StoryEditorOCM

Umirovljenika (67) u Puli mlatio je i pripadnik Hrvatske vojske! Pretučeni muškarac opisao horor koji je doživio: 'Polomili su mi ruku i dva rebra'

Piše jutarnji.hr, Barbara Ban
22. srpnja 2019. - 19:26

Puljanin Evelino Vale (67) zbog premlaćivanja će nekoliko dana ostati u pulskoj bolnici. Podsjetimo, policija je u nedjelju navečer uhitila trojicu huligana koji su u nedjelju rano ujutro u Puli fizički nasrnuli na 67-godišnjaka.

Novinarima je ukratko kazao da je iznimno potresen, da se sada osjeća dobro i da se s takvom situacijom u životu nikada nije susreo. Naime, Vale je tog kobnog jutra bio na terasi jednog kafića na Danteovom trgu u centru Pule gdje je za vlasnike kafića čuvao inventar. - Napali su me, polomili su mi ruku i dva rebra... - počeo je svoj dramatični iskaz Vale.

- Oko 6:10 sati, 6:15, došli su njih troje i počeli ljuljati zastavu. Ja sam im rekao, 'dečki, molim vas, pustite zastavu na miru'. Ovaj jedan je pitao kada će se otvoriti kafić i otišao pogledati tamo. Ja sam mu rekao u 8.30h. Nakon toga su otišli, da bi se za sat vremena vratili. Jedan me počeo lupati, po glavi i iza. Kada sam se ustao, bacio je stolicu na mene. Vidi se na snimci. Kad sam bježao, onda sam tamo pao pa su me počeli udarati cipelama - rekao je Vale.

Vale je dodao da svoje napadače nije poznavao te da ih je prvi puta vidio. Ništa mu nisu rekli, samo su ga počeli napadati. - Stavili su kapuljače na glave i počeli mlatiti - ponovio je i rekao da ne zna koliko je napad trajao.

Kada je uspio pobjeći napadačima, krenuo je prema zaštitaru koji radi u pošti jer se nadao da će ga on zaštititi. - On ima pištolj. Da sam ja imao pištolj, ja bih ih ubio svu trojicu. Na licu mjesta. Da sam imao pištolj.

Vale kaže da nedjeljom na mjestu gdje je napadnut nema nikoga te da nije imao koga dozvati.

Dodao je da je u Puli bio na privremenom radu te da je inače umirovljenik. - Nikako se ne osjećam, rebra su mi slomljena, ruka slomljena - rekao je i dodao da glava boli te da teško hoda.

Napadnuti umirovljenik je rekao da se sada boji te da je u posljednja dva dana slabo spavao. Rekao je da će razmisliti o tome hoće li se vratiti na radno mjesto.

Inače, vlasnik lokala Ron Biteri gdje se dogodio incident kazao nam je kako napadače ne zna, da ništa nije vidio, ali su njegove nadzorne kamere snimile incident koji se dogodio u ranojutarnjim satima.

- Mi otvaramo lokal u 8.30 nedjeljom i tamo nije bilo nikoga od nas. Čuli smo samo i vidjeli na snimci što se dogodilo, rekao je.

Napad u Puli najoštrije je osudio MORH i izrazio žaljenje zbog događaja.

- Prema informacijama dobivenim od strane nadležnih državnih tijela, postoje osnove sumnje kako je jedan od trojice napadača, pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji je izvan radnog vremena, izvan redovne djelatne službe sudjelovao u napadu na stariju osobu. Ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je pripadnik Hrvatske vojske počinitelj kaznenog djela, pokrenut će se kazneni i stegovni postupak koji za kaznu može imati prestanak djelatne vojne službe. MORH i HV najoštrije osuđuju napad u Puli i oštro sankcioniraju bilo kakav oblik nasilja. Riječ je o izdvojenom slučaju neprimjerenog ponašanja koje smatramo nedopustivim. Ministarstvo obrane upućuje isprike zbog nedopustivog ponašanja pripadnika OS RH, navodi se u priopćenju MORH-a.

Jutarnji doznaje da je nasilni huligan inače pripadnik Tigrova i da je u vojsci relativno kratko.

 

19. travanj 2024 13:43