StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRUKA POMIRENJA

Kolinda više ne riga vatru na Plenkovića: Predsjednica ublažila kritike na račun premijera, tvrdi da je njegova vlada najmanje odgovorna za današnje stanje u Hrvatskoj

Piše JL
15. studenog 2017. - 14:18

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prisustvovala konferenciji 'Požari u Hrvatskoj: Obrana i prevencija', osim što se uvodno obratila skupu i naglasila kako je riječ o važnoj konferenciji te zahvallila svim vatrogascima, policajcima i svima koji su doprinijeli da ovo ljeto nije bilo žrtava u požarima, prije odlaska s konferencije dala je izjavu za medije.

U uvodu je predsjednica još jednom naglasila važnost svijesti o opasnostima od požara pa je apelirala:

'Bitno je da kad građani spaljuju korov i čiste poljoprivredno zemlijšte, to ne rade sami već uz kontrolu vatrogasaca. Svatko može počistiti prostor ispred vlastite kuće kako se požar ne bi približio njegovoj kući. Nadalje treba izgraditi sustav zapovijedanja i treba što je moguće više koristiti moderne tehnologije. Ljetos sam vidjela na terenu da su neki vatrogasni zapovjednici vrlo uspješno koristili kompjutorske programe prilikom predikcije širenja požara i mislim da je dobro da podijele to iskustvo i da se izgradi odgovarajući softver za računalni sustav koji bi pomogao svim našim jedinicama vatrogasne zaštite', prenosi Jutarnji list.

Nedavno ste u intervjuu najavili da razmišljate o zajedničkom sazivanju sjednice Vlade po pitanju demografije i Vijeća za nacionalnu sigurnost o pitanju Agrokora. Jeste li razgovarali s premijerom o tome?

'Ne bih sad o detaljima, svakako treba razgovarati, mislim da ne treba nikome ništa nametati, ali svakako mislim da je iznimno bitno da se rasprave ta dva pitanja kako je predviđeno. Demografija je pitanje svih pitanja razvoja Hrvatske, jer ako ostanemo bez radne snage neće nas imati tko hraniti, neće biti ljudi koji će proizvoditi dohodak neophodan za socijalna davanja i sve ostalo.

Mislim da su mjere ministrice Murganić dobar početak, ali tu postoji još široki raspon mjera. Čestitam ministrici što je to učinila i željela bih je pohvaliti. Naravno, ne mogu se mjere donijeti preko noći, one su i dugoročni program, ali svakako trebamo požuriti i proširenje te rasprave ne samo na članove Vijeća, koji postoje pri Vladi, već i na mlade, na poduzetnike i na sve ostale zato što demografija ovisi o nizu čimbenika. Mislim da je u interesu svakoga jer o tome doista moramo detaljnije raspraviti i podijeliti iskustva.'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je i na novinarska pitanja o kritičnosti prema Vladi, mjerama za poboljšanje demografske politike ministrice Murganić, a upitana je i o arbitražnoj presudi INA-MOL i najnovijem slučaju uhićenja sutkinje zagrebačkog Trgovačkog suda.

'Pretpostavljam da mislite na moj govor u Opatiji na 25. Savjetovanju hrvatskih ekonomista. Kao što sam i u samom govoru naglasila, govor je presjek stanja u posljednjih 25 godina za koji ne može biti odgovorna jedna vlada, pogotovo koja je na vlasti tek oko godinu dana. Odgovorni smo svi pomalo, uključujući i mene jer sam jedno vrijeme bila ministrica vanjskih poslova. Nismo učinili dovoljno. Hrvatska nazaduje, drugi nas prestižu jer očito koriste snažnije reforme, pa mislim da treba se ugledati u ta iskustva i nastaviti daljnji rad. Moja je želja bila i vezana za demografiju, drago mi je da je u konačnici ona ušla u uho ljudima, ali nezadovoljna sam time da se ona koristi za pokušaj pozicioniranja u političkom prostoru jer tome nije tako. Ja jednostavno želim da se pokrene konstruktivna rasprava u kojoj će sudjelovati i Vlada i oporba i svi mi koji ćemo dati konstruktivne prijedloge za rješavanje problema. Držim da nema vremena za čekanje i da moramo početi raditi na reformama kojima trebamo dati pravi sadržaj i smisao.

Što se tiče pravosuđa, ne bih mogla komentirati arbitražnu presudu jer sve što sada kažem moglo bi se iskoristiti u arbitraži koja je pred sudom u Washingtonu. Obeshrabruje činjenica da još uvijek ima korupcije u hrvatskom pravosuđu, nažalost ima je i drugdje u državnoj upravi. Držim da je jedan od temeljnih uvjeta za rješavanje korupcije u Hrvatskoj uvođenje e-sustava, e-government koji će omogućiti da se vrlo zorno prati koji je predmet koliko stajao i kod koga. Imate kompjutorske sustave koji uspoređuju pojedine predmete i detektiraju koruptivne elemente.'

Posljednje pitanje presjednici bilo je vezano uz eventualnu kandidaturu za još jedan mandat. 

'Kao što sam rekla, tek sam negdje malo preko polovice mandata i usredotočena sam na svoj rad. Mislim da bi bilo neodgovorno u ovom trenutku razmišljati o drugom mandatu. Ponavljam da državnici rade za buduće generacije, a političari rade za sljedeće izbore. Puno je još posla preda mnom i o tome ćemo razgovarati kad dođe vrijeme', prenosi Jutarnji list.


'Odgovorni smo svi pomalo, uključujući i mene...'

20. travanj 2024 04:38