StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIstanbulska kocka je bačena

Tko ne podrži Istanbulsku konvenciju Plenković će ga otpisati

Piše Anita Belak-Krile
14. ožujka 2018. - 16:52

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je i po cijenu otvorenog frakcijskog loma u stranci i raspisivanja novih parlamentarnih izbora odlučio izgurati do kraja ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Njegova poruka na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća o tome kako će upravo on slagati izborne liste, na kojima je moguće da se neće naći pola prisutnih, izravno je izrečena prijetnja onim kolegama koji ga sada ne podrže i otvoren signal da u novom preslagivanju mogu očekivati tešku borbu za pozicije.

U HDZ-u se u ponedjeljak kroz raspravu o konvenciji, prvi put otkad je na njegovu čelu Plenković, razvila živa unutarstranačka polemika o ideološkom profilu HDZ-a. Isplivao je jaz između dviju struja koji bi mogao bitno odrediti budućnost HDZ-a. Neki analitičari smatraju da je upravo počela Plenkovićeva prva faza "dekaramarkizacije" stranke, koja je vrlo skliska, a u konačnici vodi prema novim parlamentarnim i unutarstranačkim izborima.

Na maratonskoj sjednici Plenković je HDZ-ovcima kazao kako mu nije prihvatljivo da u parlamentu glasaju po savjesti mimo onoga za što se zauzme većina, iako se kalkulira da bi najmanje 15-ak HDZ-ovaca u Saboru moglo glasati protiv konvencije.

– Nismo na koncu donijeli konačan stav o tome. Plenković je rekao da ima još vremena do glasanja u Saboru i da ćemo to vidjeti nakon detaljnije rasprave i dogovora u društvu – rekao nam je jedan od članova Predsjedništva. Naš sugovornik kaže kako Plenković očito kroz ovu raspravu otvoreno propituje neistomišljenike: "Ako niste sa mnom, s kim ste?" i na taj način stvara atmosferu u kojoj će mu biti lakše posložiti novo vodstvo.

Zbog Istanbulske konvencije već u utorak na terenu je pala prva ostavka. Podnio ju je Roko Antić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Kistanje i član Županijskog odbora.

– Pristajati uz politiku koja je u potpunoj suprotnosti s mojim kršćanskim idealima bilo bi za mene porazno i poništio bih se kao čovjek – napisao je u svojoj ostavci Antić. Objašnjava kako je za njega nastavak ratifikacije, unatoč protivljenju dijela članova, "moralno potonuće stranke i vrijednosti na kojima je ona nastala". Zbog toga, kaže, podnosi ostavku nakon 21 godine članstva i 13 godina na čelu općinske organizacije.
– Uvjeren sam kako su svi u HDZ-u koji su podržali ovo zlo izašli sa sastanka u dubini duše kao nesretni ljudi – poručio je Antić.

Analitičar Davor Gjenero smatra da Plenković nema drugog izbora osim ratifikacije, jer se HDZ mora čvršće povući u desni centar ako mu želi osigurati i hrvatsku i europsku budućnost. To je, veli, s jedne strane nužno jer će se u Hrvatskoj stvari razvijati tako da će se morati ići prema velikoj koaliciji HDZ – SDP, a s druge strane Plenković želi HDZ kao jasno definiranu stranku unutar Europske pučke stranke.

Politolog Ivan Rimac objašnjava kako je Plenković u dosadašnjem dijelu mandata uglavnom čekao i bio blokiran dobrim dijelom i od svoje stranke.

– Stižu kritike iz Europske unije da se kod nas ništa ne mijenja, i sad on želi pokazati da može upravljati državom i da ne odgađa rješenje problema – tumači Rimac. Uvjeren je kako Plenković iz ove situacije teško može izići kao pobjednik, i to prije svega jer je za protivnika dobio Kaptol.

– Crkva, koja je u dugogodišnjoj simbiozi s HDZ-om i njihovim biračkim tijelom, neće olako prijeći preko ratifikacije. Bit će opstrukcija na sve strane, a u sjeni čeka Tomislav Karamarko, koji je sa svojim tvrdim desnim stavovima daleko prihvatljiviji partner za Crkvu od Plenkovića – kaže Rimac. Mišljenja je kako je ovo prekrupan zaokret koji bi mogao produbiti sukobe unutar HDZ-a.

– Moglo bi to sve skupa rezultirati time da Plenković digne ruke od svega i uključi izlaznu opciju prema Europskoj komisiji i funkciji u njoj – zaključuje Rimac.


Maletić: 'Besmislice su da rušim Plenkovića'
Za medijske spekulacije kako zajedno s Davorom Stierom želi iskoristiti ideološki raskol oko Istanbulske konvencije da bi izvršili stranački prevrat i osigurali konzervativnoj desnici potpunu kontrolu nad državom, Ivana Maletić tvrdi da se radi o besmislenoj konstrukciji.
– Ma to su potpune besmislice na razini dvorskih igara koje netko stalno igra oko premijera i namjerno želi stvarati atmosferu straha i političkog rata da bi sebi osigurali poziciju važnih savjetnika i zaštitnika. Sretno im bilo. A sve što želim premijeru i cijeloj Vladi neka se meni dogodi na mom putu – kazala nam je Maletić.


Bačić: 'Neće biti nikakvih frakcija'
Upitan je li u stranci krenula pobuna protiv predsjednika Andreja Plenkovića nakon pisma političkog tajnika Davora Stiera u kojem se usprotivio ratifikaciji konvencije, predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić odgovorio je da je HDZ ozbiljna i jaka stranka te da se nikada ne boji unutarstranačke rasprave, jer ona stranku čini demokratičnijom i jačom. Ne očekuje formiranje frakcija u stranci zbog Istanbulske konvencije.
– To što imamo različite stavove u ovom trenutku o ratifikaciji Istanbulske konvencije daleko je od frakcija. To je pluralnost mišljenja unutar HDZ-a i za mene je to dobrodošlo, ne bježim od toga – rekao je Bačić.


Za i protiv
Za ratifikaciju su se, uz Plenkovića, između ostalih jasno zauzeli Gordan Jandroković, Branko Bačić, Davor Božinović, Nina Obuljen Koržinek, Mario Kapulica, Božidar Kalmeta..., dok su protiv ratifikacije Davor Ivo Stier, Milijan Brkić, Miro Kovač, Ivana Maletić, Damir Jelić…

25. travanj 2024 17:58