StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVrijeme curi

Tommy preuzima Konzum? 'Slobodna' doznaje: Vode se ozbiljni razgovori; Evo zašto je ovo jedna od (naj)realnijih opcija spašavanja trgovačkog diva

Piše Dražen Gudić
24. veljače 2018. - 11:30

Metež među dionicima krize "Agrokora" ide prema usijanju.Vrijeme curi, a uz politički teret afere "savjetnici" niz je još otvorenih pitanja vezanih uz nagodbu vjerovnika.

Jedna od (naj)realnijih opcija došla je na pregovarački stol. Dobavljači, među kojima su sve veće domaće tvrtke u prehrambenoj industriji, imaju svoje zahtjeve za nagodbu (ne pristaju na otpis duga veći od 30 posto), ali imaju i jasan plan koji se više ne taji – žele ući u vlasničku strukturu "Konzuma", i to uz strateškog partnera, trgovački lanac "Tommy".

Veći vjerovnici "Konzuma" spremni su pretvoriti svoja potraživanja u vlasničke udjele, s tim da "Tommy" obavi dokapitalizaciju tvrtke, čime bi postao većinski vlasnik "Konzuma". Uvjet je da se cijeli proces obavi u sklopu nagodbe.

Iz više izvora potvrđeno nam je da su se vodili ozbiljni razgovori (i postignuti ključni dogovori) na tu temu i da je takav model postavljen kao platforma na kojoj bi se poslije detaljno uredili vlasnički i upravljački odnosi.

No, o modelu i detaljima nitko ne želi javno govoriti jer oko cijele nagodbe situacija još ni približno nije raščišćena, a navodno još nema dovoljno potrebnih informacija i podataka ni od samog "Konzuma".

Otplata potraživanja

Svima je jasno da, sukladno poslovnim rezultatima i tržišnoj poziciji, za razliku od "Jamnice", "Leda", "Zvijezde" i PIK-a "Vrbovec", "Konzum" ne može otplatiti tražbine, nego samo ponuditi zamjenu duga za udjele u vlasništvu. 
Riječ je, dakle, o jednostavnoj logici – dobavljači u zamjeni tražbina za udjele vide jedinu priliku da naplate što veći dio svojih potraživanja, a svakako im je u cijelom procesu strateški partner prijeko potreban.

Ključni je interes sačuvati jak prodajni kanal, a "Tommy" se nameće kao idealan (možda i jedini mogući) partner jer radi u svim prodajnim formatima kao i "Konzum", a s dobavljačima ima vrlo kvalitetne i korektne odnose.
S druge strane, Tomislav Mamić nikada, od izbijanja krize u "Agrokoru", nije krio interes da uđe u "Konzum", naglašavajući kako njegova tvrtka posjeduje kadrovski, organizacijski i financijski potencijal za tako veliki zalogaj.
Na kraju ove teške drame, uz sretan završetak, mogli bismo dobiti novog suverenog lidera maloprodaje – top trgovački lanac koji bi kontrolirao trećinu domaćeg tržišta.

Do konačne nagodbe, "Agrokor" novim konzultantom nastoji dodatno unaprijediti poslovanje "Konzuma", ali bez promjene strategije tvrtke koja je zacrtana u planu održivosti poslovanja.

Prije su već demantirane spekulacije da se namjerava redefinirati tržišna pozicija "Konzuma" i izraditi nova strategija na tragu trgovine koja police većinom puni robom trgovačkih marki s tek 30-ak posto brendova.
Naprotiv, ističu u "Agrokoru", ustraje se na planu koji podrazumijeva svođenje veličine kompanije na ispravnu mjeru, eliminaciju svih višaka te veliki fokus na povećanje EBITDA-e (dobit prije kamata, poreza i amortizacije), koja uvelike odstupa od standarda industrije.

"Konzum" se, po planu održivosti, planira svesti na dvije trećine trgovina srednje veličine, što znači da će se ili smanjiti prostori i nadopuniti drugim sadržajima, ili promijeniti asortiman. Dio trgovina već se zatvorio, a riječ je uglavnom o neprofitabilnim lokacijama.

Plan za 'Tisak'

Arhitektura nagodbe dobavljača prihvatljiva je i smatraju je zakonitom i u Udruzi manjinskih dioničara, koji su nudili model po kojemu bi "Konzum" išao u stečaj kao tvrtka koja je u problemima i generira gubitke.

Članovi Udruge manjinskih dioničara najavljuju da će predložiti sazivanje glavne skupštine "Konzuma" na kojoj će kao točka dnevnog reda biti dokapitalizacija pretvaranjem potraživanja dobavljača u temeljni kapital. Najavljuje se i prijedlog Upravi "Konzuma" o pokretanju postupka prikupljanja neobvezujućih indikativnih ponuda vjerovnika za sudjelovanje u dokapitalizaciji "Konzuma" unosom svojih potraživanja u kapital.

Inače, sličan plan kao za "Konzum" dobavljači imaju i za "Tisak", drugu od dvije kompanije koje su cijeli koncern odvukle u minus, gdje bi im strateški partner trebao biti BAT (British American Tobacco).

23. travanj 2024 22:13