StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHuman Rights Watch poručio:

"Samoubojstvo Slobodana Praljka ne smije zasjeniti njegove teške zločine!"

Piše Šibenski.hr
1. prosinca 2017. - 20:20

Organizacija za zaštitu i promicanje ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) upozorila je da "senzacija samoubojstva Slobodana Praljka ne smije zasjeniti njegove teške zločine".
 
Pomoćnik direktora HRW Fred Abrahams objavio je na web stranici organizacije članak u kojem komentira presudu i samoubojstvo Slobodana Praljka, prenosi INdex.
 
"Mediji iz cijelog svijeta izvijestili su o dramatičnom samoubojstvu osuđenog ratnog zločinca, bosanskog Hrvata Slobodana Praljka, koji je popio otrov u sudnici i umro 29. studenog", piše HRW.
 
Međutim, fokus bi trebao ostati na užasnim zločinima - zvjerstvima - za koje su Praljak i petorica suoptuženika osuđeni, upozorava HRW.
 
"Oni koji počine zvjerstva u ime obrane svojih zajednica na kraju unište sami sebe"
 
"Podsjetimo se da su suci posebnog Haškog tribunala za ratne zločine u Jugoslaviji tog 72-godišnjaka optužili za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti."
 
 "Podsjetimo se da je osuđen na 20 godina zbog sudjelovanja u zajedničkom zločinačkom pothvatu s ciljem etničkog čišćenja Bosne i Hercegovine od njene muslimanske populacije."
 
"Nabrojimo zločine koje je počinio kao zapovjednik hrvatskih snaga u Bosni: ubojstvo, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, zatvaranje i ilegalno razmještanje civila, ilegalan rad, nehumani postupci, neopravdano uništavanje imovine, napadi na civile i teroriziranje civila", piše HRW.
 
"Sjetimo se žrtava ovih divljačkih postupaka prije nego drame kojom je završio život ovog ratnog zločinca", poručuje HRW i zaključuje:
 
"Možda samoubojstvo u sudnici može biti metafora za ratove koji su razorili Jugoslaviju: Oni koji počine zvjerstva u ime obrane svojih zajednica na kraju unište sami sebe."
 

 
 

19. travanj 2024 07:21