StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTragedija u popularnom talijanskom skijalištu

Lavina zatrpala hotel, izvučena tri trijela, a traga se za tridesetak nestalih osoba

Piše Hina/dpa
19. siječnja 2017. - 18:53

Četverokatni hotel Rigopiano s četiri zvjezdice, popularno talijansko zimsko odredište koje se nalazi na 1200 metara nadmorske visine u planinskom području Gran Sasso lavina je potpuno razorila i prekrila, a cijelu hotelsku konstrukciju pomaknula za 10 metara. Za sada su iz ruševina hotela izvučena tri tijela, a spasitelji nastavljaju potragu za tridesetak nestalih osoba, među kojima ima i djece, javljaju talijanski mediji. Talijanska služba civilne zaštite potvrdila je da se hotel Rigopiano našao na izravnom putu dva metra visoke lavine u srijedu kasno navečer. Spasilačke službe imaju velikih problema u dopremi mehanizacije na područje nesreće jer je snijeg na planinskom lancu Gran Sasso visok na nekim mjestima i do pet metara.
Lavina se pokrenula nakon četiri uzastopna potresa u središnjem dijelu Italije u srijedu. Odmah je izdano upozorenje na lavine za cijelo područje  kojom dominira veličanstveni, 2.912 metara visoki Gran Sasso.
Područje je prepuno malih hotela i skijališta, naročito popularnih među Rimljanima i stanovnicima urbanih središta na istočnoj talijanskoj obali.
Hotel Rigopiano udaljen je 90 kilometra od epicentra potresa u Monterealeu, seocetu blizu Amatricea, naselja uništenom u razornom potresu u kolovozu prošle godine.



25. travanj 2024 08:25