StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPritvoren Čedomir Borojević

Optužen za ratni zločin - naredio topnični napad na Šibenik u rujnu 1991. godine

Piše Izvor: Hina
19. ožujka 2017. - 21:45


 Zbog optužbi za ratni zločin u splitskom istražnom zatvoru završio je umirovljeni kapetan bojnog broda bivše JNA Čedomir Borojević, ranije uhićen na graničnom prijelazu Karasovići, zbog hrvatskih optužbi da je naredio topnični napad na Šibenik u rujnu 1991. godine.

Borojević je uhićen na međunarodnom graničnom prijelazu Karasovići u četvrtak 16. ožujka, nakon čega je zbog optužbi za ratni zločin dan kasnije smješten u splitskom zatvoru Bilice. Tužiteljstvo je za njega tražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, no sudac istrage splitskog Županijskog suda Davor Svalina u nedjelju je pristao na zahtjev obrane da se istražni zatvor zamjeni jamčevinom.

Tužiteljstvo je na tu odluku najavilo žalbu koju će, kako se doznaje, splitskom Županijskom sudu predati u pondjeljak. Do rješavanja žalbe ili eventualne uplate jamčevine Borojević će ostati u istražnom zatvoru.
Ne otkrivajući identitet osumnjičenog, inače državljanina Crne Gore i Hrvatske, Državno odvjetništvo je izvijestilo da Borojevića sumnjiči za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a rješenje o provođenju istrage donijelo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

- Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik kao zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona u sastavu 8. Vojnopomorskog sektora tzv. JNA, od 16. do 18. rujna 1991. na području Županije šibensko-kninske za vrijeme oružanog sukoba između Oružanih snaga Republike Hrvatske i JNA i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi SAO Krajina i Republike Srpske Krajine, tijekom združenog napada tih postrojbi na grad Šibenik tenkovskim, oklopnim i topovskim jedinicama u sastavu 9. kninskog korpusa i zrakoplovstva JNA, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba'', stoji u priopćenju u kojem se navodi kako se osnovano sumnja je kao zapovjednik patrolnog čamca dao zapovijed da se napadne grad Šibenik bez izbora ciljeva.
- 'Prenio je zapovijed članovima svoje posade da se napadne grad Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, s ciljem njihova zastrašivanja i uništenja njihove imovine i zauzimanja grada, te su s čamca otvorili topničku vatru i iz topova tipa Bofors, kalibra 40 mm i teških strojnica, kalibra 20 mm pucajući na civilne objekte. Uslijed ovakvog napada došlo je do ugrožavanja života građana i do velikih materijalnih oštećenja stambenih i gospodarskih objekata'', navodi DORH.

18. travanj 2024 18:55