StoryEditorOCM
ZanimljivostiDa ne povjeruješ

Nazoveš Prdića, javi ti se Kenjalo; neobičnim prezimenima teško se ne nasmijati

Piše PSD
23. studenog 2017. - 18:20

Samo u istočnoj Hercegovini može se dogoditi da načelnik općine postane Lažetić, a njegovi zamjenici Mutilović i Dangubić, da policiju vodi Batinić, javni red kontrolira Remetić, a budžetom raspolaže Manjak.

Ovako je o neobičnim prezimenima pisao nevesinjski satiričar Milorad Čokorilo, piše Blic navodeći kako i u drugim krajevima Republike Srpske ima prezimena kao stvorenih za satirične komentare.

Tako bi se moglo dogoditi da, primjerice, neki šaljivdžija za ministra odbrane BiH predloži Kukavicu. Na području od Banjaluke do Novog Grada živi pedesetak obitelji s ovim prezimenom, a ima ih u Rogatici i Novom Goraždu. Kukavica ima i među Srbima i među Bošnjacima.

U RSj je i Guzina često prezime, a tridesetak obitelji na sjeveru RS preziva se Kenjalo. Na području Čelinca živi nekoliko Prdića. Prije nekoliko desetljeća ovo je prezime bilo mnogo češće, ali su Prdići, kako bi izbjegli sprdnju, u svom obiteljskom imenu dodali jedno slovo i postali 'pristojni' Predići. Neki bivši Prdići danas nose i druga 'obična' prezimena.

Četnika više u Hrvatskoj nego u RS


Zanimljivo je da Četnika ima mnogo više u Hrvatskoj nego u Srpskoj, piše Blic. U cijeloj RS samo dvije obitelji nose ovo prezime, a jedna od njih potječe iz Gospića. 

Iz Hrvatske je u Kozarsku Dubicu doselila i obitelj Požar, jedina u RS sa ovim zapaljivim prezimenom. Požari su, bar u matičnim knjigama rijetki, ali zato Suša ima od Nevesinja do Broda.

Jedno od čestih prezimena u Republici Srpskoj je i Vještica, a jedan Vještica je osamdesetih u Banjaluci bio sudski izvršitelj. Tko nije platio struju ili porez riskirao je da mu na vrata zakuca Vještica i zaplijeni mu namještaj i televizor.

U RS živi i nekoliko obitelji Mačaka, Guski, Kostura i Mula, te dva Zaklana i 13 Zlikovaca. Ima i onih koji su bolje prošli pa su po rođenju Kraljevi, Banovi ili Plemići.

U Banjaluci i Foči žive Dobrote, u Derventi Zlato i Srebro, a nekoliko obitelji s ovim plemenitim prezimenom ima i u Banjaluci i Brčkom. Bronze su mnogo češće, naročito u Kozarskoj Dubici. Jedna obitelj u Prijedoru preziva se Hvala, a jedna u Banjaluci nosi prezime Dlaka.

Ima i Bureka, Teletine i Salate

Kad su u pitanju 'jestiva' prezimena, na meniju telefonskog imenika RS nudi se pet Bureka iz Osmaka, osam Salata iz Trebinja, sedam Kestena s područja Mrkonjić Grada, Šipova i Jezera, te dvadesetak Teletina.

U istočnoj Hercegovini danas nećete sresti Junce, Jalovice, Bitange, Trutine, Koljibabe, Zaguze i Prdavce, ali kroničari navode da su se u prošlosti mnogi Hercegovci tako prezivali. Kao i čelinački Prdići i oni su se, iz praktičnih razloga, odrekli imena predaka.

Za razliku od njih, Budalice, Šupljeglavi, Koljivrati, Derikučke, Kukolji, Vikala i Rikala su ostali vjerni tradiciji. Po nekim izvorima, i prezimena Zlokapa, Zlojutro, Ćurguz, Toljaga, Bubalo i Sudar potječu iz Hercegovine.
 
 

16. travanj 2024 20:55