StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetživot na visokoj nozi

Za lijekove bolesnoj djeci novci se skupljaju donacijama, a ovi političari odlučili su spiskati 2,8 milijuna kuna na nove automobile: kupuju se bijesne limuzine presvučene kožom, zatamnjena stakla, alu felge...

Piše PSD
7. prosinca 2017. - 10:34

Ponuđače za nova vozila traže u Karlovačkoj, Varaždinskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Odgovor je svugdje isti: kupovinom se štedi, piše Jutarnji list.

Taman što su na izborima u svibnju zasjeli u fotelje čelnika županija, trojicu nova župana - varaždinskog, karlovačkog i osječko-baranjskog - dočekali su pohabani vozni parkovi pa su ih brže-bolje odlučili obnoviti novcem poreznih obveznika.
Novi varaždinski župan Radimir Čačić, karlovački Damir Jelić te osječko-baranjski Ivan Anušić raspisali su tako natječaje za nabavu 27 novih vozila, vrijedne sve skupa 2,8 milijuna kuna s PDV-om, a njima kupuju ili unajmljuju osobne automobile za vlastite ili potrebe tvrtki kojima su županije osnivači.

Najveću nabavu pritom je raspisao karlovački župan Damir Jelić, HDZ-ovac koji posljednjim natječajem za Karlovačku županiju, na čijem je čelu, nabavlja 17 novih vozila vrijednih 1,5 milijuna kuna od kojih mnoga imaju prilično detaljno opisane specifikacije.

Primjerice, djelatnici županije očito tijekom vožnje trebaju privatnost, zbog čega devet komada vozila moraju imati tonirana ili zatamnjena bočna i stražnja stakla, svih devet komada mora također obavezno imati i volan presvučen kožom, a jedno vozilo uz kožnati volan istu presvlaku mora imati i na mjenjaču.

Osim toga, propisano je i da svih 17 vozila obavezno mora biti metalik boje, devet komada isporučitelji će morati dovesti s alu naplacima, a jedno vozilo morat će imati i gume od minimalno 17 “cola”. Pritom se u Karlovačkoj županiji nije pretjerivalo sa snagom vozila - najjače među njima mora imati minimalno 110 konja - no zato u Osječko-baranjskoj ipak vole nešto moćnije modele.

Tamošnji novi župan Ivan Anušić, HDZ-ovac koji je nakon deset godina županiju “oteo” HDSSB-u, pola godine nakon zasjedanja u fotelju naručio je tri nova osobna automobila vrijedna 575 tisuća kuna s PDV-om.

Od toga, županija za dva vozila uvjetuje da imaju minimalno 135 konjskih snaga (jedno može biti oko 110 konja), ali je zato predviđeno da sva tri modela budu metalik boje, nijansi od tamnosive pa sve do crne.

Jedini župan reformist, Radimir Čačić, krajem studenoga raspisao je natječaj za najam sedam novih vozila, na razdoblje od 48 mjeseci u vrijednosti od 750 tisuća kuna. Varaždinska županija ovom će nabavom po sklapanju ugovora biti bogatija za sedam novih osobnih automobila od kojih će tri biti srednje, a četiri niže klase.

I ovaj natječaj podrazumijeva da sva isporučena vozila budu metalik boje, a najjače među njima morat će imati stotinjak konjskih snaga, tako da se županijski službenici neće voziti u premoćnim autima, piše Jutarnji list.

Ipak, novac koji će Varaždinska županija ovim natječajem uložiti u nove automobile jednak je iznosu koji će županija u 2018. godini uložiti u projekt asistenata u nastavi za djecu s poteškoćama, ali i iznosu koji će županija u cijeloj sljedećoj godini uložiti u izgradnju školskih objekata. Iznos namijenjen automobilima za potrebe djelatnika Karlovačke županije jednak je, pak, svoti koju će županija 2018. godine, naprimjer, uložiti u projekt energetske obnove osnovnih škola, ali u županiji tvrde da nisu rastrošni.

- Vozila koja trenutačno koristimo stara su više od deset godina, većina je već prešla 300 tisuća kilometara i njihovo održavanje prilično je izdašno za županijski proračun. Stoga smo se odučili nabaviti nova, a nabavu smo spojili s nabavom drugih tijela županije jer ćemo na veću količinu uspjeti dobiti popust. Konkretno, objedinjenom nabavkom uštedjet ćemo 182 tisuće kuna - poručuju iz ureda karlovačkog župana.

Dodaju također kako zahtjevi u natječaju sa zatamnjenim staklima nisu hir, nego zbog “zaštite od sunca”, piše Jutarnji list.
 

20. travanj 2024 15:08