StoryEditorOCM
Crna kronikaDEBELI DOSJE

Tko je Čupko, bivši vođa BBB-a koji je s navijačem Crvene zvezde švercao čak 170 kilograma trave? Teretilo ga se za pokušaj ubojstva i veličanje nacizma, a glumio je i u filmu

Piše JL
24. travnja 2019. - 14:22

Vijest da je kod Karlovca 'u dobrom društvu' jednog od vođe srpskih navijača Delija - Dragana Pavlovića (47) uhićen Goran Hajduković Čupko (44), nekadašnji vođa zagrebačkih Bad Blue Boya, te da su kod sebe imali više od 170 kilograma marihuane, nije pretjerano iznenadila poznavatelje zagrebačke kriminalne scene.

Riječ je, kako piše Jutarnji list, o otprije poznatom problematičnom muškarcu koji iza sebe ima niz kaznenih prijava, a neko je vrijeme pobjegao i u inozemstvo kako bi izbjegao kazneni progon u Hrvatskoj. Čupko još od početka dvijetisućitih niže probleme s policijom i deblja policijski dosje pa se nekada čini da mu nitko ne može stati na kraj, a postao je i dio urbane kulture glumeći u jednom filmu.

Policija je, podsjetimo, objavila da su Hajdukovića i Pavlovića zaustavili na cesti nadomak Karlovca. Bili su u teretnom vozilu kojim je upravljao Čupko, a policiji su rekli da prevoze običan građevinski teret. Policajci im nisu povjerovali, a pretresom tovarnog prostora kamiona pronašli su pakete s marihuanom koje je dvojac pokušao "maskirati" građevinskim stiroporom. Kod njih je pronađeno i nešto manje od gram kokaina, dva pištolja Glock (oba Čupkova) te 53 metka.

Bivši vođa BBB-a i jedan od vođa Zvezdinih Delija kod Karlovca pali s drogom i oružjem; U kamionu su švercali više od 170 kg marihuane

No u dugoj povijesti kriminalnih djela za koje je Čupko optužen ovo je, zapravo, jedno od benignijih.

Priča o njemu, barem prema dostupnim medijskim izvorima, počinje u svibnju 2001. godine kada ga se teretilo za pokušaj ubojstva Serafina Kodića i Antuna Đurića koji su probodeni nožem nakon opće tuče u kojoj su sudjelovali i Boysi ispred jednog kafića u zagrebačkoj Dubravi, piše Jutarnji list. Serafin je tom prilikom zadobio ozljede opasne po život, a mladi Čupko pobjegao je u inozemstvo prvi put, no vratio se u Hrvatsku.

Sudilo mu se za taj slučaj no u dva je navrata oslobođen jer nitko od svjedoka sa sigurnošću nije mogao reći je li baš Čupko bio taj koji je potegao nož i probo dvojicu muškaraca. Da on nije počinitelj rekao je i Kodić izjavivši da je napadač bio znatno viši od Čupka.

Novi problemi nastali su za nasilnih navijača 2005., kada je propucao redara poznatog zagrebačkog noćnog kluba Sokol, Zorana Spajića, a za to kazneno djelo pokušaja ubojstva osuđen je na dvije godine zatvora, no iz dostupnih izvora nije jasno je li ta presuda ikad postala pravomoćna i je li Čupko "odležao" tu kaznu. Nakon ranjavanja redara opet je napustio Hrvatsku, a u tom drugom bijegu zadao je neviđene muke njemačkoj policiji.  Na njemačko-austrijskoj granici u lipnju 2008. tijekom Europskog nogometnog prvenstva uhitili su muškarca 30-ih godina koji je pokušao ući u Austriju s krivotvorenim dokumentima. Otkriveno je da je njegova putovnica na ime Matko Štambuk lažna.

Austrijska policija vratila ga je u Njemačku, no onda su nastali problemi. Policija je imala samo lažni identitet, muškarac nije želio otkriti tko je, a provjera preko otisaka prstiju nije bila moguća - naime, jagodice prstiju bile su mu spaljene. Danima su pokušali otkriti tko je, sve dok nisu otkrili pisma na hrvatskom jeziku koja su otkrila da je riječ o kriminalcu kojeg Hrvatska tereti za pokušaje ubojstva iz 2001. i 2005. godine. Čim se otkrilo tko je, dva mjeseca poslije izručen je Hrvatskoj, a naknadno je protiv njega pokrenut i postupak zbog premlaćivanja muškarca iz 2002. godine koje se dogodilo na zagrebačkom Velesajmu.

Te 2009. još je jednom zapao u probleme jer je bio sudionik tučnjave Torcide i Boya na autocesti u Brinju. Tada je teško ozlijeđen, slomljena mu je noga, a njegov 25-godišnji prijatelj zadobio je teške ozljede glave nanesene kamenjem. Neuništivi Čupko brzo se digao iz bolničkog kreveta i nastavio praviti probleme.

Samo godinu dana nakon što je nepravomoćno osuđen za pucnjavu u Sokolu, Čupko se opet našao na stranicama crne kronike. Pola sata iza ponoći u lipnju 2010. pijan se, s gotovo 2,5 promila alkohola u krvi, posvađao s redarima kluba Krivi put u Runjaninovoj, u samom centru Zagreba, te su ga oni izbacili iz kluba. Tada je posve pobjesnio, izvadio pištolj i uperio ga u jednog od redara. Redar ga je odgurnuo, a u naguravanju pištolj je slučajno opalio srećom ne ozlijedivši nikog od barem dvije stotine gostiju koji su se nalazili u popularnom klubu. Pijanog 35-godišnjeg Čupka redari su tada srušili na pod i zadržali do dolaska policije. Osim za ilegalno posjedovanje oružja tada je zaradio i prijavu za isticanje nacističkih obilježja jer je na jakni imao kukasti križ.

Ni epilog tog slučaja nije poznat, a Čupka sada čeka novo suđenje. U međuvremenu je tvrdio da se smirio, da više ne pije, te je s poslovnim partnerom bio suvlasnik kluba za ljubitelje stripa. Očito stvari baš i nisu tako crno bijele.

No, Čupko je ostvario i filmsku karijeru i to kao naturščik glumac u filmu Ivone Juke "Ti mene nosiš" iz 2015. godine. Mnogi su joj zamjerali što je ulogu prepustila bivšem navijačkom vođi i nasilniku, ali ona je smatrala da je to dobra odluka.

- On je moj izbor i to izbor za kojeg su me svi uvjeravali da nije dobar, dakle da nisam vjerovala da on to može, ne bih ga ni odabrala. Izvrsno je napravio ulogu i stranci ne vjeruju da je naturščik, svi koji su gledali film, a naravno, ne poznaju našu glumačku scenu, bili su uvjereni da je profesionalni glumac. U film je unio autentičnost, a svoju ulogu je napravio sa zadivljujućom koncentracijom i prisutnošću - izjavila je tada Juka, prenosi Jutarnji list.

18. travanj 2024 22:21