije nedostižan, pokazuje činjenica da je samo lanjske godine po njemu rješenja za iznajmljivanje turistima dobilo 13 tisuća kućanstava više nego 2016. godine. Tako je samo lani broj postelja u obiteljskom smještaju povećan za 66.500, na ukupno 605 tisuća. Lani je u obiteljskom smještaju ostvareno 41 milijun noćenja, odnosno polovina svih komercijalnih noćenja u Hrvatskoj.

24. travanj 2024 23:38