StoryEditorOCM
Crna kronikanitko nije slutio tragediju

Nestao s proslave svog 18. rođendana i objesio se u šumi: zadarski maturant počinio samoubojstvo deset mjeseci nakon što je udario muškarca koji je zbog toga pao u komu i umro

Piše Božana Sviličić/SD
12. studenog 2019. - 14:01

Zadar je u ponedjeljak šokirala vijest o tragičnoj smrti maturanta koji je počinio samoubojstvo u nedjelju na svoj 18. rođendan.
Priča je tim tragičnija što je riječ o mladiću koji je samo deset mjeseci ranije kazneno prijavljen zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda glave, zbog kojih je 44-godišnji Zadranin Marin Tičić preminuo u zadarskoj Općoj bolnici nakon što je upao u duboku komu.

Što je bio motiv obračuna tada učenika trećeg razreda zadarske srednje škole i 44-godišnjeg djelatnika "Cromarisa" službeno nije bilo poznato, no incident se odigrao na Autobusnom kolodvoru u Zadru oko 13.40, dok su učenici koji žive u prigradskim mjestima čekali autobus za povratak kućama.

Navodno je 17-godišnjak htio "vratiti" šamar koji mu je 44-godišnjak dao nekoliko dana prije jer mu se s prijateljima navodno smijao. Mladić ga je dan kasnije dočekao i udario u glavu, nakon čega je Tičić umro četiri dana kasnije. Iako se cijelo vrijeme navodilo da je maloljetnik u obračunu kao oružje koristio bokser, policija je to demantirala.

Prema rezultatima službene istrage, Tičić je nakon udarca 17-godišnjaka pao i udario glavom o tlo, pri čemu je zadobio prijelom baze lubanje. Inače se, koliko je poznato, liječio od ovisnosti i bio je iznimno krhke konstitucije.

Rezultati obdukcije pokazali su da je do smrti došlo zbog udarca glave u podne betonske ploče, što su tada potvrdili i u Županijskom državnom odvjetništvu. Maloljetnik je zadržan u pritvoru do 30 dana, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

U međuvremenu je, kako doznajemo, uspješno nastavio školu i upisao četvrti razred. Trpio je zbog nesretnog događaja, no na njemu se to nije moglo primijetiti. U školi tvrde da je cijelo vrijeme bio pod stručnim nadzorom psihologa, te ostalih osoba odgovornih za njega u školskom sustavu.

– Riječ je o strašnom slijedu nesretnih okolnosti koji je počeo i završio tragično. Ne mogu, niti smijem to komentirati. Mogu samo reći da je učenik bio u tretmanu u kojem je trebao biti. Uspješno je upisao razred i bio dobar u školi. Nije bio agresivan niti je s njim ikad bilo problema prije prvog incidenta – rekao je ravnatelj škole koju je mladić iz okolice Zadra pohađao.

U školi nitko nije mogao naslutiti što se zapravo sprema. Zadnjih pet dana mladić se smijao i zabavljao kao i njegovi vršnjaci. Iako mu je službeni rođendan kojim je slavio punoljetnost bio dva dana ranije, zabavu je odlučio organizirati u subotu. Pozvao je društvo u obiteljsku kuću i sve je bilo u redu do nekih sat vremena iza pola noći. Mladić je iznenada nestao sa zabave i nitko ga nije mogao pronaći. Nakon nekoliko sati potrage uslijedio je šokantan prizor. Mladića su pronašli u obližnjoj šumi – obješenog.

– Malo je reći da smo šokirani. Strašno je to što se dogodilo – rekli su u školi koju je mladić ove godine trebao završiti.

Iako je maloljetnik na Facebook profilu prije nesreće na zadarskom kolodvoru imao slike naoružanih ljudi odjevenih u crno, u školi u koju je išao navodili su da ništa nije upućivalo na tragediju koja je dosad uništila dva života.

Nakon incidenta patologinja splitskog KBC-a utvrdila je da je nosna kost 44-godišnjaku bila slomljena jednim udarcem šake. Navela je da bi u slučaju da je muškarac primio udarac bokserom došlo do puknuća kože, što ovdje nije bio slučaj.

Maloljetnika se teretilo za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, za što je zapriječena zatvorska kazna od tri do 15 godina.

Iako je riječ o sukobu koji je, nažalost, završio najgorim mogućim ishodom, fizički ispadi srednjoškolaca, posebice na zadarskom Autobusnom kolodvoru, nisu nimalo neuobičajena pojava u Zadru. Upravo je zbog takvih ispada zadarska Obrtnička škola postrožila kazne prema učenicima.

Nakon frapantne videosnimke brutalne tučnjave koja je izišla u javnost, a u kojoj su učenici te škole koristili boksere, dok ih kolege i prijatelji bodre i navijaju, dvojica su učenika prošle godine izbačena iz te škole.

Pamti se i obračun iz 2010., kada je na kolodvoru usred dana učenika trećeg razreda Obrtničke škole Vice Vlatkovića sjekirom napao dvije godine stariji učenik završnog razreda Tehničke škole.

Nakon jednog od niza takvih ispada poznati zadarski sociolog prof. dr. Zlatko Miliša upozorio je na eskalaciju nasilja među mladima.

– Agresivnost je poželjna jer se njome dobiva status, a atmosfera u društvu je takva da tek s nasiljem postaješ netko i nešto. Još ako “imaš sreće” pa tvoje ime ili inicijali budu po medijima, cilj je postignut. Ti si faca – upozorio je tada Miliša, navodeći da će nasilje među mladima i dalje eskalirati.

Strašno je sve ispalo, o tom mladiću ne znam ništa

Neutješna majka 44-godišnjaka Marina Tičića, koji je preminuo u siječnju u zadarskoj Općoj bolnici, jedva je imala snage govoriti o još jednoj strašnoj nesreći nakon smrti njezina sina.

– Jako mi je teško i ne mogu vjerovati što se dogodilo. Da su se dogodile takve strašne stvari... Moga sina nema već deset mjeseci, ne shvaćam što se dogodilo, niti mi je sin nešto govorio prije svega toga. Žao mi je što je sve to tako strašno ispalo, ne mogu vjerovati... ne mogu vjerovati... sada nema ni drugog mladića, pa što se to događa – ponavljala je kroz suze.

Kobnog je dana njezin sin, kao i svakog drugog, otišao na posao u "Cromaris" u blizini Autobusnog kolodvora, no s posla se više nije vratio kući.

– Ne znam što se dogodilo niti dandanas. Znam samo kako je moj sin umro. To su mi tada rekli liječnici. On je njega udario takvom snagom da su mu nosne kosti ušle u mozak. Što je bilo između njih – ne znam ni danas. Nikada ga nisam upoznala, niti njega ni njegove roditelje. O njemu ne znam ništa. Nikada nije došao kod mene. Nitko nije bio ni na sprovodu – ispričala je potresena majka, s kojom je 44-godišnjak sam živio na Voštarnici.

15. travanj 2024 12:09