StoryEditorOCM
Crna kronikabolest opasna za tuđe živote

Piromanka iz Dubrave kod Šibenika nije jedina, ima ih još na listi počinitelja namjernih paljevina  Policijske uprave  šibensko-kninske 

Piše Katarina Rudan
2. kolovoza 2019. - 17:03

Šibenski puk je ostao u šoku, razočaran i ljutit, kad je objelodanjeno da je požar - koji je minule subote sve do ranih jutarnjih sati u nedjelju harao šibenskom Dubravom i Bilicama – namjerno podmetnula priromanka (53) iz te iste Dubrave i potom mirno otišla na radno mjesto, na naplatnu kućicu HAC-a u Skradin. Određen joj je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja (ne)djela, a u nastavku postupka slijedi psihijatrijsko vještačenje.

Šok je utoliko veći jer se radi o istoj osobi koja je 2017. uhićena zbog izazivanja čak sedam požara na području Dubrave. Tada joj je određeno psihijatrijsko liječenje, koje je "završeno" 31. listopada 2018., uz obrazloženje da se akutno psihičko stanje danas 53-godišnjakinje značajno poboljšalo i nije podnesen prijedlog za produljenje ambulantnog psihijatrijskog liječenja. I sad se Šibenčani pitaju je li bila izliječena? Očito je da se samo nakratko potreba ili poriv za namjernim potpaljivanjem vatre u njoj primirio, a onda ponovo buknuo, baš kao vatra koju je namjerno, osmi put, zapalila. Što će se dalje događati s njom, hoće li na novo liječenje ili iza rešetaka na duže vrijeme, vidjet ćemo.

No, nije ona jedina osoba koju je šibenska policija detektirala kao namjernog potpaljivača i izazivača požara na otvorenom. U prvih šest mjeseci ove godine PU šibensko-kninska podnijela je šest kaznenih prijava protiv izazivača požara. Dva su bila namjerna, i to na kninskom području, kad je jedan počinitelj u dva navrata upaljačem potpalio vatru. U prošloj, 2018. godini, na razini Hrvatske otkrivena su četiri kaznena djela namjernog izazivanja požara, i sva četiri na području Šibensko-kninske županije. U 2017. godini, kad su požari harali na sve strane, na razini Hrvatske otkriveno je oko 40 kaznenih djela zbog namjernog ili grubim previdom izazvanog požara, a više od pola (21) ih je u našoj županiji.

Ne znači to da namjernog izazivanja požara nije bilo i nema u drugim dijelovima Lijepe naše, već su za otkrivanje počinitelja zaslužni iskusni i stručni policijski djelatnici PU šibensko-kninske, koji izvrsno surađuju sa županijskom Vatrogasnom zajednicom. Valja naglasiti da PU šibensko-kninska ima listu počinitelja namjernih paljevina, što – kaže načelnik Ivica Kostanić – pomaže brzom otkrivanju počinitelja. Stoga ne čudi da je već drugi dan nakon što je namjerno izazvala požar katastrofalnih razmjera, osumnjičena i privedena piromanka iz Dubrave.

24. travanj 2024 00:18