podignuta optužnica MUP-ovi forenzičari našli krunski dokaz protiv Smiljane Srnec! Istražitelji su sigurni da je sestru ubila s pet udaraca u glavu i zatim njezino tijelo spremila u škrinju, u kojoj ga je držala 19 godina

podignuta optužnica

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu jučer je nakon petomjesečne istrage podignulo optužnicu protiv Smiljane Srnec zbog ubojstva njezine sestre Jasmine Dominić.

Smiljana Srnec optužena zbog ubojstva sestre čije je tijelo pronađeno u zamrzivaču; Tada 23-godišnju djevojku usmrtila je s pet udaraca u glavu?

Smiljana Srnec službeno okrivljena za ubojstvo sestre koju je 19 godina držala u zamrzivaču, evo za što je se točno tereti; Tužitelj otkrio smije li majka napustiti zemlju te mogu li članovi obitelji odbiti svjedočiti na sudu​

Zbog Smiljane se srušio život cijeloj obitelji: njezin suprug ispisao kćeri iz škole i vodi ih sa sobom u Austriju?

Riječ je o slučaju koji je izazvao nezapamćen interes i zgražanje hrvatske javnosti budući da je tijelo Jasmine Dominić najmanje 15 godina bilo skriveno u škrinji u kući njezine sestre u mjestu Palovec pokraj Čakovca.

Optužnicom se Smiljanu Srnec tereti da je u ljeto 2000. godine u obiteljskoj kući u Palovcu zadala svojoj sestri Jasmini Dominić najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu i nanijela joj višestruke prijelome kostiju na području glave, pa je 23-godišnjakinja preminula uslijed zadobivenih ozljeda. U optužnici je predloženo da se Smiljani Srnec produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Prije dva i pol mjeseca tužiteljstvo je konačno dobilo krunski dokaz kojim su mogli poduprijeti optužnicu protiv Smiljane Srnec (45) da je baš ona ubila svoju sestru Jasminu. To su otisci njezinih prstiju izuzeti iz unutrašnjosti škrinje, koji i po svom broju i rasporedu, prema tumačenju stručnjaka, nedvojbeno ukazuju da je samo ona manipulirala tijelom svoje ubijene sestre.

Prvo našli otiske

Osim njezinih otisaka prstiju u škrinji, koje su izuzeli tehničari PU Međimurske, a potvrdili vještaci Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić” na zagrebačkoj Kustošiji, forenzičari su “iskopali” još jedan bitan krunski dokaz protiv Smiljane Srnec (45).

Iz izuzetih bioloških tragova tijekom očevida pokupljenih sa škrinje, ali i drugih prikupljenih tragova koji su dostavljeni na vještačenje u Centar “Ivan Vučetić” MUP-ovi su forenzičari uspjeli izdvojiti DNK koji u potpunosti odgovara DNK profilu Smiljane Srnec. Uz već ranije “skinute” otiske prstiju njezin DNK nedvojbeno ukazuje na to da je bila u kontaktu s tijelom svoje ubijene sestre i da je manipulirala tijelom dok ga je spremila u zamrzivač u kojem je bilo nepunih 19 godina.

Rezultati su to nalaza vještaka koji su dostavljeni varaždinskom Županijskom državnom odvjetništvu koje bi, kako se očekuje, do kraja ovog tjedna ili u ponedjeljak moglo podići optužnicu protiv Smiljane Srnec za ubojstvo sestre Jasmine tupotvrdim predmetom.

Podsjećamo, nestanak Jasmine Dominić, studentice zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, prijavili su u kolovozu 2005. godine njezini roditelji, i to nekoliko godina nakon što joj se izgubio svaki trag. Kao godinu nestanka naveli su 2001., ali su policajcima ispričali da ih njihova kćerka Smiljana uvjerava da joj Jasmina piše, da se s njom čuje, da je u inozemstvu i da je u međimursko mjesto Palovec kod Male Subotice čak i dolazila na ljetne praznike s prijateljicom. Oni su vjerovali u tu njezinu priču, ali ne i neki članovi obitelji, pa je čak Jasminin ujak iz Palovca tražio pomoć vidovnjaka i izražavao sumnju da bi Smiljana mogla biti povezana s Jasmininim nestankom.

Policija je tijekom potrage za Jasminom pretraživala i okolicu obiteljske kuće, ali nikad nije uspjela ishoditi nalog tužiteljstva za pretragu kuće i zaviriti u škrinju koja je zbog poplave čak bila i premještena izvan kuće te ponovno vraćena u kuću. Smiljana Srnec, koja je nakon sestrine smrti u kući nastavila živjeti uz tijelo koje je sve te godine skrivala u zamrzivaču, branila je svom suprugu, djeci, a kasnije i zaručniku svoje kćeri da diraju zamrzivač.

Početak teškog suđenja

Sva bliža rodbina okrivljene, suprug Ivica, majka Katarina, kći Katarina i njezin zaručnik, nisu svjedočili o tome što se zbivalo u kući 16. veljače 2019. godine, kada je otkriveno tijelo u zamrzivaču koji je bio smješten pod stepenicama u njihovoj kući u Palovcu.

I dok je forenzika potvrdila da pronađeni otisci prstiju u zamrzivaču jesu otisci Smiljane Srnec, sudskomedicinski vještaci nisu uspjeli ustanoviti ni približno vrijeme smrti Jasmine Dominić zbog vremena koje je tijelo provelo u zamrzivaču, ali su uspjeli ustanoviti da je uzrok smrti udarac u glavu tupotvrdim predmetom.

Smiljana Srnec se tijekom istrage branila šutnjom. Jedini trenutak kad se slomila i priznala da je u zamrzivaču tijelo njezine sestre bio je kad su policajci došli u kuću u Palovcu na dojavu o tijelu u škrinji. Nakon tog njezinog priznanja policajci su zastali, obavijestili o tome državnog odvjetnika te je Smiljana Srnec iste večeri 16. veljače odvezena u Čakovec u policiju i osumnjičena za ubojstvo svoje sestre.

Ako sud potvrdi optužnicu, bit ćemo svjedoci jednog od najizazovnijih slučajeva hrvatskog pravosuđa.

Ročište o produljenju istražnog zatvora

U 12:30 sati u varaždinskom Županijskom sudu zakazano je ročište o produljenju istražnog zatvora Smiljani Srnec kojeg je predložilo Županijsko državno odvjetništvo nakon što je jučer protiv nje podignuta optužnica za ubojstvo sestre Jasmine.

Smiljani Srnec pritvor istječe u utorak pa je ročišta zakazano za danas kako bi se imalo dovoljno vremena za eventualno ulaganje žalbe o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Ponavljamo, Smiljani Srnec pritvor je produljen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Naslovnica Crna kronika

Najčitanije