StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSrpski odbor solidarnosti

Pozivom Vučiću Kolinda Grabar Kitarović pokazala je državničku ambiciju i vještinu. I zato podržavamo dvoje predsjednika - Vučića jer je došao, a Kolindu što ga je pozvala!

16. veljače 2018. - 13:49

-Razumijemo emocije koje je posjet Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, izazvao i s jedne i s druge strrane, no mi u Srpskom odboru solidarnosti mislimo kako je politika pragmatična stvar u kojoj nema mjesta emocijama. Mi mislimo kako je posjet srbijanskog predsjednika Hrvatskoj dobro došla. Predsjednica RH je pozivom predsjedniku Srbije pokazala jednu odlučnost, spremnost za rješavanje problema i mislim da je tim potezem pokazala jednu državničku ambiciju i vještinu koju svakako treba pozdraviti' – kazao je Željko Bajalica, predsjednik Srpskog odbora solidarnosti u petak u Šibeniku.

Svaki razgovor po pitanju normalizacije odnosa između dvije države je dobar i treba ga podržati, kazao je Bajalica, ističući kako treba čvrsto stati iza takvih težnji. Vučićev posjet je dobrodošao i što se tiče srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, koja je to doživjela kao jednu brigu RS za njih. 'Razgovori i suradnja kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi nemaju alternative' – ocijenio je Bajalica.

'Ono što ja očekujem kao Srbin u Hrvatskoj je da će gospodin Vučić ispuniti sve ono što je obećao i da će što se tiče nacionalnih manjina, hrvatske manjine u Srbiji, biti ispoštovano sve što ta manjina zahtijeva i traži i sve ono što su standardi prihvatljive demokratske države. To govorim zato što bi bilo vrlo licemjerno od mene i od srpskog odbora solidarnosti da tražimo prava za srpsku zajednicu u Hrvatskoj a da ne podržimo isto tako legalne i legitimne zahtjeve nacionalnih manjina u Republici Srbiji.' - kazao je Bajalica, istakavši kako se Hrvatska pozivom Vučiću istakla kao zrela i ozbiljna država, 'za primjer regionu i respekt i simpatije u EU.'

Odgovarajući na pitanje je li se Vučić trenbao ispričati zbog svog govora u Glini, Bajalica je kazao da misli da je takvo traženje od hrvatske javnosti i opravdano i legitmno. 'No, to je osobni čin. Bilo bi dobro da je to na neki način i napravio. No, mislim da je važno i koje je poruke predjednik Vučić ovdje poslao. Mislim da te poruke govore vrlo iskreno da je teško razgovarati o prošlosti i da je dogovor oko te prošlosti vrlo težak, da su to otvorena pitanja i da će trebati vremena da se riješe. No, ono što mi je drago je da je Vučić istakao vjeru u bolju budućnost i vjeru da hrvatsko – srpski odnosi kada je u pitanju budućnost nemaju nikakvih zapreka. I mislim da je to vrlo važna poruka, tu vjeru u bolju budućnost mi snažno podržavamo' – odgovorio je Bajalica, ističući kako se čini razumnim da se najteža pitanja nekako ostave po strani, za kasnije.

'Potrebno je vrijeme da neke stvari sazriju. I u jednoj naciji, i kod političara. Doći će trenutak kada će se i ona riješiti. A dotle treba rješavati lakša pitanja, nešto što nas veže, a ne ono gdje imamo prijepore. I ova posjeta je išla u tom pravcu. I zato ova posjeta budi nadu i kod jednog i kod drugog naroda. I zato je to dobra stvar, i zato je podržavamo. I Vučića koji je došao, i Kolindu Grabar Kitarović koja ga je pozvala.'- kazao je Bajalica

25. travanj 2024 18:34