StoryEditorOCM
Crna kronikaObiteljski nasilnici

Zagrebački zločin, nažalost, nije jedini. Sličnih je slučajeva posljednih godina bilo poprilično: zbog ljubomore i osvete ubijali su majke žene, djecu, bake...

Piše Šibenski.hr
3. kolovoza 2019. - 16:21

 

Šesterostruko ubojstvo koje se u četvrtak navečer dogodilo u Zagrebu, a koje je počinio zaručnik jedne od žrtava te nakon toga presudio i sebi, zbog broja žrtava najteže je u posljednjih nekoliko desetljeća, no ubojstva sličnih obilježja u Hrvatskoj, nažalost, nisu rijetkost, piše Index.hr

U siječnju ove godine, u stanu u Ulici Prijeko u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika, pronađena su tri beživotna tijela i jedna ranjena osoba. Ubojica je bio Ivo Banović Đivo, 63-godišnji dubrovački pomorac koji je ubio suprugu, njenog oca, ozlijedio ženinu majku i na kraju izvršio samoubojstvo.

Slično ubojstvo dogodilo se u studenome 2017. u Zagrebu, kada je bivši policajac Dubravko Sikermeštar ubio bivšu reprezentativku u sinkroniziranom plivanju Anu Kurtanjek i nakon toga izvršio samoubojstvo. Sikermeštar je s četiri hica iz pištolja usmrtio Anu Krtanjek pored njenog automobila u Gradišćanskoj ulici u Zagrebu, potom je istrčao iz garaže i sebi pucao u glavu kraj svog automobila parkiranog 300-tinjak metara dalje na Prilazu baruna Filipovića, kod Doma zdravlja Črnomerec.

U siječnju 2016. godine 50-godišnji muškarac iz Kutinske Slatine nožem je s više ubodnih rana ubio svoju majku, staru 78 godina, i teško ozlijedio sestru u dobi od 56 godina.

Nekoliko dana ranije u zagrebačkom naselju Špansko 50-godišnji djelatnik HV-a nožem je ubio suprugu i kćer te ozlijedio 85-godišnju baku ubijene žene. Nakon toga počinio je samoubojstvo skokom sa zgrade u kojoj su stanovali.

U lipnju 2013. godine Marijo Slabinjac je u Graboštanima, kod Hrvatske Kostajnice, zbog ljubomore ubio svoju bivšu suprugu Blaženku Slabinjac i njenog nevjenčanog supruga Ivicu Hajdukovića. Slabinjac je na cesti između sela Graboštani i Veliko Krčevo presreo automobil u kojem su bili njegova bivša supruga i djeca te njen nevjenčani suprug. Djeca su, srećom, preživjela napad.

Stravičan zločin u kojem su stradala i djeca, 2009. godine šokirao je stanovnike splitske četvrti Pazdigrad. Ljubomir Zaradić je iz poluautomatske puške ubio svoju suprugu Orijanu i njihovo dvoje djece, petogodišnju kćer i desetogodišnjeg sina. Nakon ubojstva obitelji ubojica si je oduzeo život.
 

Vlastimir Kihalić u proljeće  2005. godine ubio je svoju suprugu Željku Kihalić i njezine prijateljice Vesnu Mokrović-Marinković i Nadu Kušan. Kihalić je suprugu ubio iz osvete jer je podnijela zahtjev za razvod braka, a njene prijateljice u tome su je podržavale. Kihalić je osuđen na 40 godina zatvora, a život je okončao samoubojstvom u zatvorskoj ćeliji u Lepoglavi dvije i pol godine nakon zločina koji je počinio.

U rujnu 2009. Mato Oraškić je u sudnici na prvom katu Općinskog građanskog suda u Zagrebu hicima iz pištolja u tijeku brakorazvodne parnice ubio sutkinju, svoju suprugu i njezinu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku. Oraškić, koji je bivši policajac, zbog ovog zločina osuđen je na 40 godina zatvora.

Težak zločin, podsjeća Index, dogodio se u rujnu 1994. godine u zagrebačkom naselju Kozari putevi. Đuro Bjeljac ubio je suprugu, dvojicu sinova i vlasnika kuće u kojoj su stanovali kao podstanari. Nakon višestrukog ubojstva Bjeljac je počinio samoubojstvo.

20. travanj 2024 07:19