StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetI to je moguće

Dobra vijest iz Vlade: Voda neće poskupjeti, barem ne iduće godine

2. prosinca 2017. - 13:19

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, u petak je na sjednici Vlade ustvrdio da voda neće poskupjeti iduće godine.
Predloženim izmjenama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva ponovno će privremeno biti produžen uspostavljeni obračun naknade za korištenje voda, za što je osnovica isporučena količina vode, a traje do kraja ove godine.

Nedonošenjem predloženih izmjena, naime, uveo bi se novi kriterij obračuna, prema zahvaćenoj vodi, a to bi zbog prosječnog gubitka u javnoj vodoopskrbi od 49 posto dovelo do povećanja cijene. Stari obračun će postojati do primjene uredbe o visini naknade za korištenje voda, kojom će se urediti korekcijski koeficijenti za naknadu za korištenje voda zbog prihvatljivih gubitaka vode, a istovremeno će se raditi na uspostavi sustava telemetrijskog praćenja mjerenja zahvaćenih količina, te kroz Plan upravljanja vodama osigurati sredstva za sanaciju gubitaka vode.


Gradnja postrojenja


Uz to, izmjenama zakona će se poboljšati obračun i naplata naknade za uređenje voda, jer će jedinice lokalne samouprave, koje uz komunalnu naknadu naplaćuju i naknadu za uređenje voda i koje su za to dosad dobivale pet posto od naplaćene naknade, ubuduće dobiti 10 posto iznosa te naknade.

Važne zakonske izmjene odnose se i na to da će se uvesti pravni režim kod izgradnje vodnih građevina za proizvodnju struje. Tako će investitor vodne građevine za proizvodnju električne energije, koja se gradi na javnom vodnom dobru, moći graditi na temelju prava građenja na rok od 99 godina, na akumulacijama će steći pravo upravljanja, a to se odnosi i na postojeće hidroenergetske objekte HEP-a. Ovo u startu podiže vrijednost HEP-a i njegovu sposobnost upravljanja hidroenergetskim objektima, a ove su se izmjene vezivale i za omogućavanje provođenja Inicijalne javne ponude 25 posto HEP-a minus jedna dionica, kako bi se dobila što veća cijena i omogućila realizacija toga projekta.
 

24. travanj 2024 02:22