StoryEditorOCM
Crna kronikaStravičan požar kod Šibenika

Glavni vatrogasni zapovjednik: Požar je pod kontrolom, skoro da bismo mogli kazati kako je lokaliziran; Otvorene sve ceste na području Šibensko- kninske županije. Svojim domovima vraćeno svih 49 evakuiranih osoba (FOTO)

Piše Hina, šibenski.hr
28. srpnja 2019. - 13:05

Na najvećem ovogodišnjem požarištu kod Dubrave i Bilica na šibenskom području, situacija je pod kontrolom. Podsjetimo, požar je izbio u subotu oko 13,30 sati na području Južne Dubrave i nošen jakim jugom brzo se širio i zahvatio površinu od oko 900 hektara.

11,03

Kako naši reporteri doznaju od vatrogasnih zapovjednika na terenu, situacija na najvećem ovogodišnjem požaru u Hrvatskoj je pod kontrolom:

- Trenutačno je na terenu oko 160 vatrogasaca. Vršimo smjenu i preraspored snaga. U pomoć su nam stigle kolege iz Splita i Zadra. Prema sadašnjim procjenama, vatra je zahvatila površinu od oko 900 hektara- kazao je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik izvijestio je kako je tijekom noći u školu u Bilicama bilo evakuirano 49 osoba i da su tijekom jutra svi oni vraćeni svojim kućama. Kako je istaknuo Milošević, najteža situacija je bila u zaseoku Slavice, gdje su kuće obranjene na jedvite jade.

10,36

- Požar bismo možda mogli već proglasiti lokaliziranim, jer sada je, u odnosu na ono kako je bilo, sve pod kontrolom. Nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i građana, jednim velikim zajedničkim radom, došli smo do rezultata, a ja bih svakako pohvalio županijskog vatrogasnog zapovjendika Darka Dukića koji je koordinirao ovu veliku akciju – kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za portal Šibenik IN.

On je jutros obišao teren s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem koji je također izrazio zadovoljstvo radom svih interventnih službi, ali i jedinica lokalne samouprave te građana koji su također dali svoj doprinos u borbi s vatrenom stihijom koja plamti od subote poslijepodne, potpomognuta jakim vjetrom koji je često mijenjao smjer.

- Iako je situacija već bila pod kontrolom, jaka kiša koja je pala jutros bila je prava 'točka na i', tako da smo obustavili pomoć iz unutrašnjosti jer nema potrebe za dodatnim snagama naših kolega. Sada zapravo polako otpuštamo ljude i reorganiziramo snage na terenu – pojasnio je Tucaković za Šibenik IN.

Iz šibensko- kninske policije su javili kako su od 9,53 za promet otvorene sve ceste na području Šibensko- kninske županije.

9,47

Na požarište na području Šibenika došao je i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova. On je istaknuo kako je veliki požar uspješno riješen i prije kiše. 

- Pokazalo se da sve službe koje rade na intervencijama ovog tipa imaju visok stupanj uvježbanosti i koordiniranosti. Oko 200 vatrogasaca vojska, kanaderi i zračni traktori odradili su sjajan posao. Vitalne funkcuje stanovništva nisu ugrožene, policija je napravila ogroman posao dobrom koordinacijom. Stožer civilne zaštite odradio je svoj dio posla i nakon svega mogu zahvaliti svima i čestitati im na odlično odradenom poslu- kazao je ministar policije.

Prema njegovim riječima, Krim policija već je izuzela određene dokaze i sad se radi na njima, istaknuo je Božinović.

9,08

Zračne snage, koje su na požarište opet pozvane čim je svanulo, vraćene su u svoje baze u Splitu i Zadru zbog nevremena.

Na terenu je i dalje oko 200 vatrogasaca kojima pomaže 50 pripadnika Hrvatske vojske.

8:40

Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva Canadaira i Airtractor, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih jučer iz vojarne u Benkovcu koje će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju. Jučer su zračne snage s ukupno sedam aviona neprekidno više od šest sati gasile požarišta u Šibensko-kninskoj županiji (Dubrave i Marasovina-Promina-Oklaj) pri čemu su ukupno ostvarile više od 30 sati i izbacile oko 1200 tona vode, priopćeno je iz MORH-a.

Dobra vijest za iscrpljene mještane i gasitelje je što je počela padati kiša.

8,27

Kako se doznaje od Volimira Miloševića, zapovjednika JVP Šibenik najveći ovogodišnji požar u Hrvatskoj koji je i dalje aktivan na području Dubrave i Bilica zahvatio je između 800 i 900 hektara.

Samo nadljudskim naporima vatrogasaca nije bilo žrtava ni štete na objektima. Jedina šteta na objektima je jedna nagorena krovna konstrukcija, no kuća je spašena.

Milošević je ponovio kako je tijekom noći najteže stanje bilo u biličkim zaseocima Slavice, Lugovići i Dulibići.

Inače, šibenskim vatrogascima u pomoć stižu kolege iz cijele Hrvatske. Od ranog jutra na požarištu su ponovno i zračne snage. Vatrogasci očekuju i pomoć kiše.

8,16

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik za Hrvatski radio je kazao kako su tijekom gašenja velikog požara na šibenskom području ozlijeđena četiri vatrogasca. U subotu su ozlijeđena dva vatrogasca - jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima. Oni su prevezeni u bolnicu i dobro su," rekao je.

Tijekom noći još su dva vatrogasca ozlijeđena. Jedan je imao ozljedu ruke, a drugi se nagutao dima.

 

Ranije

 

Veliki požar kod Šibenika i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je u nedjelju županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić.

"Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je Dukić Hini u nedjelju rano ujutro.

Dukić je pojasnio da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte. 

"Sitaucija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije. 

Upozoro je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati.
"To su brda, to su visoki borovi...tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

Prema riječima Volimira Miloševića, zapovjednika JVP Šibenik, noćas je najgore bilo na području Slavica u Bilicama, gdje je provedena evakuacija i gdje su kuće obranjene nadljudskim naporima.

Od šest sati ujutro kanaderi du ponovno došli u pomoć gasiteljima. Trenutačno su dva protupožarna zrakoplova preusmjerena na područje Jurasa.

Inače, jutros u 4,40 sati pušten je promet državnom cestomD-33, a u 4,57 sati autocestom A-1.

18. travanj 2024 02:21