StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSporan novi zakon

Tišnjanski načelnik Ivan Klarin "opleo" po ministru financija: Mariću, tjerate stanovništvo s otoka!

Piše Ante Talijaš
6. listopada 2017. - 16:23

Ivan Klarin, načelnik općine Tisno i donedavni saborski zastupnik SDP-a oštro je napao prijedlog novog Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave:

- U ključnim izmjenama ovog zakona, a koji se odnose na raspored prihoda o poreza na dohodak, kao glavnog izvora prihoda jedinica lokalne samouprave, ponovno se najviše udara na otočne općine i gradove. Naime, tim zakonskim izmjenama ukida se 16 posto udjela poreza na dohodak koje su otočne općine dobivale zadnjih 16 godina. A ta sredstva, korištena su za financiranje kapitalnih i razvojnih projekata na otocima. Ovom novom raspodjelom prihoda, značajna sredstva koje su dobivale otočne općine i gradovi iz poreza na dohodak, prebacuje se prijedlogom Zakona za fiskalno izravnanje svih jedinica lokalne samouprave u državi – ogorčen je Ivan Klarin.

On dodajei kako će takve mjere otočnim jedinicama lokalne samouporave drastično stanjiti prihode od poreza na dohodak.

- Prihodovna strana proračuna općina i gradova na otocima novom izmjenom zakonske regulative bit će značajno smanjena, te će gubitak sredstava rezultirati manjim izdvajanjima za potrebe životnog standarda otočana. Na taj način smanjit će se sredstva za dječje vrtiće, socijalna izdvajanja, studentske stipendije i brojne druge stavke. Ovim prijedlogom zakona, ako se na njemu ustraje, uz drastičan pad standarda otočnog stavnovništva, ministar financija Zdravko Marić dodatno će potaknuti iseljavanje ionako sve manjeg broja stanovnika na otocima – ustvrdio je Klarin.
 

24. travanj 2024 03:36