StoryEditorOCM
Crna kronikaVATRENA NOĆ U SREDIŠTU ŠIBENIKA

Ogorčena susjeda: Mogla nam je kuća izgorjeti; Godinama se u toj zgradi okupljaju narkomani, a ništa se ne poduzima

Piše Ante Talijaš
31. svibnja 2019. - 16:27

Vatreno je bilo u četvrtak navečer u Zadarskoj ulici, u središtu Šibenika. Po tko zna koji puta zapalila se napuštena zgrada, poznatija pod imenom 'Boški dom'. Požar je izbio oko 21,30 sati, a deset pripadnika JVP-a grada Šibenika s tri vozila vatru su u potpunosti ugasili nešto iza ponoći. Izgorjela je međukatna konstrukcija – drveni podovi i grede, kao i manji dio potkrovlja. Po riječima Volimira Miloševića, zapovjednika JVP-a grada Šibenika, godišnje bilježe četiri do pet vatrogasnih intervencija u toj derutnoj zgradi.

U ovoj velebnoj zgradi bila je prva šibenska bolnica i to od 1807. do 1893. o čemu na dvorišnom zidu svjedoči postavljena spomen-ploča. Kasnije je, a sve do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, tu je bio Dom za starije i nemoćne osobe. Već godinama, ta zgrada koja ima i veliki povijesni značaj stoji prazna i zapuštena.

-To što se nama ovdje u strogom centru Šibenika događa, to je strava i užas, život nam je postao pakao. U zadnjih nekoliko godina ova derutna zgradetina gorjela je već desetak puta. Sada kad je buknuo požar na drugom katu, vatrene iskre kroz prozorska okna vrcala su desetak metara u zrak naokolo. A vidite i sami, naša kuća je udaljena samo dva i pol, metra od tog objekta, samo nas dijeli uska ulica. Ja i suprug strahovali smo da će nam se kuća zapaliti, još sam u šoku. I nakon što su vatrogasci ugasili požar, nisam cijelu noć oka sklopila – ispričala nam je u petak ujutro 66-godišnja šibenska umirovljenica, stanarka Zadarske ulice.

Ova naša sugovornica koja nije htjela da joj navodimo ime, priča nam kako je ovu zgradi prije šest godina od Grada Šibenika kupio Marko Slavica, vlasnik šibenske građevinske tvrtke Izgradnja.

-Godinama se u toj zgradi svakodnevno okupljaju narkomani, drogeraši i raznorazni probisvijeti. U njoj je donedavno mjesecima boravio jedan narkomanski par s psom koji je stalno lajao. Njih dvoje uvijek su svađalil, mladić je često tukao djevojku. Od njihove buke nije se moglo spavati. Godinama imamo velikih problema s tom zgradom koja je i prepuna smeća i drugog raznoraznog smrada. Imamo u kuči jedan apartman za iznajmljivanje, ali nam turisti bježe zbog stanja u toj zgradi – ogorčena je ova Šibenka iz Zadarske ulice, dodajući kako je iz Boškog doma u zadnjih šest godina sve iole vrijedno ukradeno i izneseno, od prozora, vrata do metalnih elemenata.

Dodaje kako je Gradska uprava jako dobro upoznata sa ovim problemom, ali se ništa ne poduzima da se on riješi. Ni, gradski oci, ni vlasnik zgrade.

-Imamo jednu apsurdnu situaciju. Lijeva strana Zadarske ulice s neparnim kućnim brojevima administrativno pripada gradskoj četvrti Građa, a desna strana s parnim brojevima nalazi se u četvrti Varoš. Tako je moja kuća u četvrti Građi, a Boški dom udaljen dva i pol metra u Varoši. Kada se obraćamo za pomoć u rješavanju ovog problema vodstvu jedne gradske četvrti oni nas upućuju na drugu, o ovi iz druge na one prve i tako unedogled – ispričala je naša sugovornica.

Najavila je kako će sa ostalim susjedima iz Zadarske ulice uskoro održati javni prosvjed ispred 'Boškog doma' zbog neodrživosti takvog stanja u toj zgradi.

Vlasnik zgrade Marko Slavica kaže kako u potpunosti razumije ogorčenje Šibenčana koji žive u Zadarskoj i okolnim ulicama.

-Taj 'Boški dom' postao je okupljalište narkomana, to je, na žalost, istina. Međutim, kao vlasnik objekta, nemoćan sam u rješavanju tog problema. To je u nadležnosti policije. Na ulazu sam postavio velika čelična vrata s cilindričnim bravama. Međutim, u pet navrata brave su bile obijane. Svaki put sam to prijavio policiji. U policiji zasigurno dobro znaju koji su to ljudi provaljivali u moj objekt i koji ga stalno koriste za svoje narkomanske seanse. I na policiji je da spriječe takve radnje. Inače, ja sam zgradu oglasio na prodaju i tražim kupca, nudio sam ga i Caritasu za njihove potrebe. Nekada sam imao plan urediti zgrtadu kao hostel, ali sam od toga odustao – kazao je Marko Slavica, poznati šibenski građevinski poduzetnik i nogometni djelatnik.


 


 

18. travanj 2024 22:33