StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUgledan konzultant

Tko je Ante Ramljak, novi šef Agrokora? Rođeni Splićanin radio je za Škegru i kao savjetnik Radimira Čačića, ima bogat životopis i vlasnik je jednog zanimljivog rekorda

Piše PSD
10. travnja 2017. - 11:42

Na netom održanoj sjednici, Vlada je za novog prvog čovjeka Agrokora imenovala Antu Ramljaka.

Prvi i hitni zadatak Vladinog povjerenika bit će spašavanje Uskrsa u Konzumu, odnosno dogovor s dobavljačima da u ovom tjednu ipak nastave isporuku robe.

Podsjetimo, Ante Ramljak hrvatskoj je javnosti najpoznatiji kao bivši savjetnik Radimira Čačića, a manje je poznato kako je u tom periodu obnašao nekoliko različitih državničkih funkcija te je hrvatske porezne obveznike njegov rad koštao više od premijerovog.

Ramljak je, naime, te 2014. bio rekorder po primanjima i honorarima među zaposlenima u državnim institucijama, pisao je 2014. Poslovni dnevnik.

Za Čačićeva mandata Ramljak je angažiran i Upravnom vijeću Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora, uz stalnu plaću od 13 tisuća kuna neto, a temeljem te funkcije imenovan je i u Nadzorni odbor HEP-a. Državni dužnosnici nemaju pravo primati naknadu za članstvo u Nadzornim odborima državnih poduzeća, no kako se niti savjetnička sinkura, niti posao u CEI-ju prema zakonu ne smatraju dužnosničkim pozicijama, Ramljak za posao nadziranja HEP-a prima dodatnih 2 tisuće kuna mjesečno, dok je kao posebni savjetnik Radimira Čačića primao i naknadu od 7300 kuna neto. S mjesečnim primanjima od 23.300 kuna Ramljak zarađuje šest tisuća kuna više od sebi nadređenih ministara, oko tri tisuće kuna više od premijera, te tek oko tisuću kuna manje od predsjednika Republike.

Ipak, valja dodati kako se visoka Ramljakova primanja možda mogu opravdati izrazito velikim obimom posla CEI-ja, institucije koja je bila zadužena za realizaciju najvećih državnih investicijskih projekata, ali i činjenicom kako je Ramljak na poziciju došao nakon višegodišnjeg rada u privatnim financijskim tvrtkama gdje je, vrlo vjerojatno, zahvaljujući dobrim referencama bio plaćen znantno više nego nakon preuzimanja funkcija u državnim instutucijama.
 
Osobna biografija govori da je Ante Ramljak rođen 1967. u Splitu, piše Jutarnji list. Rastavljen je i otac troje djece. Završio je Srednju pomorsku školu u Slitu, studirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci te završio Ekonomski fakultet u Zagrebu gdje je i doktorirao. Od 1992. do 1996. radio je u tvrtki Investco, domaćoj brokerskoj kući, kao financijski analitičar i project manager u Odjelu spajanja i preuzimanja. Tada je radio i na savjetovanju domaćih i stranih klijenata u privatizaciji najvećih hrvatskih kompanija, a te transakcije su uključivale: izdanje prvih hrvatskih municipalnih obveznica za Grad Zadar, MBO Tankerske plovidbe, green field investiciju u prehrambenoj industriji i akvizaciju najveće hrvatske pivovare. Od 1996. do 2007. radio je u CAIB-u, investicijskoj banci, članici Bank Austria Groupa, kao project manager u odjelu Coroprate Finance.

Potom je promoviran u člana Uprave spomenutog CAIB-a, a zatim dolazi na mjesto predsjednika Uprave iste institucije.

Ramljak 2007. karijeru nastavlja u Quaestusu Borislava Škegre. Početkom rujna 2007. naime, Ramljak preuzima vođenje Quaestus financijskog savjetovanja d.o.o., gdje ostaje sve do 2012., kada postaje savjetnik Radimira Čačića.

Od 2014. do danas radi u tvrtki Texo.
 

20. travanj 2024 06:56