StoryEditorOCM
Crna kronikapremlaćivanje mlade zadranke

Donosimo detalje sudske odluke da se Daruvarcu smanji kazna zatvora; Oglasio se i sam Kovačević: Neugodno sam iznenađen, trebao sam dobiti novo suđenje. Ovakve presude za slomljeni nos nemaju smisla

Piše Katarina Marić Banje, Zadarski.hr
6. lipnja 2019. - 21:24

Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac smanjena je kazna s pet na četiri godine zatvora za premlaćivanje i prijetnje 18-godišnjoj Zadranki. Odlukom Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu je potvrđena odluka o krivnji Općinskog suda u Zadru, ali umanjena sankcija. Prihvaćena je djelomično žalba optuženoga i to u dijelu koji se odnosi na izrečenu kaznu zatvora koja je ublažena za ukupno godinu dana za oba kaznena djela. Razlog je izraženo žaljenje i kajanje te priznanje Darka Kovačevića, koji su uzeti kao olakotne okolnosti, kao i teške obiteljske prilike tijekom odrastanja.

'Slobodna' doznaje: Daruvarcu smanjena kazna za brutalno premlaćivanje i prijetnje mladoj Zadranki; Evo što su mu uzeli kao olakotne okolnosti

Ovom odlukom presuda je pravomoćna te slijedeći korak u postupku ovisi o sucu izvršenja zadarskog suda koji odlučuje o terminu odlaska na odluženje kazne. Iako mu je u siječnju ove godine bilo dosuđeno pet godina zatvora, optuženi Kovačević nije dočekao pravomoćnost presude u istražnom zatvoru jer je tijekom istrage i suđenja proveo u njemu maksimalan mogući rok od šest mjeseci. 

Presudom Općinskog suda u Zadru Darko Kovačević osuđen je na četiri i pol godine za nanošenje teških tjelesnih ozljeda te na deset mjeseci za prijetnje nakon čega mu je izrečena jedinstvena kazna od pet godina zatvora. Splitski sud je prvu kaznu umanjio na tri godine i deset mjeseci, a drugu na osam mjeseci zatvora i izrekao mu jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora. 

Županijski sud u Splitu je kao otegotne okolnosti uzeo činjenicu da je Darko Kovačević otprije osuđivan sedam puta i to tri puta za kaznena djela s elementima nasilja. Uzeli su u obzir i brutalnost kojom je optuženi nasrnuo na djevojku u čemu ga nije spriječila činjenica da je na javnom mjestu gdje je bilo još ljudi. Nadalje, cijenili su odnos snaga Darka Kovačevića i 18-godišnje žrtve koja s obzirom na svoju tjelesnu građu i ponašanje nije predstavljala nikakvu opasnost za njega.

Međutim, unatoč nizu otegotnih okolnosti, smatraju kako je sud u Zadru podcijenio olakotne okolnosti među kojima priznanje, kajanje, izraženo žaljenje te spremnost Darka Kovačevića da nadoknadi štetu 18-godišnjakinji. Osim toga, mišljenja su kako se kao olakotna okolnost trebaju uzeti teške obiteljske prilike Darka Kovačevića tijekom njegovog odrastanja.

Splitski sud je odbacio prijedlog iz žalbe Darka Kovačevića da mu se izreče uvjetna kazna zatvora kao neprihvatljiv, pogotovo jer je otprije osuđivan. Vijeće je sukladno svemu navedenom procijenilo kako je bezuvjetan zatvor nužan, ali i da će se nešto nižom kaznom ipak dovoljno izraziti društvena osuda i utjecati na okrivljenika.

Što se tiče osporavanja odluke o krivnji zadarskog suda i primjedbi kako su neki dokazi bili nezakoniti te kako je počinjena povreda odredbi kaznenog postupka, splitski sud je evaluirao svaku pojedinu primjedbu i ne smatra da je to točno. Prema njihovoj odluci, svi izneseni dokazi su zakoniti i izvedeni su ispravni zaključci. Nadalje, pojašnjavaju kako nije bilo krivotvorenja zapisnika jer je u zakonskom roku doneseno rješenje o ispravku u kojem je sve točno navedeno. Uz to odbacili su navode kako je sutkinja Mitra Meštrović bila pristrana zbog interesa javnosti. Medijski interes ne znači sam po sebi povredu na pravedno i objektivno suđenje, naveli su.

U četvrtak ujutro s Župnijskog suda u Splitu nisu željeli izlaziti sa službenim informacijama vezano za "slučaj Daruvarac".

- Odluka je napisana i otpremljena te se za sve informacije možete obratiti Općinskom sudu u Zadru - kazao nam je Damir Romac, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

U međuvremenu se oglasio i sam Darko Kovačević.

- Neugodno sam iznenađen! Po svemu onome što je Općinski sud u Zadru napravio, po svim njegovim brojnim greškama i propustima, prvostupanjska presuda je trebala pasti i biti novo suđenje. A ja sam dobio četiri godine kao da mi je suđeno za pokušaj ubojstva, a ne za nanošenje obične teške tjelesne ozljede, na što su i ukazali svi vještaci.

Uvjeren sam da je ovakva odluka suda u Splitu donesena pod pritiskom nekoga s vrha, iz pravosuđa ili politike, pogotovo zbog ovih nedavnih događanja u kojima sam bio uključen protiv svoje volje, a najveća krivica je u medijima koji su stvorili atmosferu linča. Ovakve presude za slomljeni nos, nemaju smisla, manje se dobiva za ubojstvo.

Neću na ovome stati, nastavit ću pravnu borbu prema Ustavnom sudu i sudu za ljudska prava u Strasbourgu – rekao je Darko Kovačević zvani Daruvarac za Zadarski.hr nakon što je iz medija doznao da mu je prvostupanjsku presudu na pet godina zatvora, koju mu je u siječnju izrekao sud u Zadru, Županijski sud u Splitu smanjio za jednu godinu.

19. travanj 2024 19:01