StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpasan streptokok

Ne tražite antibiotike čim vas zaboli grlo: samoinicijativno uzimanje lijeka nepotrebno je i opasno, osim ako imate ove simptome

8. studenog 2017. - 21:59

Grlobolja je vrlo čest simptom zbog kojeg se pacijenti obraćaju liječniku ili ljekarniku, no samo mali broj njih zahtijeva antimikrobno liječenje, odnosno upotrebu antibiotika.

Nažalost, gotovo redovito popije se "barem nešto od antibiotika za grlo", a neki u potrazi za "jačim i efikasnijim rješenjem" iz mjeseca u mjesec nepotrebno uzimaju lijekove. Mnogi samoinicijativno rade brisove ždrijela i nosa, koji su u najvećem broju slučajeva uredni, odnosno nema nikakvih bakterija.

Kako je to moguće?

- Moguće je jer velik broj grlobolja nije uzrokovan mikroorganizmima, nego je rezultat promjena u mikrookolišu i makrookolišu. To podrazumijeva izloženost iritansima, suhom, hladnom ili pregrijanom zraku ili je pak ždrijelo samo "žrtva" zbivanja na udaljenim organima kao što je npr. želudac u laringofaringealnom refluksu ili loša prohodnost nosa, zbog čega osoba diše na usta, što nekondicioniran zrak dovodi u donje dišne putove i na sluznicu ždrijela - pojašnjava prof. dr. sc. Željka Roje, splitska otorinolaringologinja koja je upravo napisala praktični priručnik za borbu protiv grlobolje, koja će s dolaskom hladnijih dana biti sve učestalija.

Ona tvrdi da je više od 85 posto akutnih infekcijskih grlobolja uzrokovano virusima, dok su preostale uglavnom uzrokovane streptokokom. Doduše, kaže ona, klinička slika streptokokne i virusne upale grla često se preklapaju.

Klinički simptomi koji mogu uputiti na dijagnozu streptokokne grlobolje u odraslih i u djece su: temperatura iznad 38°C, bijele naslage na tonzilama, povećani prednji vratni limfni čvorovi, odsutnost kašlja. Ako pacijent ima sve navedene simptome, vjerojatnost streptokokne angine je velika i propisuje se odmah antibiotik - napominje dr. Roje.



Pojasnila je i zašto je streptokok opasan i zašto ga treba izliječiti.

- U nekih pacijenata i nakon završetka antibiotske terapije može zaostati pozitivan nalaz brisa na BHS-A, a da pacijenti nemaju nikakvih simptoma. U tom slučaju radi se o kliconoštvu koje ne treba liječiti, osim u onih bolesnika koji su prije imali teške sistemske oblike streptokokne bolesti kao reumatsku upalu zglobova, bubrega ili srca.

U Dalmaciji narod kaže: "Dalo mu je od grla na zglobove, bubrege, srce." U novije vrijeme opisuje se povezanost streptokokne infekcije s neurološko-psihijatrijskim poremećajima u djece (PANDAS SY) koji se često pogrešno liječe - ističe doktorica.

S druge strane, virusne grlobolje liječe se isključivo simptomatski, što uključuje uzimanje paracetamola, nesteroidnih antireumatika, acetil-salicilne kiseline za osobe starije od 12 godina. Uz to se kombinira lokalna primjena pastila te antiseptičnih tekućina, čaja od kadulje ili slane vode za grgljanje.
 


Pouzdani test
Za definitivnu potvrdu dijagnoze streptokokne angine potrebna je mikrobiološka obrada brisa ždrijela koja obuhvaća i tzv. brzi STREP test. Bris ždrijela je zlatni standard u potvrdi kliničke dijagnoze akutne grlobolje uzrokovane streptokokom grupe A (BHS-A). Osjetljivost pravilno uzetog i korektno obrađenog brisa je između 90 i 95 posto. Brzi test gotov je za 15 minuta i također je visoko pouzdan (do 90 posto) pa je pozitivan nalaz dobiven brzim testom dovoljan da se u bolesnika s grloboljom postavi dijagnoza streptokokne infekcije i započne terapija antibioticima.


Neinfekcijske grlobolje

Postoji i skupina neinfekcijskih grlobolja kao što su profesionalne (pjevači, radnici u kemijskoj industriji, glumci...), laringofaringealni refluks, grlobolje zbog loše prohodnosti nosa (devijacija nosne pregrade, alergijski rinitis, nosna polipoza), tumorske (tumori grla, ždrijela, štitnjače), traumatske (ozljede, strana tijela), posljedica klimatizacije prostorija (suhi zrak), posljedice radioterapije u liječenju tumora glave i vrata.


Laringofaringealni refluks (LPR)

LPR je bolest koja označava prisutnost želučane kiseline i sadržaja u grkljanu, grlu, nosu i sinusima. Najčešći simptomi su: promuklost, dugotrajni kašalj, "pročišćavanje grla", otežano i bolno gutanje, osjećaj stranog tijela u grlu (kugla u grlu, osjećaj pečenja jezika i usne šupljine, grlobolja, obloženi jezik, parodontoza...).
- Radi se o kemijskoj ozljedi sluznice grkljana koju izazivaju solna kiselina i enzimi iz želuca. Sluznica grkljana i ždrijela nema obrambenih mehanizama za ovakvu ozljedu i stoga je dovoljna jedna epizoda refluksa u tjednu da dođe do oštećenja sluznice - otkriva dr. Roje.
Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i simptoma i potvrđuje pregledom pomoću endoskopske kamere kojom se pregledava ulaz u jednjak i glasnice. U liječenju pomažu i higijensko-dijetetske mjere, među kojima su:
- Jedite češće, manje obroke.
- Nemojte jesti tri sata prije spavanja.
- Izbjegavajte ljuto, začinjeno, kiselo, gazirano, prevruće i prehladno jelo i piće.
- Spavajte na povišenu uzglavlju.
- Izbjegavajte hranu koja napuhuje.
- Nemojte nositi pojas i odjeću koja radi pritisak na gornji dio trbuha.
- Regulirajte stolicu.
- Na podižite teške terete (u teretani i u svakodnevnom životu).
- Izbjegavajte dugotrajno sjedenje u položaju nagnutom prema naprijed.
- Nemojte smetnje liječiti pastilama i tekućinama ili prirodnim lijekovima koji sadrže limunsku kiselinu, mentol ili sl. jer oni dodatno nadražuju sluznicu, već pastilama koje oblažu sluznicu i hidriraju je.
- Pomaže i đumbir koji ima zadatak 'tjerati' sadržaj želuca prema crijevu, a ne ga vraćati prema jednjaku i usnoj šupljini, a mogu se uzimati i preparati sladića.


Ne tražite antibiotike čim vas zaboli grlo

17. travanj 2024 23:31