StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJohnson i dalje želi "tvrdi Brexit"

Britanija se treba odvojiti od europskih zakona da bi mogla potpisivati sporazume s državama nečlanicama EU

14. veljače 2018. - 18:53

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u srijedu nije ublažio svoj čvrsti stav oko Brexita u govoru za koji se očekivalo da će smiriti zabrinutost među biračima o ekonomskim posljedicama napuštanja Europske unije.
Johnson je među onima koji pozivaju na "tvrdi" Brexit koji će Britaniju udaljiti od europskih zakona i omogućiti joj da potpisuje trgovinske sporazume s državama nečlanicama EU-a.
No konzervativna vlada premijerke Therese May, kao i cijela država, i dalje je duboko podijeljena oko tog pitanja iako je datum službenog izlaska, 29. ožujka 2019. godine, sve bliži. May je pod čestim kritikama zbog toga što ne iznosi jasnije što želi od Brexita.
U prvom u nizu govora zakazanih kako bi se iznijela takva vizija, Johnson je rekao da dobrobiti članstva u jedinstvenom tržištu EU-a i carinskoj uniji nisu tako "nepobitne i izražene" kao što tvrde pobornici ostanka. 
No poslovni čelnici smatraju kako Johnsonov govor nije uspio otkriti niti jedan detalj oko budućeg britanskog odnosa s europskim savezom, svojim daleko najvećim trgovinskim partnerom.
Johnson je bio jedan od predvodnika kampanje za izlazak uoči referenduma iz 2016., te tvrdi kako je Brexit pitanje demokracije, a ne neprijateljstva prema ostatku Europe. Dodao je i kako će Britanija ostati otvorena za imigraciju nakon što napusti EU.
Brexit je "izraz legitimne i prirodne potrebe ljudi" da sami upravljaju sobom, istaknuo je Johnson.
Neki članovi premijerkine vlade, poput ministra financija Philipa Hammonda koji je poput nje glasao za ostanak u EU-u, žele "mekani Brexit" u kojem bi Britanija ostala što je moguće više povezana s tim savezom kako bi se izbjegle turbulencije u gospodarstvu.
To podržavaju i mnogi gospodarski čelnici koji žele zadržati prekogranične lance opskrbe. 
-Tvrtke su sve zabrinutije oko izostanka detalja iz vlade, a ovaj govor nam nije ništa pojasnio, rekao je Stephen Phipson, čelnik industrijske grupacije EEF.
Johnson je u svom govoru istaknuo i kako Europa pokušava "stvoriti sveobuhvatnu europsku državu".
-Proces integracije se produbio, europski zakoni su postali toliko brojni i prepleteni, a sve više ovlasti predano je institucijama EU-a, naglasio je britanski ministar. 
U srijedu mu je odmah odgovorio čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker. 
-Neki u britanskoj politici se protive istini, pretvarajući se da sam glup i tvrdoglavi federalist, da se zalažem za europsku supradržavu, rekao je Juncker na konferenciji za medije u Bruxellesu. 
-Ja sam strogo protiv europske supradržave. Mi nismo Sjedinjene Američke Države. To je glupost, zaključio je šef Komisije.
 

18. travanj 2024 23:12