StoryEditorOCM
Crna kronikaOPASAN PROPUST

Otkrivamo: Cvitanovim bodyguardima ukrali pištolje; Policajci koji čuvaju bivšeg glavnog državnog odvjetnika suspendirani nakon što su razoružani u Zatonu

Piše Dušan Miljuš, Ivanka Toma
9. kolovoza 2019. - 13:37

Bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan i svi članovi njegove obitelji žive s danonoćnim policijskim osiguranjem. Prema pisanjima medija, Cvitanu, a moguće i članovima njegove obitelji, od ljeta 2016. godine ugrožen je život. Nagađalo se da bi iza prijetnji mogao stajati Zdravko Mamić, ali on je to otklonio.

No, kako bilo, prošle subote, dok je bivši glavni državni odvjetnik s obitelji ljetovao u Zatonu, pola njegova osiguranja je razoružano. Prema neslužbenoj verziji priče koja kola među tužiteljima i policajcima, posrijedi nije ničija namjera da ugrozi Cvitana, nego policijski šlamperaj zbog kojega su razoružani policajci već suspendirani.

Upućeni u događaj kažu da bivšega glavnog tužitelja i njegovu obitelj neprestano čuvaju po dva tjelohranitelja koji se mijenjaju u smjenama. Tako je, kažu, bilo i u subotu. Dvojica koja su odradila svoju smjenu vratila su se u apartman u kojem su bili smješteni i odlučili su se malo opustiti. Bili su gladni i dogovorili su se da zajedno odu do trgovine po gablec. Očigledno su se previše opustili jer su u apartmanu ostavili službene pištolje. Nemamo detalje o tome koliko su se dugo Cvitanovi tjelohranitelji zadržali u trgovini, no kada su se vratili, njihovih pištolja više nije bilo u apartmanu. Netko je provalio i ukrao im oružje, ali i osobne dokumente, a jednom od njih i službenu policijsku značku, potvrđeno nam je u policiji.

Lopovi se uplašili

Međutim, čini se da apartman u kojem je boravilo osiguranje Dinka Cvitana nije bio ciljana nego klasična sezonska destinacija “ljetnih lopova”. Kad su lopovi shvatili da imaju “vruću robu”, ostavili su je na parkiralištu za službena vozila PU ličko-senjske u Gospiću, gdje su nađeni i pištolji, osobni dokumenti i policijska značka. Ali, kako je na području Vodica već bilo serijskih krađa po apartmanima, kućama i stanovima, sumnjalo se da su i policajci bili kolateralne žrtve sezonskih lopova koji su ubrzo i dolijali. U četvrtak je šibensko-kninska policija objavila da su uhitili 23-godišnjaka i 30-godišnjaka i sumnjiče ih za seriju teških krađa na području Vodica.

U priopćenju se ne navodi da su opljačkali i njihove kolege, ali kako doznajemo, dvojac se sumnjiči za seriju teških krađa i jednu krađu u pokušaju, a sve na štetu domaćih i stranih turista koji su boravili na području Vodica, gdje se zatekao i Dinko Cvitan. Vodički su ih policajci u ponedjeljak u 19.30 sati zatekli ispred jednog vodičkog hotela u kojem su također zabilježene krađe, a navedeni su dvojac već imali na “piku” i zbog krađa u hotelu, ali posebno i zato što su ukrali pištolje, isprave i jednu službenu policijsku značku.

Osim velike štete koju su nanijeli i policajcima koji čuvaju Dinka Cvitana, na teret se ovom dvojcu stavlja i konkretna šteta od ukupno 125.000 kuna u novcu, nakitu i osobnim stvarima oštećenih. Dvojac je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predan policijskom nadzorniku PU šibensko-kninske.

Sami prijavili

Policijski dvojac iz MUP-ove jedinice za osiguranje, koja bi trebala biti jedna od najelitnijih, nije imao izbora jer su morali prijaviti krađu službenog oružja, isprava i značke, a nakon toga su odmah povučeni s posla osiguranja i uručeno im je rješenje o suspenziji.

MUP-u smo poslali upit u kojem smo tražili službenu verziju događaja, objašnjenje zašto su policajci ostavili oružje u apartmanu, što se poduzelo protiv njih, odnosno u kakvom su radnom statusu. Zanimalo nas je i kakvu obuku prolaze policajci kojima se povjerava osiguranje štićenih osoba te kakve upute dobivaju u odnosu na oružje koje zadužuju.

Šlamperaj koji se dogodio u slučaju osiguranja bivšega glavnog državnog odvjetnika Cvitana nije bezazlen, posebno zato što je (o čemu su mediji svojedobno vrlo iscrpno pisali) Cvitan dobio zaštitu najvišeg ranga. To znači da ga se štiti jednako kao i štićene osobe prve kategorije u koju spadaju predsjednici Vlade, predsjednica Republike i predsjednik Sabora. Svi oni i članovi njihovih obitelji neprestano uza se imaju tjelohranitelje, ne mogu na put bez policijske pratnje, a štite se i prostori u kojima borave.

To znači da se svaki prostor u kojem će boraviti mora protueksplozijski pregledati te da se i sami objekti osiguravaju, provjeravaju se osobe koje ulaze u objekt, a zgrada u kojoj stanuje Dinko Cvitan uvijek je pod policijskim osiguranjem. U vrijeme kada su prijetnje Cvitanu bile još “svježa” vijest govorilo se da ga policija čak vozi u blindiranom automobilu kako bi bio zaštićen od metaka.

Budući da nikada nije utvrđeno tko stoji iza prijetnji bivšem glavnom tužitelju te da su od tih saznanja dosad prošle već tri godine, MUP-u smo poslali i upit tko daje procjenu o potrebi njegove zaštite, ali i koliko je dosad koštalo osiguranje Cvitana i njegove obitelji.

19. travanj 2024 14:25