StoryEditorOCM
Crna kronikaPOTONUĆE BOURBON RHODEA

<br /> Potraga za brodolomcima s tegljača kojim je zapovijedao kapetan Miškić iz Šibenika se nastavlja. Uočen prevrnuti čamac za spašavanje i mrtvo tijelo koje nisu uspjeli izvući

Piše Morski.hr, Jutarnji list
29. rujna 2019. - 23:39

NOVO, 21 30

Lukša Čičovački, načelnik Sektora za nadzor i upravljanje pomorskim prometom, traganje i spašavanje i zaštitu mora, gostujući u HRT-ovoj temi dana, rekao je kako su spasioci u oceanu uočilii jedno mrtvo tijelo.

Prema situacijskom izvješću koje je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje Rijeka primila jutros, sinoć u kasnim večernjim satima zamijećeno je jedno beživotno tijelo od strane američkog zrakoplova, a ta je spoznaja potvrđena od jedne pomorske spasilačke jedinice. Ali, s obzirom da spasilačka jedinica nije uspjela izvući to tijelo na brod, pretpostavljamo da se ta brojka nestalih još uvijek drži na 11 kazao je Čičovački.

Ističe kako je teško u ovome trenutku reći kakve su šanse za spašavanje nestalih pomoraca.

- Ja sam siguran da će francuski kolege sa svim drugim spasilačkim timovima koji se sada nalaze na Atlantiku napraviti sve da pronađu osobe. Hoće li te osobe biti žive ili možda neće teško je reći. To je neizvjesnost u kojoj se sada nalazimo, kaže Čičovački.

Tvrtka Bourbon Offshore, koja je u vlasništvu potonulog broda Bourbon Rhode je izvijestila da je sinoć uočen i prevrnuti čamac za spašavanje, a komercijalni brod koji sudjeluje u spašavanju je upućen prema njemu, javlja Jutranji.hr

RANIJE

S prvim zrakama sunca, na Atlantiku se nastavlja potraga za 11 nestalih pomoraca, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić iz Šibenika, javlja portal Morski.hr. Podsjetimo, tegljač Bourbon Rhode koji je bio na putu za Gvajanu, našao se na putu uragana Lorenzo. Počeo je primati more u četvrtak, da bi ubrzo potonuo.

U nedjelju po lokalnom vremenu je pronađena splav s troje preživjelih, dok se za ostalima traga i dalje.

U međuvremenu je objavljeno da su trojica spašenih Ukrajinci Dmytro Marchenko, Yevhenii Nikolov i Igor Morozov.

Trenutno se na ciljanoj poziciji potrage nalazi šest teretnih brodova i dva tankera koji kruže u perimetru pretpostavljenog pronalaska izgubljenih pomoraca.

Tvrtka Bourbon Offshore izvijestila je da su mobilizirana sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea. Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom.

Nastavlja se i potraga iz zraka koja je zbog nemogućnosti vizualnog pregleda mora prekinuta u subotu navečer. Potražni zrakoplov francuske ratne mornarice Falcon 50 opet je poletio u rano nedjeljno jutro. Na mjesto nesreće poslan je i zrakoplov američkog Nacionalnog centra za uragane, a stiže i fregata s helikopterom, piše Morski.hr.

Brod je potonuo oko 1200 nautičkih milja od otoka Martinique, nakon što ga je pogodio uragan Lorenzo četvrte kategorije s valovima visine i do 20 metara. Tegljaču dugom 60 metara u olujnom nevremenu najprije su stali motori, a zatim je u stražnji dio broda počela prodirati voda. Bio je na putu od Las Palmasa prema Georgetownu u Gvajani.

- Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu u kontaktu je s Kriznim centrom Ministarstva za Europu i vanjskih poslova Francuske Republike, koje je potvrdilo kako je brod francuske kompanije Bourbon Rhode doživio nesreću u teritorijalnim vodama Martiniquea. U pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, francuski vojni zrakoplov za spašavanje na moru te američki zrakoplov Nacionalnog centra za uragane. Prema informacijama brodarske kompanije Bourbon Rhode, pronađena su tri člana posade broda, kojima je pružena medicinska pomoć. Također, prema informacijama kojima raspolažemo, kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

S priopćenjem se, kako izvještava HRT, oglasila i Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik.

- Već nekoliko dana s pažnjom pratimo dramu tegljača Bourbon Rhode na Atlantiku. Poznato nam je da su plovili iz luke Las Palmas (Kanarsko otočje) prema Georgetownu u Guyani. Na brod pod zapovjedništvom kapetana Mikšića bilo je još 13 članova posade kad ga je na 15°35'N40°10'W približno 970 nautičkih milja zapadno od Cape Verde otočja zahvatilo nevrijeme uzrokovano premještanjem ciklona Lorenzo. Dana 26.09. oko 12.00 šalju signal za pomoć zbog prodora mora u krmeni do broda. Dana 27.09. oko 12.00 UTC brod SSI Excelent dolazi na mjesto odakle je poslan signal pogibelji i ne pronalazi Bourbon Rhode i nastavlja pretragu područja. Dana 29.09. oko 06.30 UTC pronalaze splav sa tri člana posade tegljača koji potvrđuju potonuče 26.09. U željama i nadi s obiteljima i prijateljima iščekujemo da će uskoro brodovi koji su u operaciji spašavavanja pronaći ostale članove posade žive i zdrave, stoji u priopćenju.

 

 

20. travanj 2024 01:56