StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPlaninari tuguju

Tko su bila braća Bugi i Miki koji su tragično stradali na Mosoru?

Piše Šibenski.hr
4. ožujka 2018. - 20:50

Planinari Dalmacije, ali i Hrvatske tuguje za nesretno preminulom braćom Stamenov iz Splita, otrkiva RTL.
Podsjetimo, Aleksandar i Milan Stamenov u subotu ujutro zaputili su se na planinarski dom Umberto Girometta na Mosoru gdje su namjeravali prenoćiti, uostalom kao što rade posljednjih dvadesetak godina. 

Međutim, oko 20 sati Milan je odšetao iz doma s namjerom da u plastičnoj boci donese svježu vodu koja izvire stotinjak metara zapadno od planinarskog doma na predjelu Ljuvač.

Kako se nije vraćao dobrih dvadesetak minuta, brata Aleksandra je počela hvatati panika budući da je mosorsko tlo bilo prekrivno snijegom i ledom, a pritom se u gustoj šumi i prilično smračilo.

Iz doma su se u potragu uputili brat Aleksandar, voditelj planinarskog doma Špiro Gruica i još nekoliko planinara, a nakon nekoliko minuta Milana su pronašli mrtvog i pothlađenog bez vidljivih ozljeda. Kako se radi o nadmorskoj visini višoj od 800 metara do koje se može doći isključivo pješačenjem, prisutnima je jedino preostalo reanimirati tijelo uz masažu srca i umjetno disanje.

Nažalost, bilo je kasno, a da čitava situacija bude tragičnija uslijed procesa oživljavanja, od srčanog udara je na mjestu preminuo i Aleksandar. Od Gruice saznajemo da je pretrpio veliki šok kad je vidio mrtvog Milana.

Prema do sada dostupnim informacijama, pretpostavlja se da je Milan tražeći vodu proklizao preko zaleđene litice i zadobio po život kobne ozljede glave. Ipak, DORH je naredio obdukciju tijela jer istražitelji na licu mjesta nisu opazili baš nikakvu povredu, ranu ili modricu na bilo kojem dijelu Milanovog tijela. 

U tom slučaju ne treba ni isključiti scenarij da je i Milan također preminuo od srčanog ili moždanog udara.
Oba tijela su, dakle, sinoć oko 21 sat u mrklom mraku Špiro Gruica i ostali planinari prebacili u obližnje sklonište, a jutros oko podneva po tijela je stigao helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i ona će biti prebačena u splitsku bolnicu.

Inače, braća Stamenov bili su iskusni planinari. Oba su bili članovi HPD Mosor, a Aleksandar je čak bio i HGSS-ovac te je sudjelovao u više akcija spašavanja proteklih godina na području Dalmacije.

Bugi (Aleksandar) i Miki (Milan), kako su ih od milja oslovljavali poznanici bili su itekako poznati u lokalnoj zajednici. 

Radi se, doznaje  RTL od njihovih kolega, o dva uvijek nasmiješena, dobroćudna i kolegijalna entuzijasta koji su gotovo svaki vikend provodili na Mosoru, planini udaljenoj petnaestak kilometara od Splita.

„Znam ih obojicu više od 30 godina, intenzivno su planinarili. Zajedno smo jeli i pili i mogu samo kazati da je ovo nesnošljiva tuga. Rijetko tko je bio toliko pošten, iskren i šaljiv kao što su oni bili. Nevjerojatno je koliko su imali pozitivne energije u sebi. Jednostavno su se stopili s našim malim mjestom, bili su punopravni članovi naše zajednice“, prepričava nam Pave Gruica, mještanin Gornjeg Sitnog sela iz kojeg je jedino moguće planinariti do spomenutog doma.

Miki i Bugi od bliže rodbine imali su samo majku, a prije nekoliko godina umro im je otac. Nisu bili oženjeni niti su imali djecu. 
?
Za njima se cijelog jutra na društvenim mrežama opraštaju kolege, prijatelji i poznanici.


 

17. travanj 2024 01:19