StoryEditorOCM
Crna kronikabrani se šutnjom

Istražitelji složili mozaik dvostrukog ubojstva: mladić optužen da je nožem zaklao bliske rođake; Dugo je tvrdio da nije kriv, no odale su ga tri sićušne točke u stanu i izjava susjede

Piše JL
16. svibnja 2019. - 11:57

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda jučer je potvrdilo optužnicu protiv Damira Minkovića (36), optuženog za krvavo ubojstvo dvoje svojih bliskih rođaka s kojima je dijelio kuću na Strugama.

Prema optužbi, zaklao ih je nožem zbog novca. Riječ je o dvostrukom ubojstvu koje je šokiralo javnost jer je ubijena 77-godišnja Marija Minković, strina optuženika, bila gotovo nepokretna, a njezin 50-godišnji posinak Siniša osoba s posebnim potrebama. Majka i sin pronađeni su 24. studenog prošle godine ujutro u svojim sobama u kući na Strugama.

Optuženi Damir Minković, koji je živio u kući u susjednom stanu, tog jutra otišao je u Beograd na odmor s djevojkom. Dok još službeno nije bio osumnjičen za ubojstvo, Jutarnji list stupio je s njim u kontakt. Tvrdio nam je da on nije ubojica.

- U šoku sam zbog svega. Posvuda se u medijima piše da sam osumnjičen za ubojstvo. Nisam kriv. Tetu sam zadnji put vidio prije nekoliko dana, kad sam otišao k njoj po stare novine da naložim peć. A tog 24. studenoga oko 7 sati otišao sam od kuće jer mi je u 8.10 s autobusnog kolodvora polazio autobus. Bilo je to vikend-putovanje koje sam planirao još u Njemačkoj. Ne mogu vjerovati da sam opet osumnjičen, i to za nešto što nisam napravio. Strah me je da je to što se tamo dogodilo zapravo bilo namijenjeno meni zbog moje prošlosti. S tetom Maricom bio sam u dobrim odnosima. Da, znao sam od nje posuditi novac, nikad više od 50-ak kuna - poručio je tada Minković iz Beograda.

Dan kasnije vratio se u Zagreb, a policija mu je odmah stavila lisice na ruke. Ono što Minković nije znao bilo je da je policija u tih 48 sati, tijekom kojih je on bio u inozemstvu, u kontejneru pronašla nož na kojem su bili tragovi krvi obiju žrtvi. Premda je najvjerojatnije mislio da nema nikakvih tragova koji bi ga mogli povezati s ubojstvom, očito se jako prevario.

Naime, iako u kući i okolici nož nije bio pronađen, Minkovića je jedna susjeda vidjela rano ujutro kako na stajalištu u Strugama, neposredno prije nego što se ukrcao u ZET-ov autobus kojim je krenuo na Autobusni kolodvor, nešto zamotano baca u kontejner. Budući da je sjeo nasuprot nje, dobro ga je upamtila jer je imao zakrvavljene oči i tresao se. Ipak ju je upitao kamo ide tako rano ujutro. Ona mu je rekla da ide na posao i nakon toga više nisu razmijenili ni riječi. On je izašao na stanici na Savišću.

Ovaj detalj sa susjedom pokazat će se krucijalnim jer je policija nakon toga doslovce pokupila i odvezla sve kontejnere na stajalištu. U jednom od njih pronašla je nož s tragovima krvi žrtava. Štoviše, radilo se o “rambo nožu”, s jednom nazubljenom stranom, čije je fotografije Minković više puta objavljivao na Facebooku.

Upravo te fotografije s Facebooka sada su dokaz protiv njega. No, to nije sve. S ubojstvom ga povezuje i jedna kap krvi Marije Minković pronađena u njegovu stanu. Naime, dok je on još bio u Srbiji, policija je pretražila njegov stan, a forenzičari su na podu našli tri sićušna traga nalik na krv. Iz dva traga DNK se nije mogao utvrditi, no iz trećeg je utvrđeno da je to krv njegove strine.

Od trenutka kada je uhićen, Minković se brani šutnjom.

Tijekom istrage provedeno je psihijatrijsko vještačenje, a psihijatar je zaključio da optuženik ima disocijalni poremećaj ličnosti koji karakterizira zanemarivanje prava drugih osoba, impulzivnost, emocionalna nestabilnost i dr. Međutim, procijenio je psihijatar, takve osobine ličnosti ne ukazuju na to da je Minković u trenutku počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv.

Prema optužbama, Minkovićev motiv za strašan zločin bilo je, piše Jutarnji list, koristoljublje, no je li nakon ubojstva nešto uzeo, nije poznato. Prema iskazima niza svjedoka, Minković je neposredno prije puta u Beograd na više strana žicao novac za provod s djevojkom koja mu se jako sviđala, a čak je razmišljao i o uzimanju zajma. Ladica u kojoj je Marija Minković držala novac iščupana je iz ležišta, a to je, de facto, bio jedini dio stana po kojem je ubojica nešto tražio. Međutim, u ladici pokraj te bilo je 6000 kuna koje ubojica nije našao.

Također, pronađen je i novčanik ubijene Marije Minković u kojem nije bilo novca, nego samo dokumenti, pa tužiteljstvo sumnja da je i taj novac uzeo.

24. travanj 2024 03:33