StoryEditorOCM
Crna kronikaSlučaj "Petko" u Uzdolju

Ukupno 15 osoba iz Splita, Šibenika i Sinja, od kojih je jedna u bijegu, tereti se za kaznena djela nasilničkog ponašanja u vezi zločina iz mržnje, oštećenje tuđe stvari te nanošenje tjelesnih ozljeda (FOTO)

Piše K.R.
6. rujna 2019. - 17:31

Vezano uz događaje od 21. kolovoza u kafiću "Petko" u Uzdolju, policija je do danas privela ukupno 14 napadača koji su povezani s napadom, a za jednim još tragaju. Njegovo ime poznato je policiji i za njim je raspisana tjeralica. Podsjetimo, šibenska policija četiri osobe uhitila je krajem kolovoza te im je nakon ispitivanja u DORH-u određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i ometanja kaznenog postupka. Još deset osoba uhićeno je u četvrtak u "drugom krugu", a u petak su privedene na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku nakon čega je  sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku predloženo da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

- Policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske u protekla dva dana su nastavili kriminalističko istraživanje vezano za nanošenje tjelesnih ozljeda, nasilničko ponašanje vezano uz zločin iz mržnje kao i kazneno djelo oštećenja tuđe stvari. Nakon što smo proveli istraživanje te prikupili dokaze i nova saznanja, ukupno smo 10 osoba u dobi od 19 do 29 godina s područja Šibenika, Splita i Sinja priveli u policijske prostorije. Nakon krim istraživanja oni su, uz kaznenu prijevu privedeni pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave, kazao je u petak Šime Pavić, voditelj Odjela općeg kriminaliteta na konferenciji za novinare održanoj u PU šibensko-kninskoj.

Novinarima je rekao da su svi otprije poznati policiji zbog navijačkih izgreda te da policija nema saznanja da je u napadu sudjelovalo još osoba. Na novinarsko pitanje je li je osoba za kojom se traga bio "izvidnica" nije mogao potvrdno odgovoriti, jer o tomu za sada krim policija nema dovoljno saznanja. Ono što se zna je da se radi o osobi staroj 20 godina.

Inače, nad dvojicom 19-godišnjaka, 21-godišnjakom, četvoricom 23-godišnjaka i po dvojicom 25-godišnjaka i 29-godišnjaka zbog sumnje da su počinili kaznena djela nasilničkog ponašanja u vezi zločina iz mržnje, oštećenje tuđe stvari te da su nanijeli tjelesne ozljede na štetu 37-godišnje vlasnice ugostiteljskog objekta i još četiri osobe, od kojih je jedna maloljetna osoba.  

Osumnjičeni su se, kao pripadnici jedne navijačke skupine iz Splita, 21. kolovoza ove godine s više osobnih vozila uputili prema mjestu Uzdolje, kako bi otišli u ugostiteljski objekt, gdje su se susreli s ranije prijavljenim, znajući da se u tom ugostiteljskom objektu prati nogometna utakmica Crvena Zvezda-Young Boys. U ugostiteljskom objektu su se susreli s ranije prijavljenim, a došli su s namjerom nasilničkog ponašanja prema zatečenim osobama.

Nakon dolaska u Uzdolje parkirali su vozila uz cestu u blizini ugostiteljskog objekta, nakon čega je jedan od osumnjičenih izašao iz vozila i otišao pješice u navedeni kafić s ciljem izviđanja, gdje se zadržao kraće vrijeme, izvidjevši situaciju o gostima kafića, a potom se vratio do osumnjičenih.

Potom su se oko 22,15 sati osobnim vozilima dovezli ispred ugostiteljskog objekta u koji su ušli, zajedno s ranije prijavljenim, maskiranih lica s fantomkama, majicama i maramama, noseći u rukama razne drvene i metalne predmete, dok su vozači ostali čekati u vozilima.

Ulaskom u ugostiteljski objekt, zbog mržnje na nacionalnoj osnovi osumnjičeni su verbalno vrijeđali vlasnicu objekta i zatečene goste, uništavajući inventar ugostiteljskog objekta palicama. Potom su palicama napali zatečene goste u objektu zbog čega je njih petero lakše ozlijeđeno, među kojima i jedan maloljetnik.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 10 osumnjičenih su, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok će protiv jednog od osumnjičenih 19-godišnjaka biti podnijeta kaznena prijava redovnim putem, jer su tijekom ovog kriminalističkog istraživanja prikupljene obavijesti i dokazi koji ga sumnjiče za ova kaznena djela.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

24. travanj 2024 07:29