StoryEditorOCM
Crna kronikaNOVI DETALJI MRAČNE PROŠLOSTI OBITELJI ZAVADLAV

Majka Etel završila je u zatvoru zbog fizičkog zlostavljanja sinova kada je Filipu bilo samo 14

Piše Dušan Miljuš
15. siječnja 2020. - 09:51

Majka Filipa Zavadlava, osumnjičenog za nedavno trostruko ubojstvo u Splitu, prijavljena je 2008. godine zbog fizičkog zlostavljanja dvojice sinova zbog čega je odležala 40 dana u zatvoru na splitskim Bilicama, neslužbeno je potvrđeno Jutarnjem listu.

Kao što smo već pisali, dvanaest godina prije nego je nakon trostrukog ubojstva doveden u prostorije PU splitsko-dalmatinske Filip Zavadlav (25) je u prostorije splitske policije ušao 2008. godine zajedno s tri godine mlađim bratom koji se sada nalazi u komuni u Crnoj Gori, piše Slobodna Dalmacija.

- Filip je tada mao trinaest, a brat mu deset godina i nije ušao nego je doslovce s bratom utrčao u prostorije tražeći među policajcima spas. Došli su uplakani i policajcima rekli da ih je mater isprebijala. Braća su bila u strahu i ne možete pojmiti koliko nam ih je bilo žao - govorili su svjedoci tog događaja.

Izvor je za Slobodnu izjavio da je u obitelji evidentirano preko deset zlostavljanja na štetu djece i pravo je čudo da sve ovo vrijeme splitski Centar za socijalnu skrb nije tu djecu izuzeo iz njihove primarne obitelji, dao ih u dom ili na posvojenje nego ih je uvijek ostavljao s onima koji su ih zlostavljali.

Etel Zavadlav u intervjuu je za Jutarnji list iz Austrije jučer poručila da je izvan sebe te da je o trostrukom ubojstvu koje je počinio njezin sin doznala slučajno preko interneta.

- U Split se vraćam krajem siječnja jer mi tek tada završava smjena na poslu i imat ću slobodno. Jesam li ljuta zbog svega? Ne, nisam ljuta nego zabrinuta jer on od straha nije spavao 20-ak dana u komadu. I zločin je napravio rastrojen. Dečki koje je ubio maltretirali su ga i upadali mu u stan po noći i prijetili mu nožem. Uzeli su mu sav novac koji je imao pa mu je hitno trebao novi ukrcaj na brod jer nije imao ni za hranu. Smršavio je osam kilograma u mjesec dana. Na brod se, kao časnik palube, trebao ukrcati ove sedmice - rekla je za Jutarnji list Etel Zavadlav, majka 25-godišnjeg splitskog ubojice Filipa, naglašavajući kako “njezinom sinu treba liječnička pomoć, a ne zatvor”.

Rekla je da je Filipa posljednji put čula par sati prije uhićenja. Zvučao joj je, otkriva, zbrkano te joj je ponavljao: “Dođi, dođi, dođi što prije.”

Na pitanje je li Filip dao naslutiti da bi mogao učiniti nešto nažao dečkima čije je živote u subotu popodne ugasio, majka osumnjičenog trostrukog ubojice kaže da takav scenarij nije nikome ni približno spominjao.

- Tog dana kad je bilo ubojstvo, htio je otići u bolnicu na hitni psihijatrijski prijem. Spominjao je suicid, bacanje pod vlak i slično, ali nikada ovakav užasan ishod. No otac ga je spriječio u odlasku u bolnicu jer je smatrao da se poslije toga neće moći nigdje zaposlit, rekla je.

- Maltretiran je zbog navodnih dugova dvije godine mlađeg brata kojeg su svako malo tukli te mu nabili ogromne kamate na dugovanje. Da bi na kraju došli na Filipova vrata u unajmljeni stan gdje je živio sam - otkrila je još Filipova majka dodajući da ne zna odakle sinu oružje kao niti gdje se trenutno nalazi mlađi sin.

Na upit kako komentira Filipovu kriminalnu prošlost pa i osuđujuću uvjetnu presudu prema kojoj je “ona čuvala stražu dok je njezin sin Filip 2014. godine krao iz Kršćanske proročanske crkve Maranatha iz koje je ukrao 11.000 kuna vrijedne predmete”, Etel pojašnjava “da se pišu bezvezarije pa i da je nju sin tukao, no to je apsolutna laž”.

Nad Filipom Zavadlavom su se na Općinskom sudu u Splitu vodila dva kaznena postupka u kojima je osuđen kao ubrojiva osoba. Uvjetnu kaznu od tri mjeseca zatvora uz rok kušnje od godine dana dobio je 2014. godine zbog preprodaje bicikla za kojeg je znao da je ukraden. Sljedeće godine je osuđen zbog tri teške krađe za što je dobio godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Dvije krađe su bile provale u crkve u Splitu koje je počinio s majkom, od kojih je jedna ostala u pokušaju, a treća je bila krađa bicikla iz ostave stambene zgrade.

S majkom je polovicom ožujka 2014. godine u noćnim satima provalio u Kršćansku proročansku crkvu "Maranatha" u Paraćevoj ulici. Nakon što je metalnom polugom razbio staklo, ušli su unutra i uzeli 1.100 kuna, dvije digitalne kamere i diktafon. Par dana kasnije su preko noći došli do Evanđeoske Pentekostne crkve "Radosna vijest" u Ulici kneza Mislava. Dok je majka čuvala stražu, Filip je bušilicom pokušao otvoriti vrata crkve, ali ih je čula domarka crkve te su pobjegli i ništa nisu odnijeli. U svojim obranama tijekom suđenja i majka i sin su sve priznali.

- Ovisnica sam o drogi od 1983. godine, ali sam prvo uzimala marihuanu te tek zadnje tri godine heroin - izjavila je njegova majka.

Filip je tada na sudu opisao svoju obiteljsku situaciju.

- Tada sam još bio učenik i to vrlo dobar. Majka mi je takva, kakva je, otac nezaposlen, oba brata su mi bila učenici. Jedan je živio s nama, a drugi u domu. Situacija nam je bila teška i bilo je troškova koje sam morao podmiriti. Nikada nisam uzimao opijate - izjavio je.

24. travanj 2024 15:51