StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetReakcija Ministarstva

Proširuje se krug korisnika - ako osoba s invaliditetom radi, ne gubi invalidninu

Piše Šibenski.hr
23. siječnja 2018. - 18:14

Novim izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi po prvi puta osobnu invalidninu mogu ostvariti i osobe s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju koje primaju plaću i autorski honorar. Svjesni činjenice kako je zapošljavanje osoba s invaliditetom otežano i rijetko, Ministarstvo je ovim zakonskim rješenjem potaknulo zapošljavanje ove skupine naših građana. Primjerice, osobe s Down sindromom koji su zaposleni nekoliko sati dnevno, i primali su plaću, nisu mogli ostvariti osobnu invalidninu.

Pozitivne promjene koje donosi ovaj zakon jesu i povećanje iznosa osobne invalidnine na 1.500 kn i doplatka za pomoć i njegu na iznos od 600 kuna te proširenje kruga osoba koje mogu koristiti status njegovatelja (supružnici, izvanbračni, kao i isto spolne zajednice).  

Osobe s invaliditetom koje imaju mirovinu mogu ostvariti osobnu invalidninu na isti način na koji su to mogli ostvarivati i ranije,
po dosadašnjim propisima.  

Skrećemo pažnju kako je Ministarstvo ovim zakonskim izmjenama proširilo prava korisnika osobne invalidnine, proširilo krug osoba koje mogu koristiti status njegovatelja, povećalo novčane iznose korisnicima osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu, te nije smanjilo prava postojećim korisnicima. Korisnici osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu mogu očekivati povećanje novčanog iznosa od 1. travnja 2018. godine.

25. travanj 2024 14:40