StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGUBE I NA EURSKIM KREDITIMA

Ugovor ste sklopili do 2012.? Proces protiv banke će vam trajati oko tri godine i imate velike šanse na sudu

Piše Marina Karlović-Sabolić
25. siječnja 2018. - 14:52

Tečaj eura pada, a vaše rate za kredit rastu?  Ako ste na kućnom budžetu zamijetili ovaj neobičan fenomen, i smeta vas devastirajući efekt koji on ima za vaš takujin, došao je trenutak da razmislite o tužbi protiv banke sa kojom ste, u nekom odsudnom trenutku svojeg života sklopili ugovor o kreditu.
Za kupnju stana, gradnju kuće, opremanje apartmana, nabavu automobila ili neke druge, ne nužno specificirane namjene.


Dizali su kamate? E, pa platit će...


Ne morate znati što stoji iza Zakona o obaveznim odnosima, koliko iznosi i kako se formira kamatna marža, niti vam mora vam biti jasna definicija pojma Libor. Ključno je da provjerite jeste li ugovor o kreditu sklopili prije 2012., je li u njemu definirana promjenjiva kamatna stopa i je li banka, nakon što vam je isplatila kredit, samovoljno, dakle bez konzultacija s vama kao dužnikom, mijenjala kamatnu stopu na svoju korist, a vašu štetu.

Inicijalni dokument iz kojega se to da iščitati izdat će vam sama banka. Za naknadu koja se kreće od 50 do dvjestotinjak kuna - ovisno od banke do banke - dobit ćete izlist promjena kamatne stope po mjesecima. U njemu će se jasno vidjeti je li ona, kako je vrijeme odmicalo, rasla ili – padala.

Općinski sud u Puli ovih je dana presudio u korist tužiteljice kojoj je OTP banka početnu ugovorenu stopu od 6,79 podignula na 9,75 posto. I tim joj manevrom “izbila” čak 184 tisuće kuna, s pripadajućim zateznim kamatama 280 tisuća kuna.
Presuda je prvostupanjska, dakle nepravomoćna. OTP banka će, nema nikakve sumnje, uložiti žalbu Županijskom sudu, koji će onda donijeti konačni pravorijek.


Koliko će vas to koštati


Vrhovni sud, naime, nema ovlasti da prihvati eventualnu žalbu banaka jer je mahom riječ o iznosima manjima od 200 tisuća kuna, dok tužba Ustavnom sudu ima osnova jedino ako postoje pravna pitanja koja nisu jasna. A u slučaju nezakonito podignute kamatne stope to, po svemu sudeći, nije slučaj. Dosadašnje presude u sličnim predmetima – u kojima su u pitanju bili krediti u švicarskim francima – govore da su šanse da dužnik dobije razliku između ugovorene, i nezakonito i jednostrano povišene kamate - prilično velike.

No, koliko košta ulazak u rat protiv vlastite banke?
Ne previše, tvrdi saborski zastupnik i aktivist Udruge "Franak" Goran Aleksić. Tim više što sve troškove sudskog postupka plaća strana koja ga izgubi.
- Tužitelj mora platiti tekuće troškove koji ne prelaze 5 tisuća kuna. Ako tužitelj dobije spor, sve troškove postupka, pa tako i iznos koji je tužitelj platio za tekuće troškove, dužna je platiti banka – ističe Aleksić, koji je uvjeren da sudski postupak do pravomoćne presude ne bi trebao trajati dulje od tri godine.


Koliko traže odvjetnici


Odvjetnici, dakako, ne rade pro bono. Pitanje njihove nagrade stvar je dogovora njih i klijenta. Najčešće korištena opcija vezana je uz postotak iznosa koji tužitelj dobije sudskom presudom na ime razlike između ugovorene i povećane kamatne stope. Kojega, dakle, također plaća banka ako izgubi sudski spor.
U startu, dakle, traženje zadovoljštine pred sudom građane neće dovesti do bankrota. Čak štoviše: ako iz procesa iziđu kao pobjednici, mogli bi biti i na prilično solidnom - dobitku.


UDRUGA 'FRANAK' – POMOĆ DUŽNICIMA
U Udruzi "Franak" pozivaju sve korisnike kredita u eurima koji imaju ugovorenu promjenjivu kamatnu stopu, a kojima je ona rasla, da se jave na e-mail: pravo.udrugafranak@gmail.com, kako bi provjerili imaju li osnova za tužbu za nezakonito naplaćene kamate.


TUŽBE ZA RAST KAMATA U BROJKAMA
3 godine – prosječno trajanje sudskog procesa
5 tisuća kuna – tekući troškovi tužbe
50 do 200 kuna – cijena izlista podataka o promjeni kamate varira od banke do banke;
200 tisuća – procjena broja kredita u eurima kojima je kamata nezakonito rasla.


STRATEGIJA BANAKA
U većini dosadašnjih slučajeva banke su se tijekom sudskih procesa pozivale na zastaru. I, prigovarajući da je tužbeni zahtjev zastario, pokušavale izbjeći nepovoljne presude.
No, u golemoj većini sudskih pravorijeka – u Udruzi "Franak" procjenjuju da je riječ o 95 posto slučajeva – sudovi su na koncu utvrdili da zastare nema jer je tužitelj saznao da ima pravo na tužbu tek 13. lipnja 2014., kada je pravomoćno utvrđeno da je ugovorna odredba o promjeni kamatne stope odlukom banke ništetna. Toga je dana Visoki trgovački sud donio svoj pravorijek u slučaju kredita u “švicarcima” i promjenjive kamatne stope.


DO SVOJEG NOVCA U TRI KORAKA
1. KORAK – PODACI O MIJENJANJU KAMATNE STOPE
– Svaka banka dužna je izdati dokument iz kojega se vidi kako se tijekom vremena mijenjala kamatna stopa. Ako utvrdite da je kamatna stopa rasla, imate pravo razliku zatražiti u sudskom postupku;
2. KORAK – ODLAZAK K ODVJETNIKU
– sa svojim ugovorom o kreditu. Udruga "Franak" ima listu odvjetnika specijaliziranih za tužbe protiv banaka. Odvjetnika, naravno, možete angažirati i samostalno;
3. KORAK – TUŽBA
– Odlučili ste se tužiti banku zbog nezakonito naplaćene kamate. Pripremite se na trogodišnji sudski proces čije će troškove, nakon pravomoćne presude, pokriti ona strana koja izgubi spor.

19. travanj 2024 13:45