StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPravni institut sekvestracije

Jedinice lokalne samouprave mogu zaposjesti privatnu imovinu. Ne održavate li kuću, općina će je iznajmiti! 

4. prosinca 2017. - 19:34

Ne održavate li privatnu imovinu u zemljama sjeverne Europe, komunalne službe će vam bez pardona ući u posjed, obnoviti pročelje ili podrezati živicu, pa za to ispostaviti astronomski račun, puno veći nego da ste to napravili sami. Istu stvar moguće je provesti i u Hrvatskoj, ali za sada to radi tek Grad Pula.

Pitanje je dana kad će se s nedovršenog hotela "Marjan" u Splitu odlomiti kakav komad betona ili stakla i ugroziti život(e) ili imovinu. Dvadesetak godina građanima je na isti način prijetila ruina nekadašnjeg hotela "Ambasador", a još je cijeli niz takvih zgrada po gradu koje su vlasnici zapustili ili napustili, a njihovo stanje je opasnost, kako to Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima definira - za državu, prirodu, spomenike kulture, okoliš ili zdravlje ljudi.

I nije to samo tako u Splitu, već diljem Hrvatske. Krenuo je novi val iseljavanja, zemlju je poharala i bijela kuga, pa bi uskoro moglo biti više nekretnina nego stanovnika, a mnoge će od njih biti prepuštene propadanju.
- Ne znam što se čeka, na raspolaganju nam je pravni institut sekvestracije i umjesto da ga jedinice lokalne uprave i samouprave koriste, on je tek mrtvo slovo na papiru. Mi u "Vodovodu i kanalizacijama" imamo puno problema s napuštenim objektima, a gradovi, općine i županije to mogu riješiti na vrlo pragmatičan način - kazao nam je Boris Ćurković, pomoćnik direktora za pravna pitanja u splitskom "ViK-u".

Sekvestracija

Vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Osijeka Zdravko Peko kao da je čuo Ćurkovića. On je predložio model prema kojem bi se gradskoj upravi omogućilo da nad objektima za koje ocijeni da su joj od posebnog interesa, vlastitim sredstvima obnovi fasadu, a kao osigurač “uvede privremenu mjeru raspolaganja nad vlasništvom”, odnosno sekvestraciju.
Po uzoru na model koji već provodi Grad Pula, vlasniku se isporuči račun za obnovu i on ga plati kada to njemu odgovara, predlaže Peko da i u Hrvatskoj zaživi praksa iz bogatijih europskih zemalja, jer mu je stalo da se obnove fasade oronulih secesijskih zgrada u centru Osijeka.



U Puli je ovoga ljeta, na trideset dana, uspostavljeno privremeno upravljanje na nekretnini u Lošinjskoj 5, s ciljem da se ukloni napuštena ruševna zgrada u Lošinjskoj 3 i 3A koja je ranije stradala u požaru. Na isti način i drugi gradovi, općine i županije, mogli bi ukloniti ruševne građevine koje ozbiljno prijete sigurnosti ljudi i imovine, a svojim su izgledom i trn u oku.
Poznati splitski odvjetnik Mišo Živaljić, kaže da se sekvestracija u nas zaista rijetko primjenjuje a rimsko pravo je poznaje i kao čuvanje stvari do završetka sudskog spora oko nje.

- Ona bi, sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, značila da je vlasnik na temelju zakona dužan nešto poduzeti glede vlastite stvari, a njega se na to ne može prisiliti. U tom slučaju su poglavarstva jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne samouprave i uprave, ovlaštena uspostaviti privremeno upravljanje nad tom stvari ili sekvestraciju - kaže Živaljić, i to tako da primjenjuje na odgovarajući način pravila o privremenom skrbništvu nad ostavinom za slučaj da su nasljednici nepoznati ili nepoznatoga boravišta, ako posebni zakon ne određuje što drugo.

Račun ide vlasniku

- U izvršavanju privremenoga upravljanja, poglavarstvo može stvari dati u zakup, a ugovor o zakupu sklapa se na određeno vrijeme. Zakupnina se može koristiti samo za održavanje stvari ili za ispunjenje druge obveze zbog koje je uspostavljeno privremeno upravljanje tom stvari - objašnjava odvjetnik Živaljić.
Problem je što bi privremeno upravljanje zapuštenom ili napuštenom privatnom imovinom - općine, gradove i županije nešto i koštalo.



- Oni bi trebali osigurati proračunska sredstva za takve situacije, a da bi u konačnici obnovili zapuštene nekretnine o kojima se ne mogu ili ne žele brinuti njihovi vlasnici. No, kasnije to što su uložili naplaćuju od vlasnika, a ako on ne ispuni svoje obveze na vrijeme - onda ga se ovršuje s pripadajućim zakonskim kamatama - objašnjava Boris Ćurković iz "ViK-a".
Odvjetnik Boris Rebić iz Imotskog kaže da je sekvestracija prilično arhaičan pravni pojam vezan uz nedemokratske režime.
- Na taj način se imovina nekada oduzimala Crkvi i buržoaziji, što znači da je ta mjera bila prilično drastična. Izvlaštenje mi je kao pravni institut puno prihvatljivije, jer ga pokreću suvlasnici nekretnine u slučaju da jedan od suvlasnika ne želi ili ne može izvršavati svoje obveze glede održavanja zajedničkih dijelova kao što su, recimo, popravak dizala ili sanacija stubišta - veli Rebić.
 

18. travanj 2024 01:59