StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBIT ĆE GUŽVI

U Strmici, kao i na svim drugim granicama kontrola 'do gola' - SIS će vas dobro pretresti

6. travnja 2017. - 12:42

Primjena nove uredbe EU-a o jačanju kontrole vanjskih granica i promjena zakonika o schengenskoj granici odnijet će putnicima dosta strpljenja i živaca zbog gužvi na graničnim prijelazima, a samim tim i na našim cestama, ali zauzvrat će nam svima donijeti više sigurnosti.

Od sutra, 7. travnja, na ulazu i izlazu iz Hrvatske provodit će se temeljita kontrola svih putnika bez obzira na njihovo državljanstvo, kao i njihovih vozila. Znači, ako ulazite iz Italije u Hrvatsku, jednaku će pažnju policajci posvetiti vama kao hrvatskom državljaninu kao i nekom Talijanu, Grku, Austrijancu, Nijemcu..., što sigurno dosad nije bio slučaj.


Zaboravite više, Hrvati, da ćete biti privilegirani kad ulazite u domovinu u odnosu na druge građane EU-a i svijeta nikakvim ili kraćim policijskim pregledom vaših isprava i isprava vašeg vozila, kao što se radilo do sada, a pogotovo zaboravite na dosadašnje odmahivanje rukom hrvatskih policajaca kada vide hrvatske pločice i propuštanje bez ikakvog pregleda.


Temeljita granična kontrola počinje skeniranjem registracijskih pločica vašeg vozila čitačem na daljinu, te se ti podaci provlače kroz baze podataka gdje se vidi podrijetlo vašega automobila kao i identitet vozača koji su mu prije bili vlasnici. Zatim slijedi kontrola vaših isprava koje će biti provjerene u SIS-u (Schengenskom informacijskom sustavu) i Interpolovoj bazi podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima, te posebnim setom podataka nacionalne policije iz zemlje iz koje dolazite.

– Ma vidi se sve, od prvog zakucanog lima do zadnjeg vijka koji ste promijenili – govori nam jedan granični policajac.
Ta će se procedura jednako primjenjivati i na željezničkim, zračnim i pomorskim prijelazima, i to u svakoj državi članici Unije jednako temeljito. Dakle, ako ste završili sa slovenskim policajcima i ulazite u Hrvatsku, ista vas procedura čeka i ovdje, u državi u kojoj živite, jer "nema više diskriminacije po državljanstvu", što znači da jednak tretman imaju svi putnici koji prelaze vanjske i unutarnje granice EU-a.

 

Sve te mjere zahtijevaju i veći angažman policijskih snaga i tehnike, ali će policija svih zemalja EU-a puno bolje i detaljnije nego dosad znati tko sve prolazi i dolazi cestama Europske unije te nepoželjne spriječiti ili uhititi.

Ove mjere uvedene su kao reakcija na terorističke prijetnje u Europi, s obzirom da se strahuje od povratka većeg broja boraca ISIS-a, koji sigurno neće putovati avionima, kao kad su kao anonimci odlazili na ratišta.

Dakle, svima koji žele preko granice savjetujemo da provjere status svojih isprava, naročito ako su u zadnje dvije godine bile ukradene, oštećene i izgubljene, i da krenu na put kada su gužve manje. Ako će više uopće biti "manjih gužvi."


Putnici iz 'trećih zemalja'
U MUP-u navode da "državljani trećih zemalja" za ulazak u Hrvatsku moraju imati valjanu putnu ispravu koja nositelju omogućava prelazak granice, a koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska s državnog područja država članice te mora biti izdana unatrag 10 godina.
Također, moraju "opravdati svrhu i uvjete namjeravanog boravka te imati dovoljno sredstava za uzdržavanje, kako za vrijeme trajanja namjeravanog boravka, tako i za povratak u njihovu matičnu državu ili tranzit do treće zemlje za koju su sigurni da će ih prihvatiti ili su takva sredstva u mogućnosti zakonito pribaviti".
Za njima u dostupnim bazama podataka ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska te ne smiju predstavljati prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država članica.

18. travanj 2024 16:03