StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbanke u ratu

Agrokoru za deset dana prijeti stečaj: Rusi ga ne žele kreditirati, Ramljaka proglasili 'nekompetentnim'

27. svibnja 2017. - 11:41

U petak je započela nova bitka u financijsko-kreditnom ratu ruskih i zapadnih banaka oko Agrokora i biti će dobro ako u tom sukobu na koncu ne strada najveći hrvatski koncern s povezanim tvrtkama.

Naime, German Gref, izvršni direktor ruske banke Sberbank je ustvrdio, prenosi Reuters, kako neće dalje kreditirati Agrokor dok ne postigne potreban dogovor s hrvatskom Vladom.

"Ako je Vlada preuzela odgovornost za upravljanje kompanijom, onda treba preuzeti i odgovor za dug kompanije. Neka Vlada onda da i državna jamstva za taj dug. Ako nisu spremni za to neka onda vrate kompaniju na tržištu. Ne biste trebali donositi zakon koji lišava kreditore njihova prava nakon svršenog čina", kazao je Gref, dodajući kako je u petak razgovarao sa najvećim vjerovnicima Agrokora i da su svi zbunjeni nastalom situacijom.

Gref je također kazao i kako je izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak "nekompententan", a tako ponižavajući odnos Sberbanke prema Ramljaku, ali i hrvatskoj Vladi, treba dovesti u odnos sa činjenicom da je istog dana Bloomberg objavio temu u kojoj iznosi neslužbene informacije prema kojoj zapadne banke uvjetuju daljnje kreditiranje Agrokora u iznosu od 250 milijuna eura sa zahtjevom da svakih novih 100 milijuna eura pravo prvenstva naplate (senior status) dobije i isti iznos starog kredita ili obveznice (takozvani roll-up).

Podsjetimo, prema lex Agrokoru, pravo prvenstva u naplati, ako dođe do stečaja, imati će samo oni krediti koji se izdaju Agrokoru nakon 10. travnja ove godine, kada je lex Agrokor stupio na snagu.

Međutim, Sberbank i VTB banka, obje ruske državne banke, traže da njihov zadnjih kredit od 100 milijuna eura dobije pravo prvenstva u naplati, jednako kao i krediti koji će biti izdani nakon 10. travnja, ali je izvanredni povjerenik Agrokora odbio takav zahtjev, tvrdeći kako takvu odluku može donijeti samo stalno Vijeće vjerovnika, koje će se formirati u srpnju ili kolovozu.

Prema novim neslužbenim, ali vjerodostojnim informacijama Bloomberga, a slične spekulacije su već prije objavljivali i hrvatski mediji, zapadne banke također inzistiraju na tome da im se dosadašnja kreditiranja Agrokora pretvore u senior status, u onom iznosu u kojem budu dalje kreditirale najveći hrvatski koncern.

U Sberbanku su zbog toga odlučili do kraja zaoštriti stav i u krajnje nezgodnu situaciju su doveli izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka, ali i premijera Andreja Plenkovića koji idućeg tjedna (prema nekim informacijama već u ponedjeljak), moraju održati sastanak sa ruskim i zapadnim kreditorima na temu novog kredita.

Očito je da zapadni i ruski kreditori i investitori traže promjenu lex Agrokora ili da se sve dogovori u okviru privremenog Vijeća vjerovnika, iako tako veliki posao nije u ingerenciji privremenog Vijeća, nego bi to trebalo odlučiti stalno Vijeće vjerovnika koje će se formirati tek u lipnju ili srpnju, čak možda u kolovozu ove godine.

Tako kriza u Agrokoru ulazi u jako osjetljivi period, jedan od onih presudnih tjedana u kojima će se odlučivati sudbina Agrokora, jer ako se u idućih desetak dana ne dogovori kredit Agrokorove tvrtke neće imati novca za plaćanje novih obveza prema dobavljačima i čitav koncern u tom slučaju ide u stečaj. Čak bi i kašnjenje s kreditom moglo srušiti Agrokor, jer se glavne tvrtke, poput Konzuma, ne bi mogle pripremiti za sezonu na vrijeme.

Ledo jamči s 18,9 milijardi kuna

Odgovarajući na pitanje postavljeno tijekom održavanja glavne skupštine Agrokora 15. svibnja ove godine Ledo je u petak izvijestio da je na dan 31. prosinca imao registrirana jamstva u korist tog koncerna u iznosu od 18,9 milijardi kuna.

Na skupštini je, uz to, bilo postavljeno i pitanje o iznosu ukupnih Ledovih obveza s osnova izdanih zadužnica i mjenica izdanih za obveze Agrokora i drugih povezanih društva, no uprava Leda je izvijestila kako smatra da za odgovor na to pitanje treba pričekati predaju revidiranih financijskih izvješća za 2016 .

Kada je riječ o izdanim jamstvima Leda, valja kazati kako je u zadnjih osam godina Ledo izdao čak 17 jamstava za različite kredite Agrokora, objavljenim na Zagrebačkoj burzi, tako da je samo za kredite Ledo dao jamstva u iznosu od oko 1,5 milijardi kuna, dok je bio i solidarni jamac za obveznice u ukupnom iznosu od 900 milijuna eura. Od 2009. do kraja 2016., dakle, Ledo je objavio čak 17 obavijesti o izdanim jamstvima za Agrokor.

Cilj procesa restrukturiranja u okviru lex Agrokor jest da se, između ostalog, najprije utvrdi čitav dug i mreža jamstava, te da se potom utvrdi koliko će duga na sebe preuzeti koncern Agrokor, a kako i koliko će se raspodijeli dug ili jamstva na ostala poduzeća u Agrokoru.

To će biti dio nagodbe između vjerovnika putem Plana restrukturiranja, koji će vrlo vjerojatno zahtijevati i otpis dijela duga, tim da treba kazati kako su ruske banke već rezervirale 50 posto potraživanja prema Agrokoru, što knjigovodstveno znači da smatraju da toliki dio kredita neće uspjeti naplatiti.


Agrokoru za deset dana prijeti stečaj

20. travanj 2024 12:26