StoryEditorOCM
Crna kronikaNije dobro, vjetar se ponovo digao

Požar kod Grebaštice nije ugašen. Zračne snage su morale napustiti prostor, a dio požarišta na nepristupačnom terenu još je aktivan i pred vatrogascima je teška i duga noć

Piše šibenski.hr
4. srpnja 2019. - 23:09

NOVO, 21,05 sati

Zračne snage su nešto iza 20 sati napustile prostor požarišta  kod Grebaštice,  iznad mjesta Konoba i Brnjača. Kuće nisu u opasnosti, ali je na brdu još došta žarišta. Na opožarenoj površini od oko 30 hektara ima borove šume, niskog raslinaja i trave. 

- Sistuacija je još uvijek vrlo nezgodna. S obzirom na to da  nemamo više pomoć iz zraka, a jedan dio požarišta na vrlo nepritupačnom terenu još uvijek je aktivan, čeka nas duga i neizvjesna noć. Vjetar se ponovo digao i sada je na kopnenim  snagama da daju sve od sebe i  da u ovakvim okolnostima učinimo maksimalno moguće i stavimo požar pod kontrolu. Vjerojatno ćemo morati pojačati snage i pozvati još vatrogasaca , rekao nam je  prije desetak minuta zapovjednik JVP Šibenik,  Volimir Milošević

 

RANIJE, 19,55 sati

- Nažalost, stanje na terenu nije dobro. Požar još nije ugašen,  iako je situacija bolja nego što je bila prije sat vremena. To je izuzetno težak i nepristupačan teren, tako da je to za vatrogasce alpinizam a ne pješačenja s brentačama na leđima. Još uvijek nam pomažu dva kanadera i jedan air traktor, koji istovremeno pomažu u gašenju šumskog požara na Marijanu, rekao nam je prije nekoliko minuta Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

Opožarena površina je oko 30 hektara, a u gašenju sudjeluje oko 40 vatrogasaca s 15 vozila. Osim JVP Šibenik, Državna interventna postrojba(DIP)Šibenik te DVD-ovi iz Zarona, Šibenika, Primoštena, Grebaštice, Perkovića, Brodarice-Krapanja.  

RANIJE

Požar otvorenog prostora kod Grebaštice, koji je lokaliziran oko 15,15 sati, ponovno se aktivirao  oko 16,30 sati. Na požaršte su upućena vozila i vatrogasci JVP Šibenik. 

RANIJE

Šibensko- kninski vatrogasci su tijekom današnjeg dana imali pune ruke posla. Naime, od jutros je na području naše županije planulo čak pet požara.

Jutros je gorjelo na dva mjesta na području Općine Kistanje, u Ivoševcima i u zaseoku Vujasinovići. U ta dva požara izgorjelo je oko 4,5 hektara trave i niskog raslinja.

Oko 11,30 sati manji požar buknuo je u Trsteniku na domak Donjeg Polja. Njega su vatrogasci brzo lokalizirali.

U 12,20 sati Županijski centar 112 dobio je dojavu o požaru u Strimici na kninskom području. Kako se doznaje, gasi ga 6 vatrogasaca JVP Knin s dva vozila.

Najjače vatrogasne snage angažirane su na požaru u Grebaštici, točnije u zaseoku Konobe. Prema informacijama Darka Dukića, županijskog vatrogasnog zapovjednika na terenu je tridesetak vatrogasaca, kojima su u pomoć došla i dva kanadera:

- Riječ je o vrlo nepristupačnom terenu. Gori praktički sam vrh brda. Najvažnije je da kuće u Konobama nisu ugrožene. Pretpostavaljamo da je požare uzrokovalo grmljavinsko nevrijeme koje je prijepodne pogodilo naše područje- rekao je Dukić.

19. travanj 2024 02:50