Slučaj "Petko" u Uzdolju Ukupno 15 osoba iz Splita, Šibenika i Sinja, od kojih je jedna u bijegu, tereti se za kaznena djela nasilničkog ponašanja u vezi zločina iz mržnje, oštećenje tuđe stvari te nanošenje tjelesnih ozljeda (FOTO)

Slučaj

Vezano uz događaje od 21. kolovoza u kafiću "Petko" u Uzdolju, policija je do danas privela ukupno 14 napadača koji su povezani s napadom, a za jednim još tragaju. Njegovo ime poznato je policiji i za njim je raspisana tjeralica. Podsjetimo, šibenska policija četiri osobe uhitila je krajem kolovoza te im je nakon ispitivanja u DORH-u određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i ometanja kaznenog postupka. Još deset osoba uhićeno je u četvrtak u "drugom krugu", a u petak su privedene na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku nakon čega je  sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku predloženo da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

- Policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske u protekla dva dana su nastavili kriminalističko istraživanje vezano za nanošenje tjelesnih ozljeda, nasilničko ponašanje vezano uz zločin iz mržnje kao i kazneno djelo oštećenja tuđe stvari. Nakon što smo proveli istraživanje te prikupili dokaze i nova saznanja, ukupno smo 10 osoba u dobi od 19 do 29 godina s područja Šibenika, Splita i Sinja priveli u policijske prostorije. Nakon krim istraživanja oni su, uz kaznenu prijevu privedeni pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave, kazao je u petak Šime Pavić, voditelj Odjela općeg kriminaliteta na konferenciji za novinare održanoj u PU šibensko-kninskoj.

Novinarima je rekao da su svi otprije poznati policiji zbog navijačkih izgreda te da policija nema saznanja da je u napadu sudjelovalo još osoba. Na novinarsko pitanje je li je osoba za kojom se traga bio "izvidnica" nije mogao potvrdno odgovoriti, jer o tomu za sada krim policija nema dovoljno saznanja. Ono što se zna je da se radi o osobi staroj 20 godina.

Inače, nad dvojicom 19-godišnjaka, 21-godišnjakom, četvoricom 23-godišnjaka i po dvojicom 25-godišnjaka i 29-godišnjaka zbog sumnje da su počinili kaznena djela nasilničkog ponašanja u vezi zločina iz mržnje, oštećenje tuđe stvari te da su nanijeli tjelesne ozljede na štetu 37-godišnje vlasnice ugostiteljskog objekta i još četiri osobe, od kojih je jedna maloljetna osoba.  

Osumnjičeni su se, kao pripadnici jedne navijačke skupine iz Splita, 21. kolovoza ove godine s više osobnih vozila uputili prema mjestu Uzdolje, kako bi otišli u ugostiteljski objekt, gdje su se susreli s ranije prijavljenim, znajući da se u tom ugostiteljskom objektu prati nogometna utakmica Crvena Zvezda-Young Boys. U ugostiteljskom objektu su se susreli s ranije prijavljenim, a došli su s namjerom nasilničkog ponašanja prema zatečenim osobama.

Nakon dolaska u Uzdolje parkirali su vozila uz cestu u blizini ugostiteljskog objekta, nakon čega je jedan od osumnjičenih izašao iz vozila i otišao pješice u navedeni kafić s ciljem izviđanja, gdje se zadržao kraće vrijeme, izvidjevši situaciju o gostima kafića, a potom se vratio do osumnjičenih.

Potom su se oko 22,15 sati osobnim vozilima dovezli ispred ugostiteljskog objekta u koji su ušli, zajedno s ranije prijavljenim, maskiranih lica s fantomkama, majicama i maramama, noseći u rukama razne drvene i metalne predmete, dok su vozači ostali čekati u vozilima.

Ulaskom u ugostiteljski objekt, zbog mržnje na nacionalnoj osnovi osumnjičeni su verbalno vrijeđali vlasnicu objekta i zatečene goste, uništavajući inventar ugostiteljskog objekta palicama. Potom su palicama napali zatečene goste u objektu zbog čega je njih petero lakše ozlijeđeno, među kojima i jedan maloljetnik.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 10 osumnjičenih su, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok će protiv jednog od osumnjičenih 19-godišnjaka biti podnijeta kaznena prijava redovnim putem, jer su tijekom ovog kriminalističkog istraživanja prikupljene obavijesti i dokazi koji ga sumnjiče za ova kaznena djela.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naslovnica Crna kronika

Najčitanije

Kobni krajnici Novi detalji šokantne smrti 19-godišnjeg mladića u šibenskoj bolnici: ovo je prvi ovakav slučaj u posljednjih 60 godina, sve je bilo u redu nakon operacije, a onda se više nije probudio...: 'Na ustima sam mu vidio malo krvi, ruka mu se već hladila'

Novi detalji šokantne smrti 19-godišnjeg mladića u šibenskoj bolnici: ovo je prvi ovakav slučaj u posljednjih 60 godina, sve je bilo u redu nakon operacije, a onda se više nije probudio...: 'Na ustima sam mu vidio malo krvi, ruka mu se već hladila'
Prema neslužbenim, ali vrlo pouzdanim informacijama nesretni mladić (19) sa Zlarina, koji je prošlog tjedna umro...
Novi detalji šokantne smrti 19-godišnjeg mladića u šibenskoj bolnici: ovo je prvi ovakav slučaj u posljednjih 60 godina, sve je bilo u redu nakon operacije, a onda se više nije probudio...: 'Na ustima sam mu vidio malo krvi, ruka mu se već hladila'

pokopao sina jedinca Otac Kristiana Vukasovića, 18-godišnjeg mladića stradalog u splitskom zatvoru: Vjerovao sam sudu, tužiteljima i odvjetniku da će napravit što je najbolje za njega. Dao sam im dokumente da ima tjelesna i mentalna oštećenja. Sad želim da krivci odgovaraju.

Otac Kristiana Vukasovića, 18-godišnjeg mladića stradalog u splitskom zatvoru: Vjerovao sam sudu, tužiteljima i odvjetniku da će napravit što je najbolje za njega. Dao sam im dokumente da ima tjelesna i mentalna oštećenja. Sad želim da krivci odgovaraju.
Kristianova majka završila je na Psihijatriji splitskih Firula kada je krajem srpnja prvi put vidjela sina s lis...
Otac Kristiana Vukasovića, 18-godišnjeg mladića stradalog u splitskom zatvoru: Vjerovao sam sudu, tužiteljima i odvjetniku da će napravit što je najbolje za njega. Dao sam im dokumente da ima tjelesna i mentalna oštećenja. Sad želim da krivci odgovaraju.