StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSvjetski skandal

Nezapamćen skandal potresa industriju hrane: Brazil godinama izvozio pokvareno meso u 150 zemalja, koristili kancerogene tvari da prikriju smrad; Jesu li ga jeli i Hrvati?

20. ožujka 2017. - 12:44

Brazilski predsjednik pokušao je u nedjelju uvjeriti svijet da brazilska mesna industrija ne predstavlja prijetnju unatoč otkriću policije da su veliki izvoznici prodavali pokvarenu govedinu i perad s krivotvorenim inspekcijskim potvrdama.

Predsjednik Michel Temer sastao se u glavnom gradu Brasiliji s predstavnicima mesne industrije, ministrom poljoprivrede Blairom Maggijem i ministrom trgovine Marcosom Pereirom kako bi pronašli rješenje za krizu koju je prouzročio skandal s prodajom pokvarenog mesa. Nakon toga trebao se sastati i s veleposlanicima.

Brazil je vodeći izvoznik govedine i piletine u svijetu i ima klijente u oko 150 zemalja. Sada su se suočili s tvrdnjama policije da su proizvođači mesa godinama podmićivali sanitarne inspektore kako bi odobrili prodaju pokvarenog mesa. Uhićeno je najmanje 30 ljudi a policija pretražuje i više od 10 pogona za preradu mesa.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da su zatvoreni tvornica za preradu piletine multinacionalne kompanije BRF i dva pogona brazilske kompanije Peccin.

Zasada nije poznat nijedan slučaj pobola zbog konzumiranja pokvarenog mesa.

Tajnik za poljoprivrednu zaštitu Luis Eduardo Pacifici Rangel kazao je novinarima da kvaliteta brazilskog mesa u cjelini gledano nije upitna.

"Informacija... o korupciji i kriminalnom udruživanju koje je razotkrila policija uistinu zabrinjava. No, gledano iz sanitarne perspektive, potpuno smo uvjereni da problemi spomenuti u istrazi ne predstavljaju rizik ni za stanovništvo ni za izvoz", kazao je dužnosnik novinarima prije susreta s brazilskim predsjednikom.

Mesna tvornica BRF prešla je u protunapad, pobijajući tvrdnje da su u proizvode od piletine dodavali karton.

"Nijedan proizvod BRF-a ne sadrži karton. Došlo je do velike grške u (audio) snimkama policije", stoji u priopćenju kompanije.
Brazil bi zbog skandala mogao izgubiti kupce. Glavna su im tržišta Saudijska Arabija, Kina, Singapur, Japan, Rusija, Nizozemska i Italija.

Za sada nema podataka je li pokvareno meso uvezeno i u Hrvatsku.

Prošle je godine Brazil izvezao piletine u vrijednosti 5,9 milijardi dolara, te govedine u vrijednosti 4,3 milijarde dolara, pokazuju podaci brazilske vlade.

Predsjednik Temer pribojava se da će skandal nepovoljno utjecati i na pokušaje sklapanja sporazuma o trgovini između južnoameričkog udruženja zemalja Mercosur i Europske unije.

Veleposlanik EU u Brazilu Joao Cravinho napisao je u nedjelju na društvenoj mreži Twitter da želi "potpuno, hitno pojašnjenje (brazilskog) ministarstva poljoprivrede".

"Istina je da situacija komplicira pregovore", priznao je brazilski generalni podtajnik za ekonomske i financijske poslove u ministarstvu vanjskih poslova Carlos Marcio Cozendey.

Naglasio je ipak da su problemi ograničenog dosega.

"Gledano iz perspektive kriminala i korupcije, nema sumnje da je riječ o jako ozbiljnom incidentu", kazao je Cozendey za AFP. No, "prema onome što nam je poznato, on neće utjecati na kontroli sustav u cjelini", naglasio je.

Vlasti još nisu objavile pojedinosti o lokacijama na kojima su pronađeni pokvareni proizvodi. Navode samo da su u pojedinim slučajevima korištene karcinogene tvari kako bi se prikrio miris pokvarenog mesa.

Osim kompanije BRF, u čijem su vlasništvu brendovi Sadia i Perdigao, pod istragom je i JBS, najveći prodavatelj mesa u svijetu i vlasnik brendova Big Frango, Seara Alimentos i Swift.

19. travanj 2024 06:03