StoryEditorOCM
Crna kronikaIvana je jučer preminula

Obitelj treće žrtve stravične nesreće na odmorištu donirala njezine organe: 'Svi smo izvan sebe. Bila je 40 dana na aparatima, nadali smo se da će se probuditi...'

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
15. srpnja 2019. - 14:43

Smrt koju je Ivo Filipović (60) u kamionu svoga gazde “sijao” 7. lipnja na odmorištu autoceste A3 kod Kutine dobila je novi, tužni nastavak.

Nakon što je vozač pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, uletio na odmorište vozeći 90 km/h sat pritom ugasivši živote dvaju 14-godišnjih učenica OŠ Dalj, pet tjedana od tragedije stravičnim ozljedama u brodskoj bolnici podlegla je i treća osoba.

Horor na odmorištu: jutros preminula i djevojka koja je nakon stravične nesreće završila u bolnici s teškim ozljedama: Broj žrtava popeo se na tri

Neopisiva tuga

Za razliku od nerazdvojnih školarki Ive i Renate koje su autobusom s učiteljima organizirano išle na more, preminula Ivana Babić (28) je minibusom putovala za Njemačku, kao djelatnica jedne tvrtke iz Gradišta putovala je u posjet sestrinskoj firmi. U mjestu Štitar, odakle je nesretna Ivana rodom, zavladala je neopisiva tuga, a, kako doznajemo od članova njezine obitelji, Ivanini organi nastavit će živjeti u drugim osobama.

- Svi smo izvan sebe. Kad smo trebali podršku, nismo je dobili. Nitko nije imao sluha da se Ivanu prebaci u zagrebačku bolnicu gdje su zasigurno bolji uvjeti. Više suza nemamo, jer mi smo svoje isplakali. Neki dan su nam priopćili da je Ivani došao kraj. Bila je 40 dana na aparatima i nadali smo se svakoga dana da će se probuditi, da će ići na rehabilitacije i oporaviti se koliko bude moguće. Vjerovali smo da će biti s nama. Doktor Paladino je pregledao cijelu medicinsku dokumentaciju. Ivaninim roditeljima je rekao da spasa nema, da odu kući i mole se.

Nada je, ipak, u nama tinjala. Međutim, nedavno je stigao poziv iz bolnice jer su roditelji pristali na doniranje organa. Ivanin muž za kojeg se udala lani je ostao sam u nepremostivoj tuzi - rekao je za Jutarnji list ujak preminule djevojke. Osim Ivane, u nesreći je teško ozlijeđena i Ivanina dvije godine mlađa kolegica Tea, koja je iz bolnice puštena na kućnu njegu. Njoj je život, kako se može iščitati nakon provedenog očevida, spasila upravo Ivana svojim tijelom, s obzirom na to da je kamion prvo pokosio Ivanu, iza koje je stajala kolegica.

Vozač pritvoren

Podsjetimo, vozaču Filipoviću je prošli tjedan sutkinja istrage sisačkog Županijskog suda produljila pritvor za još dva mjeseca. Očevidom je utvrđeno da je vozač šleperom, u kojem je prevozio građevinsko ljepilo, uletio na odmorište brzinom većom za 50 km od one dozvoljene, pokosio sve pred sobom, da bi se na kraju zaustavio u travnjaku kraj autoceste.

Vozač se branio da nije mogao ništa učiniti jer su mu se zablokirali tempomat i kočnice, ali dan nakon nesreće na izvanrednom tehničkom pregledu ustanovljeno je da su kočnice, tempomat i svi vitalni dijelovi šlepera bili ispravni te da je brzina od 90km/h bila  konstantna punih 140 km koje je prevalio od Županje gdje je na odmorištu prenoćio po preporuci liječnika (zbog jakih bolova u leđima je primio blokadu o.pa).

No, ono što je “ubolo” u oči činjenica da je i 17. svibnja, dakle tjedan dana prije kobne nesreće na odmorištu, Filipović sudjelovao u još jednom udesu kraj Rešetara. Prešao je tegljačem iz prometnog traka u zaustavni trak te je prilikom vraćanja u traku udario u vozilo HAC-a. Alkotest je prošao, a kako šteta na vozilima nije bila velika samo je novčano kažnjen sa 1300 kuna. Vozaču prijeti višegodišnji zatvor.

20. travanj 2024 14:39