StoryEditorOCM
Crna kronikanedaleko sportskog sela

Tragedija na Svjetskom prvenstvu: dvoje poginulih u urušavanju noćnog bara, među ozlijeđenima ima i sportaša, svi Hrvati dobro

Piše Dean Bauer/SN
27. srpnja 2019. - 11:44

Tragična, smrtonosna je bila noć s petka na subotu u Gwangjuu, nedaleko od Sportskog sela u kojem su smješteni sportaši koji nastupaju na ovom Svjetskom prvenstvu, pišu Sportske novosti.

Naime, malo iza 2.30 sati ujutro po mjesnom vremenu, u noćnom baru Coyote Ugly koji se prostire na nekoliko katova, urušio se dio strukture u trenutku dok je klub bio pun gostiju, mladih ljudi od kojih i mnogi sportaši. U urušavanju dijela jedne etaže, dvije su osobe poginule. Riječ jo južnokorejskim državljanima u dobi od 27 i 33 godine, koji su se u trenutku urušavanja baš nalazili ispod etaže.

No, ozlijeđeno je i po posljednjim podacima najmanje 14 osoba, od kojih su 9 sportaši, većina njih su vaterpolisti. Konkretnije, radilo se o nekoliko vaterpolista iz SAD i Novog Zelanda, po jednom sportašu iz Nizozemske, Italije i Brazila. Od devetorice ozlijeđenih sportaša, osmorica su se nakon ukazane liječničke pomoći vratili u Selo budući da se radilo pretežito o ogrebotinama. Samo je jedan sportaš zadržan u bolnici, ali niti njegova ozljeda nije osobito teže naravi.

- Plesali smo kada se odjednom sve oko nas počelo urušavati. Pali smo kojih 5-6 metara i odmah je nastala panika. Svi su počeli trčati, jedni preko drugih, bježati iz lokala - izjavio je Matt Small, kapetan novozelandskih vaterpolista za južnokorejsku novinsku agenciju Yonhap.

U lokalu su također bile i američke vatepolistice koje su zajedno sa svojim muškim kolegama proslavljale naslov svjetskih prvakinja koje su osvojile samo koji sat ranije. - Užasna tragedija, rekao je Christopher Ramsey, predsjednik Američkog vaterpolskog saveza te dodao: - Naše su se igračice i igrači zajedno veselili, družili. Naše misli su sada sa stradalima i njihovim obiteljima.

Među ozlijeđenima su i neke australske vaterpolistice, koje su pak slavile svoju broncu. Vrlo se brzo oglasio i Australski vaterpolski savez kratkim priopćenjem u kojem su potvrdili da su i njihovi sportaši bili u baru u trenutku nesreće, ali da nitko od australskih državljana nije ozlijeđen.

Organizacijski odbor SP se oglasio priopćenjem, kao i Gradsko poglavarstvo Gwangjua, kako će ulažiti maksimalan napor prema ozlijeđenim sportašima, glede ublažavanja tegoba, iako realno za nešto što se zbivalo mimo SP i izvan službenih borilišta organizator ni na koji način ne može utjecati.

No, zato je odmah reagirala policija. U Koreji to izgleda ide dosta ekspeditivno. Privedene su i saslušane četiri osobe. Dvojica suvlasnika i još dvoje zaposlenika noćnog bara. Ono što policiju zanima jest pitanje moguće protupropisne nedavne renovacije kluba koja očito nije udovoljavala neka sigurnosna graditeljska pravila, pa je stoga i moglo doći do urušavanja. Uz dakako i još jednu opciju, prenapučenost ili puštanje prevelikog broja gostiju u klub.

Zaključno navedimo kako nitko od hrvatskih sportaša nije nastradao, niti bio u spomenutom noćnom klubu.

26. travanj 2024 15:46