StoryEditorOCM
Crna kronikaPolicija privela 53- godišnju piromanku

Na putu do posla na naplatnim kućicama HAC-a, kockama za potpalu podmetnula najveći ovogodišnji požar u Hrvatskoj

29. srpnja 2019. - 18:28

Šibenska policija potvrdila je da je osumnjičila 53-godišnju ženu da je u subotu, 27. srpnja, na putu do posla kockama za potpalu podmetnula požar na području šibenske Dubrave, pri čemu je opožareno 900 hektara površine.

"Ta je 53-godišnjakinja predana pritvorskom nadzorniku te se čeka postupanje pred pravosudnim tijelima", izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Kostanić je rekao da policija osumnjičenu piromanku tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

- Utvrđeno je da je osumnjičena 27. srpnja oko 13.20 sati u mjestu Dubrava kod Šibenika, na cesti koja vodi od zaseoka Relje-Junakovići i Južni Škugori u pravcu Grada Šibenika, s unaprijed stvorenom namjerom da požarom izazove opasnost za život ljudi i imovinu većeg opsega, svjesno i namjerno podmetnula požar na otvorenom prostoru.

Osumnjičena je toga dana prilikom odlaska na posao podmetnula požar s prethodno kupljenim kockama za potpalu vatre, tako što je uporabom upaljača pokušala zapaliti jedno kompletno pakiranje tih kocki, pri čemu se zapalila samo trava, makija i nagorio kut kartonskog pakiranja tih kocki. Nakon čega je osumnjičena zapalila drugo pakiranje kocki za potpalu vatre koje je izgorjelo, pri čemu su od nastale vatre zahvaćena trava, makija i stabla borova, nakon čega se je nastao požar. Tako izazvan požar se uslijed jakog južnog vjetra proširio i zahvatio ogromnu površinu u pravcu sjevera, na koji način je ugrožena imovina većih razmjera, što je imalo za posljedicu i evakuiranje stanovništva s tog područja- kazala je Marica Kosor,glasnogovornica šibensko-kninske policije.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičena je, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.

Hrvatske autoceste (HAC) u ponedjeljak su potvrdile da se radi o njihovoj zaposlenici te najavili da će poduzeti daljnje korake u smislu reguliranja radno pravnog odnosa.

Portal ŠibenikIN neslužbeno doznaje kako je riječ o istoj ženi koja je već bila uhićena zbog potpaljivanja požara.Tada 51-godišnjaka, a danas 53-godišnjakinja, bila je uhićena zbog podmetanja sedam požara u šibenskoj Dubravi, u zaseocima Relje i Junakovići.

Od tih sedam požara šest je izazvala na privatnim parcelama mještana, a vatra se nije znatno proširila zbog samoorganiziranja i brze intervencije vlasnika terena. Zapalila je i jednu štalu, a vatru su prvi primijetili i ugasili policijski službenici koji su bili u preventivnom obilasku tog područja. Piromanki je tada prvo određena mjera jednomjesečnoga istražnog  zatvora, koja je zamijenjena mjerom opreza liječenja na slobodi u nadležnoj zdravstvenoj instituciji.

Požar kod Dubrave još uvijek nije proglašen ugašenim. Danas na požarištu dežura i dogašava rubove terena 15 vatrogasaca čiji će se broj, prema potrebi, tijekom dana povećavati.

25. travanj 2024 17:00