StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZmija u džepu

SDP-ovac Neven Mimica jedan je od najbolje plaćenih u EU, ali stranci duguje za članarinu 

Piše Šibenski.hr
25. studenog 2017. - 11:43

SDP-ovac Neven Mimica kao član Europske komisije našao se na 78. mjestu liste 200 najbolje plaćenih europskih službenika i dužnosnika te ima godišnju plaću s dodacima u bruto iznosu od 372.293 eura (20.000 eura neto), a istodobno kasni, neslužbeno doznajemo, s plaćanjem članarine SDP-u, i to u iznosu većem od navodno 12.000 kuna, piše Jutarnji list.

Naš izvor blizak Socijaldemokratskoj partiji kaže da Mimica nije platio članarinu za navodno zadnja četiri mjeseca.

- Dug je donedavno bio i veći, ali je u međuvremenu podmirio dio tog iznosa - kazao je naš sugovornik. Službeno nam u SDP-u jučer tu informaciju nitko nije želio ni potvrditi niti demantirati. Glavni tajnik SDP-a Zvane Brumić rekao je da mu ta informacija nije poznata i zanimalo ga je tko nam je to rekao.

Glasnogovornica SDP-a Đurđica Klancir također nam nije konkretno odgovorila na pitanje koliko je Mimica za članarinu, nego nas je uputila da “o članarini (prema Statutu SDP-a) vodi računa lokalna organizacija”.

- Možete se obratiti lokalnoj organizaciji SDP-a u kojoj je učlanjen gospodin Mimica ili njemu osobno - odgovorila je glasnogovornica SDP-a Klancir koja ni na pitanje o tome kako se određuje visina članarine za pojedinog dužnosnika nije konkretno odgovorila, nego nas je uputila na internet.

- Članarina je definirana Statutom SDP-a, a on je dostupan na internet-stranici SDP-a - rekla je glasnogovornica Klancir. Uvidom u Statut SDP-a utvrdili smo sljedeće: “Visina članarine ovisi o vrstama primanja i socijalnom stanju svakog/svake člana/članice: za zaposlene; za nezaposlene, učenike/učenice, studente/studentice i umirovljenike/umirovljenice; za članove/članice koje ostvaruju naknade koji proizlaze iz mandata SDP-a; za članove/članice koji primaju redovitu plaću iz mandata SDP-a”. U članku 12 navodi se i da je “član dužan redovito plaćati članarinu, te da se ona uplaćuje na središnji račun SDP-a”.

Pokušali smo jučer doći i do SDP-ova dužnosnika Nevena Mimice kako bismo dobili odgovor na pitanje zašto kasni s članarinom, ali do zaključenja broja nije odgovorio ni na pozive, ni na poruke. Podsjetimo da je u zagrebačkom SDP-u nedavno počeo postupak brisanja članova iz stranke koji više od godinu dana ne plaćaju članarinu.

U medijima se nedavno pojavila i informacija da će zbog neplaćanja članarine iz stranke možda biti izbačen i bivši šef SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović jer navodno ni on ne plaća članarinu već više od godinu dana. Međutim, ubrzo nakon toga SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk uplatio je članarinu za bivšeg premijera.



 

20. travanj 2024 02:57