StoryEditorOCM
Crna kronikaOptužena podmetačica najvećeg ovogodišnjeg požara kod šibenske Dubrave

Tereti se da je počinila štetu od najmanje 14 790 000 kuna!

25. listopada 2019. - 19:36

ŠIBENIK, 25. listopada 2019. (Hina) - Podignuta je optužnica protiv 53-godišnjakinje koja je krajem srpnja u Dubravi kod Šibenika podmetnula najveći ovogodišnji požar u Hrvatskoj, priopćilo je tužiteljstvo koje je predložilo da joj se produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.
"Okrivljenicu se tereti da je 27. srpnja oko 13,30 sati u Dubravi kod Šibenika, s ciljem da izazove požar, otvorenim plamenom zapalila dva pakiranja kocki za potpalu. Od jednog pakiranja vatra se razbuktala i proširila na okolno raslinje, a požar se zbog južnog vjetra nastavio brzo širiti na područje zaseoka Južnih Škugora, sjeverno preko Rupića, brda Krtolina na područje zaseoka Lugovića, Mihaljevića, Podlukovnika, Dulibića i Slavica, zaprijetivši obiteljskim kućama, poljoprivrednim površinama i maslinicima više vlasnika te šumi", priopćili su iz Općinskoga državnog odvjetništva.
U požaru su izgorjele poljoprivredne površine, maslinici i šumsko zemljište, a obiteljske kuće su spašene zahvaljujući iznimnim naporima mještana, Hrvatske vojske, javnih vatrogasnih postrojba, dobrovoljnih vatrogasnih društava i zračnih snaga. Tereti se da je počinila štetu u neutvrđenom iznosu, ali ne manju od 14.790.000 kuna.
Optužnica je na šibenskom Općinskom sudu podignuta zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a Općinsko državno odvjetništvo predložilo da se okrivljenici produlji istražni zatvor, koji joj je krajem kolovoza produljen na sljedeća dva mjeseca zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.
Osumnjičena 53-godišnjakinja uhićena je prije dvije godine zbog izazivanja čak sedam požara na području Dubrave, a nakon psihijatrijskog vještačenja i liječenja otpuštena je s liječenja u listopadu 2018. jer joj se stanje znatno poboljšalo. Psihijatar u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije izvijestio je Županijski sud u Šibeniku 31. listopada 2018. da se akutno psihičko stanje 53-godišnjakinje znatno poboljšalo i nije podnesen prijedlog za produljenje psihijatrijskog liječenja.
Nakon liječenja, utvrđeno je da je 53-godišnjakinja radno sposobna te je nastavila raditi na naplatnim kućicama u Hrvatskim autocestama (HAC). Tada je utvrđeno i da nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a krajem srpnja ove godine izazvala je najveći ovogodišnji požar na području Hrvatske.
(Hina) xpp yvkn

16. travanj 2024 06:05