StoryEditorOCM
Crna kronikaSlijedi stegovni postupak

Giljanović pretukao Zagrepčanina u šibenskom zatvoru: Nije se htio maknuti s klupe na kojoj sam radio sklekove i napao me!

26. travnja 2019. - 12:35
Ivan Giljanovic Giljo (u sredini) u pratnji djelatnika PU

Ivan Giljanović (38) zvani Giljo iz Splita pretukao je zatvorenika Gorana R. (55) iz Zagreba koji ga je pokušao udariti glavom u glavu tijekom šetnje u šibenskom zatvoru. Goran R. je zadobio više udaraca šakom u glavu zbog kojih je završio na Hitnom prijemu šibenske bolnice.

Giljanović je početkom ovog mjeseca smješten u Zatvor u Šibeniku radi vlastite sigurnost pošto se na splitskim Bilicama u istražnom zatvoru nalaze Željko Rajić (34) i pripadnici njegove zločinačke skupine, rivali u ilegalnom poslu.

Do sukoba je došlo u ranim poslijepodnevnim satima na šetnici na otvorenom gdje je istražne zatvorenike čuvao pravosudni policajac koji je sve čuo i vidio.

Kako saznajemo, sve je krenulo svađom kada je Goran R. počeo provocirati Giljanovića, inače bivšeg boksača. Nakon verbalnog napada Goran R. je pokušao glavom udariti Giljanovića U jednom trenutku Splićanin je Gorana R. udario nekoliko puta šakom u lijevu sljepoočnicu. Daljnje udaranje je prekinuo pravosudni policajac na čiju naredbu je Giljanović prestao s napadom i udaljio se na drugi kraj dvorišta.

O cijelom događaju je sastavljen detaljan zapisnik u kojem su i izjave sudionika događaja, a sve je vidjelo i 10-ak svjedoka zatvorenika i pritvorenika.

- Žao mi je zbog svega, ali bio sam napadnut i isprovociran. Tog zatvorenika ja ne poznajem, a zamolio sam ga da se makne s klupe na kojoj sam radio sklekove. On mi je kazao: “Odjebi! Jebem ti majku!” nakon čega me, podižući se s klupe, pogodio glavom. U strahu da ne krene ponovno na mene, udario sam ga dva puta šakom u glavu. On nije pao već je ostao stajati - prepričao je Giljanović događaj.

Njegova verzija se velikim dijelom poklapa s izjavom pravosudnog policajca, osim što je Giljanović kazao kako ga je drugi pritvorenik udario glavom dok je policajac kazao kako je pokušao to napraviti.

Goran R. nije želio dati službenu izjavu o događaju. Odveden je odmah na Hitni prijem šibenske bolnice te ga je pregledao specijalist otorinolaringolog. Napravljen mu je RTG snimak lijeve strane glave i vratne kralježnice. Kako snimci nisu pokazali frakturu kostiju unatoč jakoj boli, utvrđeno je kako ima lakše ozlijede: nateknuće i ogrebotinu iznad lijevog oka. Goran R. je liječnicima kazao kako ga je napao nepoznati zatvorenik.

Za Ivana Giljanovića je Goran Čuljak, upravitelj Zatvora u Šibeniku zatražio provođenje postupka od nadležnog suda smatrajući kako je počinio stegovni prijestup fizičkog napada na drugog zatvorenika.

O postupku i kazni odlučuje Županijski sud u Splitu na kojem je u tijeku postupak protiv Ivana Giljanovića zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca (29) u svibnju prošle godine kraj splitskog kafića u Ulici Domovinskog rata. Nakon pucnjave nađeno je šest čahura, a Bekavac je zadobio ustrjelne i prostrjelne rane noge i debelog mesa. Giljanović je tada pobjegao, a predao se splitskoj policiji nakon 11 mjeseci, početkom travnja.

Za vrijeme njegovog bijega u Splitu su članovi zločinačka udruge Željka Rajića odlučili preuzeti prevlast u ilegalnom poslu služeći se sve nasilnijim metodama. Zaredale su se iznude i pucnjave u kojima su kao mete birali osobe za koje su smatrali da su povezane s Giljanovićem. Radilo se o pojedincima koje su željeli eliminirati kao konkurente u poslu i o onima od kojih su reketarili novac pod egidom preuzimanja dugova otprije. Između ostalog su terorizirali i članove Giljanovićeve obitelji.

Služeći se nimalo suptilnim potezima, svojim nekontroliranim ponašanjem privukli su na sebe svu moguću pažnju. Prilikom toga, nisu bili svjesni da su tijekom cijelog perioda pod tajnim mjerama nadzora u koordinaciji kriminalističke i uskočke policije. Akcija je finalizirana nakon pokušaja ubojstva Joze Čabraje (28) u Kaštel Sućurcu kada se krenulo s uhićenjima početkom ožujka.

U konačnici je otvorena istraga protiv Željka Rajića i još jedanaest osoba od kojih je veći dio smješten u istražni zatvor na Bilicama. Među njima je i Liridon Berisha (28), koji je otprije u ćeliji gdje čeka suđenje zbog ubojstva Ante Prnjaka (34) na splitskom TTTS-u prošlog ljeto.

Nakon takvog razvoja događaja, Ivan Giljanović se odlučio predati smatrajući kako više nije u opasnosti od smaknuća, čime je nakon predaje pravdao višemjesečno skrivanje. Poslije predaje je smješten na Bilicama i to na Ženskom odjelu kako ne bi bio s ostalom populacijom i došao u dodir s Rajićevom skupinom ili njihovim pristašama. Odlukom Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav je zbog sigurnosnih razloga hitno prebačen u zatvor u Šibeniku.

Ivan Giljanović u svom dosjeu otprije ima 14 kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora tijekom pet godina za što je osuđen na 3 godine i 10 mjeseci zatvora.

18. travanj 2024 11:38