StoryEditorOCM
Crna kronikaMONSTRUOZNI ZLOčIN

Uložena žalba na odluku Vrhovnog suda kojom je Tinu Šunjergi smanjena kazna na 35 godina zatvora; Tužiteljstvo ponovno traži da ubojica roditelja dulje ostane iza rešetaka

Piše Ante Talijaš
11. svibnja 2019. - 14:59

Na nedavnu presudu Vrhovnog suda RH kojom je ubojici roditelja, majke Silvane i oca Marina, Tinu Šunjergi (22) iz Čiste Velike, smanjena kazna zatvora sa 40 na 35 godina, Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku u petak je podnijelo žalbu Vijeću Vrhovnog suda, kao trećestupanjskom sudu. Žalba na presudu Vrhovnog suda, navode u ŽDO-u Šibenik uložena je zbog odluke o visini kazne i predlažu izricanje kazne zatvora u duljem trajanju.

Za podsjetnik je da je prvostupanjski Županikski sud u Zadru osudio mladog ubojicu roditelja na 40 godina. I na tu presudu žalbu je uložilo Županijsko državno odvjetništvu u Šibeniku, zastupano po tužitelju Branku Čvrljku, te u žabli zatražilo maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora. Međutim, odlukom Vrhovnog suda RH objavljenoj 19. travnja ubojici roditelja – majke Silvane (46) i oca Marina (45) u Čistoj Velikoj, Tinu Šunjergi (22) dosuđena je jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 35 godina za ta dva kaznena djela teškog ubojstva, oba počinjena na podmukao način i iz bezobzirne osvete. Na taj način Vrhovni sud je preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru koji je mladog ubojicu osudio na 40 godina zatvora. U obrazloženju presude kojom je djelomično prihvačena žalba optuženog Tina Šunjerge i njegova odvjetnika, među ostalim, navodi se mlada životna dob i dosadašnja neosuđivanost počinitelja ovog monstruoznog zločina koji je šokirao Hrvatsku. Također, Vrhovni sud je ocijenio da izrečena kazna zatvora od 40 godina u prvostupanjskom postupku pretjerano naglašava retributivnu sastavnicu svrhe kažnjavanja. Vrhovni sud je ustvrdio kako je donesena presuda od 35 godina zatvora primjerena je i osobnosti optuženika, specijalnoj prevenciji i njegovoj resocijalizaciji.

Odmah nakon što je objavljena ova odluka Vrhovnog suda, žalbu je najavio i Karlo Surić, zadarski odvjetnik po službenoj dužnosti Tina Šunjerge. On nam je tada kazo kako će u žalbi zatražiti poništenje presude i vraćanje sudskog postupka na prvostupanjski Županijski sud u Zadru. Jer se, ustvrdio je odvjetnik Surić tijekom suđenja u Zadru nisu na pravilan način utvrđena sva činjenična stanja, odnosno da je izvješće Centra za socijalnu skrb u Šibeniku o Tinu Šunjergi u koliziji sa psihijatrijskim vještačenjem provedenim nad njime u Klinici za psihijatriju 'Vrapče'.

Monstruozni zločin, Tin Šunjerga počinio je u Čistoj Velikoj, mjestu u zaleđu Vodica, 25. ožujka 2017. U poslijepodnevnim satima subote, on je u sumanutom pohodu u nepuna dva sata hicima iz pištolja u potiljak ubio je svoje roditelje. Majku Silvanu u aubomobilu pri povratku iz polja, a oca Marina, pripadnika splitske Specijalne policije BATT, u garaži obiteljske kuće u Čistoj Velikoj.

 

20. travanj 2024 06:10